設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 4KPK

[請教] 4K Blu-ray 同普通Blu-ray 質素係咪差好遠?

禁止發言

Right Winger

簽名被屏蔽

禁止發言

簽名被屏蔽

禁止發言

簽名被屏蔽

白鑽玩家

4KPK 發表於 2020-8-7 11:55
本人有10多隻4K碟
回流香港前幾多個月也有4KTV
也嘗試過用4K player連接4K TV播放4K Blu-ray

你播畫面成點,只是器材,線材,環境,調控下綜合因素,玩套幾貴hifi 或黑膠,也要配線較唱頭,擺位也不是plug and play。何況影音 , HDR調控要求比SDR更高亦完全唔同,最簡單起碼白平衡,對比亮度要準,比喻家中小喇播黑教堂管風琴音樂播唔掂,到底係『播唔掂』定『碟唔掂』要自已弄清。聆聽非鑑聽,師兄連有冇區碼及HDR/DV基本運作原理可能也末弄清。作為4k新手想評價制式優劣及輸出。影音乃技術及數碼科技非自我感覺良好。荷李活工業拍攝已經轉換4KHDR拍攝及作母帶,新出荷李活的bluray也是來自HDR/DV母帶而來。向下兼容bluray行 SDR比HDR母帶靚,4K HDR制式如果唔得用嚟拍攝,咁做4k HDR碟出來效果唔得,做bluray先得是本末倒置。bluray 今日只是隨uhd 中Dolby vision, HDR10+,HDR10 ,排第四的SDR畫面制式。

師兄,勸你好好學習HDR原理,新手玩4k唔識冇問題可以慢慢學,但唔好輸出歪理教人玩誤導別人。不如拍攝下你家中4K效果衰到那地步bluray又點靚比大家參考。

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
chopinlau + 20 + 20 一講就知高手定低手!
bellyjerry + 20 + 20 超正,絕對認同!

查看全部評分

禁止發言

簽名被屏蔽

白鑽玩家

4KPK 發表於 2020-8-7 12:49
師兄
先前你多次強調你不是IVL的員工
但自從我批評IVL部分的產品後

畫面是數碼科技,dvd ,bluray uhd 技術資料有根據是科學維基網頁有介紹,科技非感覺,唔識可以學,但歪理話一百次仍是歪理。

洲立師兄四種指控
1.外盒包裝及logo大小(個人偏好沒意見)
2.中文封面仍迪士尼要求。
3.洲立碟非歐制,洲立及前得利從來並非代理安排生產,前得利及現洲立也由片商負責歐洲壓碟。
4.無間道洲立版,我冇,我得舊版冇意見可提供,但師兄忽然又說dvd比洲立bluray 畫質好,又冇入,你理據靠什麼?  
以上
2,3 是誤解,4非用家憑空想像(冇比較)是誣告洲立

2,3 指控不實,知悉真相後,師兄發現有錯可有留言承認是誤會

如果討論區任憑虛設資料傳播,影響網站公信力及質量,你發虛假資料誤導網友,自然要有人站出來澄清真相。無論那間代理發生我一樣站出來。

看見相片玩畫咁水平,師兄真係不用4k,vcd, dvd, bluray應該合適你。心態決定境界。

禁止發言

白鑽玩家

4KPK 發表於 2020-8-7 13:51
「4.無間道洲立版,我冇,我得舊版冇意見可提供,但師兄忽然又說dvd比洲立bluray 畫質好,又冇入,你理據 ...

洲立打手,我寫什麼版碟評多,網站師兄都知,只有你不知,相信好多師兄笑x咗,公道自在人心。

liongate 公司 expandable 系列4K 或 bluray (從來)不設歐亞共版(內置中字), 何來歐版?  佢只會地區代理授權代理自家制。john wick 3便是洲立自家安排制4k。

師兄真是一位笑匠

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
maxchoy77 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

allen89 發表於 2020-8-7 14:00
洲立打手,我寫什麼版碟評多,網站師兄都知,只有你不知,相信好多師兄笑x咗,公道自在人心。

師兄真是 ...

Allen兄,呢D「衆人皆醉我獨醒」既人無必要同佢講道理,佢根本唔會聽,所謂玩左3個月4K,唔知仲以為咩專家,貽笑大方

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
allen89 + 50 + 50

查看全部評分

禁止發言

簽名被屏蔽