設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 4KPK

[請教] 4K Blu-ray 同普通Blu-ray 質素係咪差好遠?

禁止發言

Right Winger

禁止發言

禁止發言

鉑金玩家

allen89 發表於 2020-8-6 20:11
咁師兄最近兩年荷李活新拍片或動畫計(非舊返出),你實試有邊套雙碟版(4k 加bluray)係bluray好過4k?。除 ...

新戲大多已用新技術 dv atmos
當然效果更上一層樓
但有咁的技術唔代表套套戲都用, 套套都用返落隻碟內
tom hanks 年初有套 <A Beautiful Day in the Neighborhood>, 都無用dv, 只係得普通hdr 10
文戲當然唔洗花巧音效添, 所以只用DTS:X同 DTS-HD Master

我唔係話4k無過人之處, 4k解像度先天就贏bluray, 但普通bluray都有試過放atmos落去, 4k碟一樣可以只有普通5.1  
製碟前間廠點tune個colour, 點set條聲都好重要, 始終4k碟暫時頂盡都只係100gb, 要由師傅調節壓縮處理
當年batman TDK bluray都做得好靚, 即使出4k tv都唔會輸蝕過d質素差的4k戲

屋大, 可以間好多間房, 放大件傢俬, 浴室放埋浴缸, 但同樣可以俗不可耐, 擺位唔好仲可能唔方便
屋小, 房都未必間到, 但只要花心絲其實一樣可以麻雀雖小五, 五臟俱全
托海跑贏GTR都唔係因為AE86勁

白鑽玩家

KwongD7689 發表於 2020-8-7 04:38
新戲大多已用新技術 dv atmos
當然效果更上一層樓
但有咁的技術唔代表套套戲都用, 套套都用返落隻碟內

師兄,你播4K版batman TDK系列差唔多,只是反映你家中器材加效果調控播放綜合效果,套片黑位咁多,正是HDR強項,灰階呈現暗部細節差好遠,色彩也豐富很多,前輩教落『鈴聽非鑑聽』,同uhd制式無關。uhd 贏 bluray 是數碼技術的進步, 理所當然。

文片最近的入手上流寄生族美國版4k,我之前有入港版bluray, 看完美版4k畫面,好難再開bluray。追聲畫的便是咁。

有bluray 換取新版4k可看自己聲畫要求,如MCU 23或星戰系列,top gun咁但入近年新片家中如有4K器材,應該入4k去發揮。
.png

白鑽玩家

4KPK 發表於 2020-8-7 01:14
我年頭先番香港
對上幾年都喺歐洲生活
成日要穿洲過省

大廠sony,LG, samsung, 樂聲 2016/2017間 取得共識,一齊停止生產3D電視。所有打後4k新款全部不設內置3D功能。

白鑽玩家

4KPK 發表於 2020-8-7 01:11
根本係4K技術未發展成熟所致
既然4K係region free
香港版又係歐洲製造

敢問師兄,家中有入手多小4k碟? 實試用2k電視加4k player作出4k技術唔成熟的結論?  今日4k可以係網上串流服務平台,影院內系統,家用uhd  加配合今日4K/8k電視或投影機。uhd 4k 載體只是其中一環節。

bluray ,dvd 就冇壓碟批次質量出錯? 如發生便是bluray ,dvd制式 未成熟?

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +50 收起 理由
chopinlau + 20 + 20 個位係初哥來,要深度教學才成材!.
bellyjerry + 20 + 20 認同到一個點呀
timchan + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

鑽石玩家

allen89 發表於 2020-8-7 08:25
敢問師兄,家中有入手多小4k碟? 實試用2k電視加4k player作出4k技術唔成熟的結論?  今日4k可以係串流服 ...

我都想知呢位師兄有幾多隻碟

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我覺得久不久就有c兄太悶,搵d野出黎嘈下,只可以講舊片出4K係差少少,但一定好過DVD,但出藍光碟就好過4K,AVbuzz網站佢未試過用top gun比較過,你自己可以睇下,鍾意咩版本囉。

鑽石玩家

三星玩樂勲章

其實玩機好個人,果位C兄不停用藉口說服未玩4k的Av友,試問玩過4k,有幾多C兄可以番轉頭,除非套片無出4k,否則有得選都唔會睇BD。正如睇過BD,好難睇番VCD一樣。當然,唔玩4K有好多原因,一闊三大係其中原因,當你買左4k播放機,又要换4k電視,又要换atmos擴音機,。我係近三年先玩全景聲,我知天空加效果一定比地下7隻強,但又無$换機,又要鑽天花掛喇叭,但我不會質疑新制式會差過舊制式,一步一步入貨,今日終於可享受17隻喇叭包圍的感覺