設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] Yamaha Rn 803 兩聲道有功能係好實用更新教學

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

如果你用Rn 803 有配超低音喇叭有個設定好實用
發現原來YPAO 有個功能Low cut 可以將主喇叭低音減少另注波降低從而另音場靚咗清咗
我多次反覆測試Low cut開關
開Low cut喇叭明顯低音注波干擾小咗聽歌好聽好多通透咗
喇叭Low cut 會另主喇叭部分低音減少
設定Low cut後YPAO會將主喇叭小咗嘅低音交由超低音補償
注意Rn 803嘅YPAO 優化係唔同AV Amp設定
另外自動音場調整時如果喇叭近牆注波反射音多又有超低音YPAO會判斷自己開Low cut 功能

更新改善Rn 803音質請關閉圖示兩個控制
ypao有個自動音量控制會另主喇叭有些失真最好關閉
超低音控制不睇戲請關閉

回覆一位師兄問點接8471加銀線技巧發揮更好聲
我是bi wire接法高音接8471加銀線按個人喜歡加多少高音去自己接正或負
如果師兄是Lx2普通版無Bi wire可以照接8471加純銀線正或負接一條純銀線就得
因為我試過Lx2加強版正負各接一個純銀線高音過多會標聲
只接正純銀線一條高音多啲按個人喜好
只接負純銀線一條高音小啲按個人喜好
我就做個研究測驗原來加條兩寸長純銀線係另一個喇叭接線口會多小小高音
我咁插法係叫逐步慢慢一路聽一路加純銀線方式
不防可以預先買鈍銀線加多一米留來備用做兩寸銀針
之後將多出來一米鈍銀線Cut多條細小兩寸長銀針用作逐步插係喇叭接口正或負一邊來慢慢調聲
我是做過音響對音色調較有多少經驗
要明白道玩音響除了用錢買之外可以用自己套器材改善音色方法係用經驗同功力玩好自己套器材或喇叭
器材係死功力經驗才是真正玩音響精髓
唔到你唔信原本我有條經典日本靚聲pcooc靚線配yamaha加mission 結果唔夾
結果試用一條平價8471慢慢用銀線調到套組合更好聲
有時候貴線未必夾到自己套器材反而一啲係人心目中為8471係條垃圾線話唔好聲咁咪係佢地功力唔夠
8471好唔聲係睇你點玩到好聲要靠功力
我係網上見到一位日本發燒玩家用Luxman 幾萬蚊合併機同一對貴價喇叭配8471平價線都可以出到靚聲音

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

黃金玩家

師兄 我用緊denon 6500,如果想提升聽歌效果,請問加尼部rn803 共用前置喇叭得唔得?

銀級玩家

唔得
因為Rn 803無bypass 只可獨立用
呢部RN 803煲夠時間啲聲好正
煲夠時間聲音好華麗高音分析力夠低音唔肥好干淨聽歌好舒服
歌手尾音好明顯日本人叫呢種聲做 空氣錄音
好多人話rn 803薄聲跟本佢地係唔識發揮佢功能同配搭喇叭
經我多次試機找出好多答案發現rn 803配英國喇叭聲音一流
配Mission  喇叭加暖聲喇叭線都可以靚聲到似萬元以上音質
適當配搭調好聲會係聲厚夠暖又有高分析力

星級玩家

LeungFong@FB 發表於 2020-11-25 21:33
師兄 我用緊denon 6500,如果想提升聽歌效果,請問加尼部rn803 共用前置喇叭得唔得? ...

得,

星級玩家

LeungFong@FB 發表於 2020-11-25 21:33
師兄 我用緊denon 6500,如果想提升聽歌效果,請問加尼部rn803 共用前置喇叭得唔得? ...

你部 Yamaha N803 是沒有 AV By Pass 的功能,玩影音分家會複雜一些,

1) 關機情況下 AVR-X4500H 的 Front Pre-out 用 RCA 音頻線接到 N803 的 Line 1 In 輸入
2) AVR-X4500H 開機,音量調到最小,
3) 然後 N803 開機並選擇 Line 1 輸入,音量 set 至 0dB ,啟動 Pure Direct Mode,

黃金玩家

Lung3348 發表於 2020-12-20 12:35
你部 Yamaha N803 是沒有 AV By Pass 的功能,玩影音分家會複雜一些,

1) 關機情況下 AVR-X4500H 的 Fr ...

師兄多謝你既指導 我未買n803
其實咁做效果會唔會比就咁av amp好?

星級玩家

LeungFong@FB 發表於 2020-12-20 13:53
師兄多謝你既指導 我未買n803
其實咁做效果會唔會比就咁av amp好?

我都選擇緊,以上都係人地答我,我貼上,我都煩緊?

銀級玩家

Rn 803串流加amp 5千到佢算第玩
攪得好表現音質上會打爆萬元級放大器
未煲好聲無咁好聽
我煲咗幾十個鍾後啲聲分析力好正
建議Rn 803配暖聲英國喇叭最好

黃金玩家

想問我之前SET左YPAO,跟住加左隻SUB仔,但係用唔到,要熄左YPAO先用到SUB仔,呢個情況我係咪要再做多次YPAO?

銀級玩家

2.1 Set Ypao 要開十仔 vol.50%
你應該無開十仔