設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 阿風

[請教] 嘉湖鑽石廳 - 有無朋友知道點安到 5.1.4 同投投....

黑鑽玩家

goldberg0083 發表於 2020-7-25 12:25
未玩過投影機嘅師兄如果用超短投吊天花基本上係好難可以安裝得到
要計算好多嘢
1要計算 音響櫃 和中置嘅 ...

🙄我裝就死L得🤭我啲數屎到震😂

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

PepperFish@FB 發表於 2020-7-25 13:02
🙄我裝就死L得🤭我啲數屎到震😂

其實超短投就算你放枱面裝支幕都要計數唔係一般投影機裝咁簡單
一般安裝 超短投影幕都有個厚度往往都係疏忽咗個厚度安裝上去對不正
大陸買機送安裝香港就冇喇 要自己安根本 唔係專業就搞唔掂
SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

goldberg0083 發表於 2020-7-25 13:56
其實超短投就算你放枱面裝支幕都要計數唔係一般投影機裝咁簡單
一般安裝 超短投影幕都有個厚度往往都係疏 ...

咁。。放棄考慮短投啦。。。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

PepperFish@FB 發表於 2020-7-25 11:04
咪將幕吊係呢幅牆囉,超短我未用過,有師兄都係吊天花但都要吊幕前的,但啲位要好凖,到時用soundbar好啲 ...

生 Bra 唔考慮了...

進階玩家

阿風 發表於 2020-8-1 19:24
生 Bra 唔考慮了...

CHING.  小弟過來人, 剛住入你同一屋苑.

利申: 自1995年入手第一台 投影至今, 由480i 年代玩至 4K 120寸 了.  算老手了.

可能說實話很難接受.... 廳的形狀及呎吋小是投影機及 玩 HIFI 的死局.  永遠改不到的.

投距太短  呎吋小無癮 / 鑽廳 聲音會不規則亂撞 , 引致音場大亂 (這也是該處少發燒友的原因??)

因為之前住唐樓, 房間黃金比例有足200呎非常適合發燒, 正是因為我對影音一向有要求,
所以明白現在環境局限反而不再勉強搞下去了.

現在我已放棄了大喇叭及 7聲道.  投影都干脆賣了.  無機一身輕也很清爽.  

電視機牆面至窗台大約有 190CM 闊, 建議你可以足夠放 75寸 4K OR 8K LED了.
較有要求的亦可考慮短投 例如 EPSON 4K 可以玩到較大畫面而且效果不差.

要簡化聲音系統, 走簡單小口徑 4"~5" 會更有驚喜.

純分享一下.   

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
阿風 + 10 + 10 超正, 一定要加分
rach + 50 + 50 認同到一個點呀

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

widepanel 發表於 2021-8-31 15:12
CHING.  小弟過來人, 剛住入你同一屋苑.

利申: 自1995年入手第一台 投影至今, 由480i 年代玩至 4K 120 ...

多謝你的回覆同肯定 ,  嘉湖鑽石廳的確係影院終結者, 想玩投投同鴨毛根本就唔現實!      

雖要唔少人話可以點玩可以點玩, 但實際上我根據平面圖, 再起埋 3D 圖, 有晒比例呎吋, 最後都係搵唔到一個可行的方案.

之前我提左唔少問題, 始終無人可解決,   事實亦印證左,   一個真係住緊嘉湖玩緊鴨毛同投投的分享你都唔會搵到.   

師兄比我睇得開,  可能最少曾經擁有玩過, 我就睇唔開唔甘心,  最後放棄左嘉湖等下一個機會,  近來終於搵到一個總呎數細 d 但有一個長方廳的地方.

我的小總結係:

住嘉湖要接受影院終結者的現實, 唔接受影院終結者的現實就唔好住嘉湖, 唔好到時後悔, 嘉湖唔係唯一的選擇!

進階玩家

阿風 發表於 2021-9-1 11:14
多謝你的回覆同肯定 ,  嘉湖鑽石廳的確係影院終結者, 想玩投投同鴨毛根本就唔現實!      

雖要 ...

CHING, 你好,

不過嘉湖有其他屋院無的好處,  我在美麗景感覺環境不差, 空氣比外面好多了 .

無左部大機返而多留意左聽音樂, 少左玩機左調右調嘅心態. 多左享受時光 .

有得亦有失.  世事無完美.  

謝謝你.

銀級玩家

其實細有細玩, 難玩有難既玩法. 唔洗咁灰既.

投影唔到可以玩大OLED, 黑位仲靚.  坐近D其實投入感都好好.

音場唔好, 又整唔到聲學處理, 可以搵D勁D既room correction系統黎玩.
Dirac, Room Perfect嗰D會好過Denon過basic Audyssey好多, 環境越差效果越明顯.

俾心機多D試下仲有成功感吖.  冇話唔得既, 最緊要玩得開心.

鉑金玩家

個窗台左右兩邊牆都有2米3呀?

點會玩唔到?
書架喇叭加腳棟晒係地都夠放
十寸樓下sub 仔都夠放兩粒
2.5米幕面都投影機背距離夠投80寸

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
根本英俊 + 10 + 10 其實我都唔明 XD

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

widepanel 發表於 2021-9-1 17:54
CHING, 你好,

不過嘉湖有其他屋院無的好處,  我在美麗景感覺環境不差, 空氣比外面好多了 .

恭喜師兄洗盡鉛華 ,可以反璞歸真 .  

我明你講的野, 黎種境界係其他方面我有類似感受,  不過投投上我未有資格, 或者二十年後我睇夠就可以講一句係時侯.