設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 阿風

[請教] 嘉湖鑽石廳 - 有無朋友知道點安到 5.1.4 同投投....

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

拆廚房, 改開放式, 客飯廳互調

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

有 floor plan 先至教到你
上面個ching. 既方法係玩投投,如果咁近不如差不多价錢用大電視,梳化同電視機位置反轉
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

mtvbb 發表於 2020-7-21 23:58
拆廚房, 改開放式, 客飯廳互調

我都曾經諗過用埋飯廳玩, 改左隻廚房門, 可惜係唔可行......

廚房向客廳的係主力牆。。唔拆得。。。唔改得。。。

廚房向飯廳果面牆係廚房門。。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

yuppi 發表於 2020-7-22 09:15
有 floor plan 先至教到你
上面個ching. 既方法係玩投投,如果咁近不如差不多价錢用大電視,梳化同電視機位 ...

平面圖:

https://wmc.midland.com.hk/mr/img.midland.com.hk/floorplan_db/unit/201/29f2c7555f62696c614e6212a89362db.jpg?versionId=xlJLCOKa1ujFtVN6MHT8dKTDBjglyL6h

VR 睇樓:
https://www.midland.com.hk/zh-hk/property/%E6%96%B0%E7%95%8C-%E5%A4%A9%E6%B0%B4%E5%9C%8D-%E5%98%89%E6%B9%96%E5%B1%B1%E8%8E%8A%E7%BE%8E%E6%B9%96%E5%B1%8505%E5%BA%A7%E4%B8%AD%E5%B1%A4G%E5%AE%A4-M300162560

https://my.matterport.com/show/?m=3SSd8bubVRr&qs=1&ts=3&lp=2

果個擺位太近, 如果幕同電視一樣咁細, 仲有咩意思.....

黑鑽玩家

阿風 發表於 2020-7-22 11:15
平面圖:

https://wmc.midland.com.hk/mr/img.midland.com.hk/floorplan_db/unit/201/29f2c7555f62696c61 ...

如真係想玩咪投呢到囖,後面地櫃唔要,皇帝位可能要走鬼

鑽石玩家

[url=[url=[url=[url=https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=312109&extra=page%3D1%26filter%3Dtypeid%26typeid%3D38&fromuid=15369&mobile=2]
若果真係咁鍾情投影機,會唔會放棄電視,用類似呢啲款嘅超短投影+硬幕,咁樣畫面又大,投距需求又少,咁會唔會易啲解決問題,踏出第一步呢?保充,漿糊山莊個廳,真係好 Q煩!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

PepperFish@FB 發表於 2020-7-22 11:34
如真係想玩咪投呢到囖,後面地櫃唔要,皇帝位可能要走鬼

地櫃可以當佢唔存在, 師兄的建議擺法係...?  

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

sanlamsan 發表於 2020-7-22 12:28
https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=312109&extra=page%3D1%26filter%3Dtypeid%26typeid%3D38 ...

真係超短, 不過可唔可以吊你天花, 地面無咩位放。。。另外最重要的幕放邊道好。。。

漿糊山莊 ? 千王之王 ?

黑鑽玩家

阿風 發表於 2020-7-25 09:55
地櫃可以當佢唔存在, 師兄的建議擺法係...?

咪將幕吊係呢幅牆囉,超短我未用過,有師兄都係吊天花但都要吊幕前的,但啲位要好凖,到時用soundbar好啲,生活空間多啲

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

PepperFish@FB 發表於 2020-7-25 11:04
咪將幕吊係呢幅牆囉,超短我未用過,有師兄都係吊天花但都要吊幕前的,但啲位要好凖,到時用soundbar好啲 ...

未玩過投影機嘅師兄如果用超短投吊天花基本上係好難可以安裝得到
要計算好多嘢
1要計算 音響櫃 和中置嘅高度先
2要計算你用幾多吋幕和幕嘅厚度有幾多
3要計算 投影機吊架和投影機嘅厚度再加基本投射距離
淨係呢條數都有排計, 因為抗光投影幕 尺寸大細決定高度, 和離開牆壁的距離 ,唔係想像中咁易, 因為投影機 平水 唔啱直接影響投射落隻幕嘅 影像 大細 和平水 有好大影響, 計錯2至3mm都直接影響 投射不到落 畫框內
我都係用 超短投 安天花, 最後高度唔夠連音響㗎都要換埋先可以安裝得到
我幫朋友安過兩次 先掌握得到 最後自己裝先可以容易少少
SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112