設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: EricTse@FB

[合併式擴音機] Yamaha Rn 803 兩聲道有功能係好實用更新教學

銀級玩家

我第一次用mission 唔係睇76
以前有個公司高層同我傾音響話題佢用mission 喇叭配quad放大器話聲好正
所以我對Mission 好大興趣再去搵資料了解佢特性原來聽人聲一流
再係網上睇好多Dome Test影片發現Mission 無論配咩放大器都係聽人聲比較好聽
之後就睇型號評測後Lx2 受到各大音響專家推薦聽歌交響樂睇戲夠全面
mission 配yamaha啲放大器係天生一對好拍檔加埋適當配好喇叭線再調音效果果然無另我失望一流
mission 本身係紙盤低音加軟球頂高音設計聽起來高音夠清唔標聲低音勁得來柔好聽
有人話rn 803低音硬Wor!當然佢配對喇叭個低音唔係紙盤做係差啲唔自然

銀級玩家

我rn 803配mission  lx2+ 無其他師兄講低音硬,直白,高音唔夠
其他用家點解用rn 803音質差或低音硬?
原因好簡單功力經驗唔夠或喇叭唔匹配喇叭線匹配錯誤調音不足
我用最平入門百通8471加銀線用技巧加ypao音場設定係音質上高音夠清低音勁得來柔無硬感覺
喇叭低音最自然唔硬最好係紙盤
我用過Kef係膠盤都覺硬低音
有用家自己喇叭係膠盤或纖維盤聽低音硬咩都話rn 803硬聲
放大器配硬聲低音喇叭當然聲音會硬

黃金玩家

問吓各位師兄意見,打算買803,配Wharfedale Evo 4.2 或 B&W 606S2的話,聽Sportify和Tidal多,主要都是人聲+Pop Song,那一款喇叭比較夾呢?
銀兩有限,預算只有一萬兩買齊AMP+Speaker,只求靚聲過用Denon AVR1600H+Quad 11L2,有些少Hi-Fi聲就可以!

因疫情持續,唔打算去試聲!

黑鑽玩家

Killerk 發表於 2021-1-8 16:35
問吓各位師兄意見,打算買803,配Wharfedale Evo 4.2 或 B&W 606S2的話,聽Sportify和Tidal多,主要都是人 ...

如果會考慮買B&W的話,小弟建議師兄你都係去試下聲好d。

黃金玩家

NM0101 發表於 2021-1-10 13:40
如果會考慮買B&W的話,小弟建議師兄你都係去試下聲好d。

師兄,請問點解呢?

星級玩家

我也想問一下whardefale linton+yamaha r-n803會不會有hi-fi聲。

黑鑽玩家

Killerk 發表於 2021-1-10 15:24
師兄,請問點解呢?

本身我都係用緊B&W600系,最初用天龍4500推,d低音軟弱無力,問朋友借咗部後級試下,低音係好咗,但都係感覺有形無實。
最後決定影音分家,買咗部入門級純2ch黎推,嗰種震入心嘅低音終於出到,而且依家聽歌,部2ch基本上音量都係扭在8,9點位置,三頻已經足夠填滿200尺空間。
如果預算有限又唔想行多咗冤枉路,出去試聽是最好方法。

黃金玩家

NM0101 發表於 2021-1-10 19:57
本身我都係用緊B&W600系,最初用天龍4500推,d低音軟弱無力,問朋友借咗部後級試下,低音係好咗,但都係 ...

請問師兄的入門級2ch amp是什麼呢?我想作個參考,因為師兄們的入們,就是我的頂級!

黑鑽玩家

Killerk 發表於 2021-1-11 08:57
請問師兄的入門級2ch amp是什麼呢?我想作個參考,因為師兄們的入們,就是我的頂級! ...

小弟用的只是馬仔pm8006,但如果會玩串流的話,就要加部串流機俾佢。

銀級玩家

好老實講Av amp寫嘅每邊150W至200W輸出你都唔好信夠力推每邊100W 喇叭
所以係同瓦數輸出下兩聲道係推力上一定夠力推