設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 加里

[用家報告分享] 初入兩聲道選購的生路曆程

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

dplqb 發表於 2020-11-27 13:20
恭喜恭喜,如果你用原装電源線,也可更換一下,力量之源是也。

小弟正打算去鴨記到買散線同插頭DIY兩條比DAC同AMP同, 而家努力扒緊文睇下買咩散線好, 仲有一個問題係唔知買英式定美式插頭好, 因為有計劃買個平衡隔離牛, 雖然知道可以選擇隻牛用英式定美式插座, 但市面好似美式選擇會多好多, 仲未諗通買英定美頭好
CAS: Audirvana + Flac
Preamps + DAC: KECES S3
Power AMP: KECES S125 x2 Bi-AMP
Power Supply: KECES BP-2400
Speakers: Elac Vela BS403
Noise Reduction: Telos Macro N + Macro G

鉑金玩家

加里 發表於 2020-11-28 03:12
小弟正打算去鴨記到買散線同插頭DIY兩條比DAC同AMP同, 而家努力扒緊文睇下買咩散線好, 仲有一個問題係唔 ...

我大部分電源線都用 Belden 19364 散線自己做,鴨記華輝二樓有。
以前 Mark Levison Amplifier 都係用佢。
14 AWG Twisted Copper Wires (減少 induced voltage), Foil Screen, Drain Wire, 平靚正,夫復何求?

美式頭選擇多,配拖板亦選擇多,電源線上去亦容易!

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

加里 發表於 2020-11-25 10:47
而家換左對單晶銅聲音結實左,低音下潛力深左,係聽交響樂時候個氣勢強左好多  ...

師兄新手想請教下單晶同響邊度入呢🙏🏿
SSP 高X 有冇呢🙏🏿
我都想低音結實啲人聲暖少少..有咩靚銅線介紹🙏🏿

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

想試吓都唔得....😲😂

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

大功告成~用咗紅色!可以喔

唔該晒師兄👍🏿🙏🏿

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

加里 發表於 2020-11-28 03:12
小弟正打算去鴨記到買散線同插頭DIY兩條比DAC同AMP同, 而家努力扒緊文睇下買咩散線好, 仲有一個問題係唔 ...

可試dac用華輝Belden紅缐和amp用聯x灰武缐30a, 英式要換人fuse,美式要買拖板(火缐不冋位),但電缐粗身如灰武綿就美式插容易diy,英式插粗缐可用不多如MK或古河等。至於用粗或幼缐這個你自己試試吧,通常cd,dac,前級用幼缐,後級用粗缐,但高級缐不是這個定律的,不同機種不同聲音,你自己耳朵作準吧!我也試了很多條才有些滿意(初級機種)。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Arong2020 發表於 2020-11-28 11:20
師兄新手想請教下單晶同響邊度入呢🙏🏿
SSP 高X 有冇呢🙏🏿
我都想低音結實啲人聲暖少少..有咩靚銅線介紹 ...

我用唔係咩名廠線,Nobility L-780LB OCC 6N, 係深水埗深之都3樓有賣,你可以參考一下。
因之前買左對 1.5m用,煲左100個鐘左右聲音都開左好多
因為喇叭同AMP轉位線唔夠長,見而家條線無咩大問題就買多一對同型號 3m 長換左去⋯家下多左對1.5m係到無用 早知當時比多少少買長D
Power AMP: KECES S125 x2 Bi-AMP
Noise Reduction: Telos Macro N + Macro G

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

dplqb 發表於 2020-11-28 19:24
可試dac用華輝Belden紅缐和amp用聯x灰武缐30a, 英式要換人fuse,美式要買拖板(火缐不冋位),但電缐粗身 ...

謝謝師兄提點 ,等我聽日去深水埗睇下先

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

加里 發表於 2020-11-29 00:46
我用唔係咩名廠線,Nobility L-780LB OCC 6N, 係深水埗深之都3樓有賣,你可以參考一下。
因之前買左對 1. ...

收到!唔該晒師兄...新手抱住集思廣益態度去學習😆🙏🏿🙏🏿

喇叭線材真係愈長少少好,即使夠長有時退出退入都方便啲,
很久前我都係諗住夠就算...🙈

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

加里 發表於 2020-11-29 00:48
謝謝師兄提點 ,等我聽日去深水埗睇下先

師兄今日我都搞咗條Belden紅缐,好明顯有改善,係好明顯!
細緻嘢分析力好咗,聽得清楚左同埋好力少少💪🏿$55.1尺