設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: EricTse@FB

[合併式擴音機] Yamaha Rn 803 兩聲道有功能係好實用更新教學

銀級玩家

RN803 要打抵萬元級合拼又好似難少少,我買咗部RN803配WHAFEDALE EVO4.1 比我老豆聽TIDAL 同黑膠,部機$3980 真心無投訢。力水夠多功能,聲係硬少少同埋太標,但有YPAO玩都唔差

我自己用LYNGDORF AMP有比YPAO更好的ROOM PERFECT功能,用佢配SUB WOOFER 玩書架仔真心正,低頻唔會搶,聽歌多咗一浸低頻墊底,應有時則有又唔會亂。唔明點解有師兄咁反對兩聲道加SUB仔,可能未咁樣玩過

星級玩家

toywoof 發表於 2020-12-23 11:57
RN803 要打抵萬元級合拼又好似難少少,我買咗部RN803配WHAFEDALE EVO4.1 比我老豆聽TIDAL 同黑膠,部機$398 ...

邊到買3980,?

銀級玩家

Lung3348 發表於 2020-12-23 12:17
邊到買3980,?

舊年係av奶入

銀級玩家

toywoof 發表於 2020-12-23 11:57
RN803 要打抵萬元級合拼又好似難少少,我買咗部RN803配WHAFEDALE EVO4.1 比我老豆聽TIDAL 同黑膠,部機$398 ...

我rn803配Mission Lx2 喇叭聲音無標同無硬
我自己用線調音確實聲音可以打爆萬元音質
Whafedale 本身低音硬啲外加上氣動高音配rn 803緊係標聲
線材喇叭唔匹配都玩唔出好聲音
rn803 係平衡音質點會高音會標低音多

銀級玩家

EricTse@FB 發表於 2020-12-24 14:47
我rn803配Mission Lx2 喇叭聲音無標同無硬
我自己用線調音確實聲音可以打爆萬元音質
Whafedale 本身低音 ...

吓,EVO4.1 低音一D都唔硬,我嫌佢軟同肥添,而鋁帶高音唔一定標,靚唧鋁帶都可以好幼好滑,你睇波神出果D鋁帶幾掂。EVO4.1 未至於滑,但最少唔係刮耳。

未送比我老豆時一直攞部NAIM ATOM 同部LYNGDORF 去試玩,一D問題都無

用RN803推,點搞都係咁,佢控制力真係差D。都係果句,$4000機仔你想佢有咩表現了,自己滿意就可以!

鑽石玩家

幾千蚊收貨啦.....又多功能!  不過係硬聲, 之前買黎配D320  低音係勁  不過對喇叭比較慢聲同  配部803比 高聲較粗硬聲!!

正所謂冇對比冇傷害   我換曬成套   D聲前後對比  好 7  成有多

銀級玩家

一斤花生@G 發表於 2020-12-28 12:41
幾千蚊收貨啦.....又多功能!  不過係硬聲, 之前買黎配D320  低音係勁  不過對喇叭比較慢聲同  配部803比 高 ...

認同,RN803 聲係直白同硬!

無比較無傷害,玩得開心唔使心思思換都係一種幸福

銀級玩家

都唔可以咁講
rn 803我唔覺硬聲睇你用咩喇叭線
D320好多人用過話佢低音過多同硬啲Wor
D320聽歌完全唔掂睇戲就得
大王都將自己套D320 組合換晒mission 啦
幾千蚊貨仔唔識玩咪話佢唔得
你能夠將幾千蚊機玩到靚聲咪係靠功力囉!
線材特性影響聲音都好大攪唔好咪衰聲
玩音響除咗錢之外功力經驗佔7成到
貴機唔識發揮佢表現咪又係差聲

銀級玩家

toywoof 發表於 2020-12-28 11:55
吓,EVO4.1 低音一D都唔硬,我嫌佢軟同肥添,而鋁帶高音唔一定標,靚唧鋁帶都可以好幼好滑,你睇波神出果 ...

evo 4.1我曾經都想買
但好多平測高氣動高音聽人聲無肉地
我自己去試聽4.1同4.2啲聲差喇大
始終氣動高音中音差啲
氣動高音聽交響樂就一流聽人聲唔多掂
除非好似4.2,4.4咁加番個軟球頂中音聽人聲會好啲
聽人聲始終紙盤中低音加絲膜軟球頂高音最正

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

嘩...  仲有RN803同好.... 我攞黎用mission qx1,揾左好耐喇叭線... 本身試tellunium blue 但都覺太薄又試過其他最後二手整左條gotham自己燒銅頭,成件事舒服晒... 但我用平既y記十仔,加上我用qx佢本身低音都好,係加厚DD, 所以我用low cut 反而無咁好,晒左隻喇叭... 但我鐘意用pure direct 多D,用YPAO 係定位好D,但個低音反而無咁清...
都幾多ching用mission 唔知係未大家都比76洗左腦