設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Ryanw0903

[教學] 請教線材及電源

鑽石玩家

三星玩樂勲章

如果是HDMI線,昨天也入了

星級玩家

其實對我黎講,慢慢升級都係樂趣黎玩音響嘅一部分。音響同其他興趣相比,我覺得已經算幾好,因為買一啲二手大路嘅器材,唔岩玩轉返出去都唔會蝕好多。如果一開始就係買e-480,可能之後我都係唔會滿足,之後就睇e-800或者更高階嘅機種,其實音響係好個人,大家玩嘅方法都唔同無對或錯,量力而為。有啲人玩十幾廿年都可能係中階或性階比高嘅機種作不同配合但玩得出好嘅音色。有錢啲嘅人咪一步登天。但係對我黎講音響最重要嘅環節都係音樂歌曲唔係器材。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
FaiWong@FB + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

星級玩家

Ryanw0903 發表於 2020-7-14 23:13
其實對我黎講,慢慢升級都係樂趣黎玩音響嘅一部分。音響同其他興趣相比,我覺得已經算幾好,因為買一啲二手 ...

玩電其實無錯,但向錯咗攪牆身插頭,住大廈一定唔夠快比電部機,要用一定係隔離牛行先!如果無,唔夠快比電部機,第一)動態唔夠,第二)分離度出唔到,背景黐埋一舊,第三)低音唔緊,一pat pat!過來人的小小分享

鉑金玩家

Ryanw0903 發表於 2020-7-13 17:14
我新手,唔專業。器材都未完整。對喇叭同amp 都係二手,我乜都聽,我覺得..部270唔係好夠推對22,因為果 ...

A2 都係小弟考慮之列中
同埋都會想搵部CD機
夾返soulnote C1一套都可能係一個選擇

BTW請問師兄對喇叭架係原裝PMC的嗎?

星級玩家

股巨肌 發表於 2020-7-15 03:16
玩電其實無錯,但向錯咗攪牆身插頭,住大廈一定唔夠快比電部機,要用一定係隔離牛行先!如果無,唔夠快比 ...

多謝師兄分享,但啲隔離牛好貴

星級玩家

kc090908 發表於 2020-7-15 12:10
A2 都係小弟考慮之列中
同埋都會想搵部CD機
夾返soulnote C1一套都可能係一個選擇

唔係啊,賣喇叭比我位師兄跟埋嘅淘寶腳黎

星級玩家

Ryanw0903 發表於 2020-7-15 14:28
多謝師兄分享,但啲隔離牛好貴

慢慢㴝,唔洗急🤗

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

每人口味唔同,個人意見:
小弟兩父子金仔夾唔同PMC座地多年,最近夾埋T2, 做咗N個耳朶測試,試埋唔同電丶RCA/ XLR, USB, speaker wire 組合,依家叫做搵到最佳拍檔。

呢度只講summary, 細節PM再分享。

E2xx 推PMC座地低音都冇難度,書架no prob la. 要夾啱線, 特別係RCA/ XLR 同 speaker wire. 金仔按個COMP制,打底有一層低音,特別係夜晚volume 唔可以開咁大嗰陣。

上文提及wireworld 唔好,認同,我交過學費,性價比唔係最高。唔想再買英國線。日本代表Furutech, Oyaide 等:交足貨,唔好聽啲sales講:美國線砰砰聲重Bass, 歐洲(sell 緊inakustik)分析力高,日本仔玩咁多唔同金屬, 唔得嘅。

電:牆英,SINE power cord, power conditioner 30A, 8 個美頭出。
Digital 插出T2, 唔好用Analog 出。我用Wireworld powercord.
Analog 插出金仔, 我用Furutech evolution power 金頭,暖、厚聲啲。另外背景靜,音域伸延闊,等等....

Furutech studio line 抵用性價比高:(其他機我有用)
Empire power (金頭)
Absolute power (鍍銠頭)

Digital files source (小弟出過小學雞post):
Conclusion: 放棄咗NAS。用2.5” HDD, AQ cinnamon micro USB-USB Type A 入T2. 銅插丶煲咗50hrs先開聲。英國嘢....
* Futureshop, SSP, 原音....差唔多$

Interconnect :
美國MIT RCA線 (audiogon 水貨)vs
德國inakustik 1603 XLR (用咗呢條) (行貨減價)

初玩當然唔好聽人講一步到位啦,$3000-4000 budget 都可以嘅。見有師兄post 話買Oyaide XLR 話正。唔好買AQ。Inakustik 入門XLR都有師兄出post.

Speaker wire:
當年我用Sound from Heaven (換走AQ) 都覺得:頂原來金仔推PMC係可以咁多bass㗎!

後來用 Wireworld ok la, SSP, Futureshop。諗清諗先。
Oyaide TUNAMI II , Furutech 日本代表真係可以考慮,amazon jp ->集運,平過德發Basement.  (唔係話人貴,我都會支持本地店)。

Inakustik 入門speaker wire 都有師兄出post.

評分

參與人數 4威望 +50 金錢 +50 收起 理由
FaiWong@FB + 10 + 10
3g184 + 10 + 10 一定要加分
Ryanw0903 + 10 + 10 超正, 一定要加分
HD_2 + 20 + 20 超正, 一定要加分

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ocicattt 發表於 2020-7-16 01:21
每人口味唔同,個人意見:
小弟兩父子金仔夾唔同PMC座地多年,最近夾埋T2, 做咗N個耳朶測試,試埋唔同電丶R ...

金仔個COMP制 從來未用過
easyliao99@gmail.com

星級玩家

嘩多謝師兄咁詳盡嘅分享。我其實都正打算入手inakustik ls603 喇叭線,因為睇comment 應該同金仔加pmc 幾夾。  Xlr 我就已經買左 金仔本身果條。反而係好奇點解師兄放棄nas ?