設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 4KPK

[請教] 4K Blu-ray 同普通Blu-ray 質素係咪差好遠?

禁止發言

Right Winger

簽名被屏蔽

鑽石玩家

三星玩樂勲章

allen89 發表於 2020-8-7 13:29
畫面是數碼科技,dvd ,bluray uhd 技術資料有根據是科學維基網頁有介紹,科技非感覺,唔識可以學,但歪理 ...

本人以前一直係Hivi、HDAV、HiFi Review、HDAv評論影碟,由LD年代到今日4K,我绝對有資格比意見,看來你係玩掂4k,你之前不是说只用2K電視播,用2K標準看4K,就好似友人一直话4K係假4K,我直頭AB比較都话4K同BD一樣,明眼的會见到画質有分別,未知你心目中4K係點,2012年係日本影音展睇過8年後NHK電視台播放的8K廣播,當時還未有4k,莫非我就說我唔知8K係乜,其實同BD咪一樣……到今日我地無機會睇到,但數據上己告訴我們,其解像度係超越BD。見你調校的画質,相信係有升級空間,如果你覺得4K比BD差,用4K同BD比較下,如果都係唔掂,玩機好個人,將4K掉走留BD自用,以後可以省$不用升級電視,再用DVD比較,令自己開心d,玩4K玩到咁激氣又何苦

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
daibong + 20 + 20 認同到一個點呀
Yoshiki2008 + 10 + 10 認同到一個點呀
zardwys + 10 + 10
allen89 + 50 + 50

查看全部評分

鑽石玩家

avsuperman 發表於 2020-8-7 14:42
本人以前一直係Hivi、HDAV、HiFi Review、HDAv評論影碟,由LD年代到今日4K,我绝對有資格比意見,看來你 ...

絕對認同
玩4K 玩得咁辛苦不如玩返DVD算啦佢
係佢自己話玩對DVD嘅聲畫話好滿意㗎

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由

查看全部評分

鑽石玩家

三星玩樂勲章

4KPK 發表於 2020-8-7 12:49
師兄
先前你多次強調你不是IVL的員工
但自從我批評IVL部分的產品後

看來是虎膽龍威3 套片都無出4k,又點會覺得4K差,布鲁士是否飲醉,面色红得似爆血管,先執下画面

黃金玩家

其實有D嘢真係FACT嚟,冇得拗嘅
4K靚啲定FULL HD靚D
3840x2160
1920x1080
簡單數學,有數得計
假設其他因素不變,有幾靚,靚幾多,4K咪就係FULL HD 4倍囉,SIMPLE
咁仲有咩好拗?

評分

查看全部評分

鑽石玩家

三星玩樂勲章

BD演唱會、4K蝙蝠俠……憑相有多少分別

評分

allen89 + 50 + 50 謝分享,師兄

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我睇到義成的影子!

白鑽玩家

4KPK 發表於 2020-8-7 12:03
同意
好的廚具能炮製美味的食物
但也要有優質的食材配合才能發揮其功效

引用你「看見相片玩畫咁水平,師兄真係不用4k,vcd, dvd, bluray應該合適你。心態決定境界。」呢隻好明顯係DVD。DIE HARD 3 1995年出産,我對其DVD聲畫非常滿意,何罪之有?

4K能到甚麼境界請自己看看,你對此零認知,今時今日講畫面唔係說說就係,靚唔靚一句。你出示虎膽3 dvd 畫面爛冇可爛,莫說今日,我由一樣LD開玩dvd年代當年也不受,咁水準家中除自娛可以,唔出街就真係冇所謂,公開論壇咁水平要作畫面評論說教何來公信力?,坦白說你連畫面基本發燒入門級也未到,只是一般家用素人水平,連SDR也玩唔掂,我相信除與同聲同氣你那網友與你技術水平一致外,相信覆你的眾多師兄的全部AV技術及理論掌握比你優勝。全部只是衝著你的4k 比bluray 差歪理而來。你用廚子比喻正確,畫面如餐廳上菜,你煮出來菜色,客人跟本唔吃得入口嘔吐出來。因為眼如舌,冇味蕾如何煮得好,咁何必仲出食譜靠害。

你的行為令人想起這段對白。

電影《江湖》中,有一幕劉德華對著好兄弟張學友說了這樣一段話:

"講你又唔聽,聽你又唔明,明你又唔做,做你又做錯,錯你又唔認,認你又唔改,改你又唔服,哼。"  
- 電影《江湖》

禁止發言

Right Winger

白鑽玩家

4KPK 發表於 2020-8-7 21:11
兄台簡直是癡人說夢丶雞蛋挑骨頭。由頭到尾,你只懂打壓異己。凡你看到有人持相反意見,你就大肆狙擊,但 ...

師兄,登那個峰,有幾高 google  map有冇位置? 靚究竟指那一方面,顏色,膚色自然,銳度,對比,亮度,背景清晰?  我完全發現唔到,咁高好難跟。畫面真係好肉酸。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
bellyjerry + 20 + 20 認同到一個點呀

查看全部評分