設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[教學] 請教線材及電源

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位師兄小弟剛成功入坑,購買了部分器材,包括accuphase e-270,喇叭pmc twenty5 22,爬完文諗住入手Lumin T2 作dac 及streamer ,另外都諗住set up 個nas 。

依傢目標係諗住攪掂開到聲先,但係對於插座,插板,喇叭線完全一曉不通。唔該各位想請教以下問題:-

1. 牆身插座是否要改為美式,還是可以使用英式頭拖板轉美式頭?因為我見大部分線材都係美式;
2. 想請教以我嘅入門級器材,應該選擇幾多錢左右嘅電源,平衡線及喇叭線呢?;
3. 另外想求推介嘅牌子及型號,我比較鍾意中性嘅感覺(雖然金仔好似已經唔係中性,但基於剛入坑所以打算買啲比較穩陣同就算易手都容易嘅牌子)。  

希望各位可以幫助一下。 唔該

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ocicattt + 10 + 10 支持金仔夾PMC

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

英式電源加美頭拖版

鑽石玩家

fmk888 發表於 2020-7-6 16:24
英式電源加美頭拖版

牆插美式不合規格,冇電工會幫你換,個人亦不建議自己改,英式13a一粒fuse保你平安。器材電源線則多數用美式,器材本身都有fuse就ok。

不過新置器材,可先聽一段時間,才慢慢逐條線材更換,才可知道要改進甚麼,亦更襟玩更多樂趣。

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

如果右0開始,我會用英式,

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我覺得用番金仔原廠線先。。。慢慢聽, 再諗升級, 咁你先有條baseline 去參考。

英美牆插問題, 引用阿嬌個句, 個個用英式, 唔通個個都想用英式咩?

安全問題, 自已諗啦, 歐美家居, 不是影音用途。無左條13A 電源插FUSE, 都係咁生活。

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

小弟建議樓主唔好急, 煲好架生(起碼3-4個月如日日聽2-3粒鐘)先, 然後覺得想改善啲咩嘢(不過通常都係聽咗其他地方同架生先會覺得自己爭啲乜!), 先再去考慮換咩去改善, 咁條路無行得咁多圈...

當然, 無限金錢又另計~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
3g184 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

多謝各位師兄回覆,最後決定唔攪牆蘇,英式頭拖美式拖板。之後揀返金仔條xlr, 喇叭線就有老友唔用嘅送比我玩住先。另外已經敗左Lumina t2 得閒就可以開始set 野開機。聽一排再打算

鉑金玩家

師兄 小弟都入左pmc twenty5 22
搵緊AMP
請問師兄金仔270夾pmc twenty5 22如何?
聽咩歌多?

星級玩家

kc090908 發表於 2020-7-9 14:41
師兄 小弟都入左pmc twenty5 22
搵緊AMP
請問師兄金仔270夾pmc twenty5 22如何?

我新手,唔專業。器材都未完整。對喇叭同amp 都係二手,我乜都聽,我覺得..部270唔係好夠推對22,因為果日去收對喇叭時果位師兄係用soulnote A-2 推, 高低頻同動態好好多。唔知關唔關喇叭線事,因為我用緊對wireworld 嘅平喇叭線。我都苦惱緊。人聲唔夠悠揚,低音又唔夠力咁。味道我覺得就還好。

星級玩家

補下相update 下

評分

參與人數 3威望 +36 金錢 +36 收起 理由
FaiWong@FB + 10 + 10
leo25 + 16 + 16
ocicattt + 10 + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分