設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: amdwii

[4K/8K電視] 買水貨大陸版65寸三星q70分享

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SatanTheDevil 發表於 2020-4-6 15:18
畫質唔係重要過聲音咩?
如果65” Q70R應該配咩soundbar好?

有Ching 問個改地區apk係邊度download,playstore係冇的。為方便大家找,睇下以下link
https://androidappsapk.co/amp/service-remote-control/

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
SatanTheDevil + 9 + 9 正到爆

查看全部評分

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SatanTheDevil 發表於 2020-4-6 15:18
畫質唔係重要過聲音咩?

最好買返三星的Soundbar,因為可以用同一個remote control 所有野,首選是Q80R,次選60R. 二隻Soundbar 差好遠,價錢都差一半,60R ,百記賣$29xx,80R 就賣$72xx.如果唔急,等新model.

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

HKSGIRORO 發表於 2020-4-6 07:42
我都係個容易pat pat痕的人🙊其實我部機都仲健健康康,都係因為新年上左個親戚屋企,見到部Q80R,所以就 ...

我依家用緊65寸,下一次換機都係75寸,真係愈來愈大,就愈開心。

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

HKSGIRORO 發表於 2020-4-6 13:56
Micro LED我只係知TCL有咋,不過香港好似買唔到部機😅
我今晚放工睇多次QLED,我由新年痕到而家了,好難 ...

Micro led 係最新的科技,應該有排未落價,大陸廠如快就出qled機,好似小米等,跟住就OLEd

銀級玩家

畫質唔係重要過聲音咩?

係呀,畫質重要過聲音,不過如果Q70R可以有Sony X9500G 8成的畫質都收貨了,因為Q70R的價位大概就係X9500G的8成,慳返5000蚊左右。我自己本身係鍾意OLED,不過目前價錢太貴了,65吋水貨都要接近兩萬,所以都係唔玩住,等多幾年,價錢減返少少,科技再進步一點,燒印又解決埋,就係入手OLED的時機。

最衰我返工嗰頭的豐X無Q70R,淨係得Q60R,而家搭緊車出旺角再睇,部Q60R唔係好掂😅我唔洗拍其他機都覺得佢畫質麻麻,再拍埋隔離部Sony A8G,完全無哂意欲,希望Q70R會好少少,如果唔係我可能又重回Sony的懷抱,我只求有X9500G的8成畫質🙏

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

HKSGIRORO 發表於 2020-4-6 13:56
Micro LED我只係知TCL有咋,不過香港好似買唔到部機😅
我今晚放工睇多次QLED,我由新年痕到而家了,好難 ...

M. LED 好似當年SAMSUNG 主力, 搵左好多台灣廠一齊攪
呢個好似係8K 方案, 鴻SEA 老世本來想8K由佢做起, 收左SHARP , 點知自己地方好多人幫韓仔..

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

HKSGIRORO 發表於 2020-4-6 18:47
係呀,畫質重要過聲音,不過如果Q70R可以有Sony X9500G 8成的畫質都收貨了,因為Q70R的價位大概就係X9500 ...

出面好多SALE, 愛攪色, 插FLAME, 真係要小心睇
大畫面窒畫面更顯眼, 我最愛睇人地DEMO 足球, 好多插FLAME 都死龍門大腳/ 球員扭波

銀級玩家

amdwii師兄,對唔住,我都係重回Sony的懷抱。

頭先喺百記睇左一個鐘左右,今次係我第三次睇實機,我覺得每一次睇完都有得著,越來越揀到自己想要的型號。以下長話短說
-Q70R D 色好似困住困住出唔到,對比X9500G同Q80R都幾明顯,而且打斜睇D色會再差D
-喺整個LED電視海裡面,第一眼睇最突出的電視係X9500G同Q80R,明顯比其他LED電視光
-有一段畫面有十個人左右,X9500G人臉有拆拆地的情況,反而低階的X8500G無拆
-X8500G睇電視的表現好好,有2-3成畫面更比X9500G出眾,但明顯睇到佢欠缺一D光位的反射效果
-Q80R同X9500G兩部機的表現非常接近,唯一一段檀木顏色的畫面,睇到Q80R有過份飽和的情況
-OLED 9成以上的畫面都靚過LED,但有某啲畫面覺得OLED暗淡無光,D色出唔到來
這就是我今日的得著

報告完畢

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

HKSGIRORO 發表於 2020-4-6 22:02
amdwii師兄,對唔住,我都係重回Sony的懷抱。

頭先喺百記睇左一個鐘左右,今次係我第三次睇實機 ...

分析得好好!X9500 係公認最好的led 機。其實如果差價唔係今大,我都會餅考慮X9500G,不過又係果句,行android,愈行愈慢,有其它問題,另外建議你睇睇Rting 的鬼佬報告,老實講,香港落鋪頭睇機,真係唔太老實,我睇過sony a8g係百佬匯,講到一文不值。最好去多幾間睇。始終香港太商業社會。

銀級玩家

amdwii 發表於 2020-4-6 22:49
分析得好好!X9500 係公認最好的led 機。其實如果差價唔係今大,我都會餅考慮X9500G,不過又係果句,行and ...

多謝🙏其實我都係新手,但口水多過茶🙊我覺得之前個Vincent師兄先係專家。

師兄可唔可以再分享多少少Android系統的資料?其實我應該只會用Netflix 同YouTube,咁會唔會都變慢?

我都有睇開RTINGS,喺度學到好多野🙏
我覺得佢的數據有參考的價值,不過有時口味都好個人,所以我覺得5成信RTINGS五成信自己對眼。

再補充下琴晚嘅野,我係去左豐再去百,但豐只係逗留左幾分鐘,因為佢個報局唔係幾好,比較難對比唔同機的畫質,同埋佢哋竟然將A9G塞到最入,不過可能因為無乜人買🙊

講返去百睇到的結果,百的報局好好多,我琴日睇的屬於TV SHOW,以下係RTINGS的評分
Q70R 7.7
Q80R 8.7
LG C9 8.5
X9500G 8.1
X8500G 8.4
A8G/A9G 8.4

而我對睇👀睇到的結論係咁A9G>A8G>>C9>X9500G/Q80R >X8500G>Q70R
同RTINGS的結果係有出入,不過佢的資料絕對係有參考的價值。

A9G明顯贏成條街,只係某啲畫面會覺得比較暗
A8G只係些微差過A9G,睇落條線無咁清晰
C9明顯贏哂所有LED電視,但當C9對比A8/9G,就知道弱點,比較難用文字去表逹,但大致上講無咁清晰
X9500G同Q80R兩部機的光亮度非常接近,我真係唔太睇到個分別
X8500G可以講係X9500G的暗版,只係睇落去無咁光,但佢出到哂啲細節位,某啲位仲靚過X9500G
Q70R係Q80R的暗版,不過佢再失去一點細節位,同一個畫面,Q70R有少許模糊化

公司電腦轉密碼,我用左SonyX9500H😂

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Ken134547 + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分