設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Ryanw0903

[教學] 請教線材及電源

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

Ryanw0903 發表於 2020-7-16 14:01
嘩多謝師兄咁詳盡嘅分享。我其實都正打算入手inakustik ls603 喇叭線,因為睇comment 應該同金仔加pmc 幾夾 ...

喇叭綫我推介多一條比你
TQ black ii
我都係用金仔合併,好夾

星級玩家

3g184 發表於 2020-7-16 14:45
喇叭綫我推介多一條比你
TQ black ii
我都係用金仔合併,好夾

我都有留意過條ultra blue, 請問師兄都係用pmc 喇叭嗎?另外請問係咩聲底。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

Ryanw0903 發表於 2020-7-16 14:01
嘩多謝師兄咁詳盡嘅分享。我其實都正打算入手inakustik ls603 喇叭線,因為睇comment 應該同金仔加pmc 幾夾 ...

期待你日後分享呢兩線對組合嘅提升。

至於點解決定用HDD唔用NAS, 係因為試咗HDD直入T2好直接, 試過好多file format/ sampling rate/ bit rate 嘅digital file音質分別,用Lumin app 方便,user interface 好用。所以唔考慮:
1)電腦出USB type B (小學雞post 提過一開始已決定)
2)nas 用minimserver 等等DLNA出LAN (小學雞post 最終決定放棄)
3) audiophile grade fanless NAS (+CD ripper) 等「額外」補品
(已研究咗其他方法rip CD, SACD, download DSD files (買)丶FLAC files (「試聽」), .....

(睇過N個港、台丶外國forum ,同問過朋友/師兄等用家意見,綜合搵到啱自己嘅方法。)

鉑金玩家

3g184 發表於 2020-7-16 14:45
喇叭綫我推介多一條比你
TQ black ii
我都係用金仔合併,好夾

師兄 我手頭上都係Tellurium Q Black II + Tellurium Q Black RCA
等緊對PMC
努力搵AMP中
請問師兄們建唔建議PMC用合拼膽AMP玩?

星級玩家

ocicattt 發表於 2020-7-16 15:40
期待你日後分享呢兩線對組合嘅提升。

至於點解決定用HDD唔用NAS, 係因為試咗HDD直入T2好直接, 試過好多f ...

其實我依家都係直插緊HARDDISK 不過部t2 成日搵唔到個hdd , 另外聽某啲歌有啲噠噠聲唔知關唔關事。暫時都正路嘅煲左兩三個星期,早兩日買左個古河頭修復左一條朋友送嘅power chord,都幾粗碌下,依傢取代左牆蘇出拖板條線。另外亦diy 左條Saec AC-6000 power cord 比LPS。感覺立體左,分離度都高左。。不過現時高低延伸都係未去到滿意嘅狀況。重研究緊點改善,依傢試緊擺位同room acoustic treatment。空間有限對喇叭之間距離只有5呎多啲,令到音場空間感不足,亦諗緊點處理...

星級玩家

kc090908 發表於 2020-7-16 15:54
師兄 我手頭上都係Tellurium Q Black II + Tellurium Q Black RCA
等緊對PMC
努力搵AMP中

答你唔到,不過感覺.. pmc 唔似proac atc Harbeth 啲中高音比較亮麗嘅喇叭。我自己暫時覺得係偏厚暖。木耳,有錯請更正。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

kc090908 發表於 2020-7-16 15:54
等緊對PMC
努力搵AMP中

膽機我冇用過,所以比唔到意見

黃金玩家

Ryanw0903 發表於 2020-7-16 16:10
其實我依家都係直插緊HARDDISK  不過部t2 成日搵唔到個hdd , 另外聽某啲歌有啲噠噠聲唔知關唔關 ...

之前七七四十九日嘅煲機試機,呢兩個問題有答案:
1) Lumin app turn off-> 機背啪制off-> (有時會unplug HDD去電腦抄歌,整理 ->plug in HDD)-> 啪開T2->開app->musiclibrary, playlist 好快出現。
注:common sense: 改咗folder name, folder 位-》playlist 嗰隻歌/碟 要delete , 重新加過。

2)google 吓keyword: “DAC lossy files jittering”
就明白jit jit 聲成因。好多post 話加鐘 加clock 都有好多心得。

在T2 上心得:
主要係Lossy files 如mp3, AAC (iTunes Store) sampling rate 太低時試過jitter.
我用新HDD, 新USB線頭20 Hrs 試過load/ decompress 出現jit jit 聲。尤其係一路playback 一路(Lumin app) browse music library 揀歌(chur 個HDD)。 (附圖,ALin 中文歌,AAC, 256kbps)
注:煲咗20hrs 左右好D, jitter 仍然發生。真實個案。

解決:聽番lossless file, 兩皮部機唔好咁對自己啦。以下example (有附圖), 未有試過jitter :
(注:只可以話我耳測。
Article 話jitter無法完全消失:
http://www.enjoythemusic.com/magazine/manufacture/0509/
)

a) .FLAC, 約800-900kbps sampling rate
(download嘅, 或自己Nero, EAC rip 嘅)

b) .WAV 約1400-1500kbps sampling rate
(同上自己rip)

c) .dsf, .dff, 約5.6Mbps sampling rate
(買嘅,自己OPPO 103 rip 嘅, etc. )

黃金玩家

附圖

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Ryanw0903 + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

我都發現要啪熄左隻LPS 再開就會搵得返,但係我部機放嘅位置啪唔到機背掣,唯有直接啪LPS。

jittering 有啲深唔係好明,上網搵下資料先。

另外說時遲那時快,已經換左L-603,明顯高頻延伸好左,音場變闊左,動態亦好過之前,爽快左。但低頻我覺得仍然覺得唔係好夠肉,煲下再睇下點。不過個味道好過之前了,之前太淋,太肥。不過聽某啲歌感覺到音場包到去耳仔腦後面都幾過癮,無諗過兩聲道可以咁。

星期六日拎隻鐳射返黎再set 下啲位先,感覺左右唔係好平衡。依傢放返張地毯,反射明顯減少左,但唔知點解左右唔平衡更加明顯左。