設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: amdwii

[4K/8K電視] 買水貨大陸版65寸三星q70分享

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

HKSGIRORO 發表於 2020-4-5 14:14
我都係新手咋,純粹分享一下。
我見幅圖係以電視螢幕計到梳化最前端作為觀看的距離,好似有啲怪怪地😅因 ...

未買Samsung 前,我都覺得sony 好,特別係行android,但睇好多人的報告,android 令部機的效能愈來愈慢,有錯請修改,反而samsung 個系統比較簡單,我要的程式都有。當然如果X9500G 和Q70 價錢差好少,我都會買sony,可惜價錢無論行貨或水貨,都差太遠,省左的錢,我寧願互去買條好soundbar.

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

vincent369 發表於 2020-4-5 19:19
非常欣賞師兄既努力,自己亦學左新知識
自己亦曾考慮購買國內機, 但觀察及考慮以下問題而放棄....
1. 55 ...

好認同Ching 的見解,我自問都係穩陣派,以往都係買行貨,見過以前有人買日本水貨pasma,一來冇保養,二來要用變壓牛,三來應該冇人識整。我買Q70都係個差價吸引,另外三星機應該算大路機,我估應該有人識整。當然我都強調,擔心部機有壞的風險,買行機一定冇問題。點都幫你整,依家買機的心態,唔會預用5、6年,我都係預部機用2-3年,3年後又換8K電視。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

HKSGIRORO 發表於 2020-4-5 21:00
Recommended Cinema Distance (40°)
55"        7.5' (2.28 m)        5.5' (1.68 m)
75"        10.2' (3.1 m)        7.5' (2.29 m) ...

我個位如果到時上牆(到時一定要..想目前.到中置放好D) 有240CM. 人生又充滿希望了

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

amdwii 發表於 2020-4-6 00:39
好認同Ching 的見解,我自問都係穩陣派,以往都係買行貨,見過以前有人買日本水貨pasma,一來冇保養,二 ...

可能每個人既實況都唔同
我就買過全港5年保PLASMA, 我第4年有事, 已經無零件, 整唔到
我同事果部2年已經話無PANEL , 一係加錢換機, 又唔係平, 可能會有人覺得咁係優質服務
但原來佢果5年既零件係預佢新出果日計, 你遲一年入, G唔G就自己諗
不過今時今日D野咁快.年年新SPEC新技術, 我都係會PAT PAT痕既人.
部機頂到4~5年就賺左了
同埋覺得今時今日韓仔機又真係開心過日本機
其實大陸機有幾間都幾好下

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

mtvbb 發表於 2020-4-6 02:03
可能每個人既實況都唔同
我就買過全港5年保PLASMA, 我第4年有事, 已經無零件, 整唔到
我同事果部2年已經 ...

認同,依家全球化,以前交跟住無線走,依家轉左Netflix,無線根本唔係佢對手,最少我睇需要睇膠劇,又有4k畫面,我估過多2-3年,串流技術改善或5G時代,大家就睇8k電視。加上廠商都會加速8k普及。

銀級玩家

amdwii 發表於 2020-4-6 00:29
未買Samsung 前,我都覺得sony 好,特別係行android,但睇好多人的報告,android 令部機的效能愈來愈慢, ...

我最近的諗法都係咁👍
間水貨舖都好坦白同我講Sony機個系統會越用越疾,低型號的直頭有時全新一開機就疾😅
同埋另一點就係兩者的差價太大,雖然Sony機水貨已經比行貨平一半,但都係仍然有點貴😅
不過Vincent師兄講到一個重點,Sony肯維修水貨機,都係一個買水貨的小小保障。
而師兄又帶出到另一重點,而家買機都係諗住用三年左右,無諗過咁長遠。
其實我部機用左五年多都仲未壞,只係想換部大小小😆
講真我最終的目標係買OLED,而家玩住部Q70R,之後睇下OLED有冇減價或改善到burn in的問題。
多謝師兄的意見🙏

銀級玩家

mtvbb 發表於 2020-4-6 02:03
可能每個人既實況都唔同
我同事果部2年已經 ...

我都係個容易pat pat痕的人🙊其實我部機都仲健健康康,都係因為新年上左個親戚屋企,見到部Q80R,所以就開始痕了。雖然話痕,不過我都唔會亂洗錢,想過度過覺得Q70R性價比高啲,我諗我今日都係頂唔住,一陣間可能會落單買部75Q70R,如果玩到五年真係賺。

回想起五年零五個月前,我用左$15000買左部LG 3D 4K 55吋電視(嗰期曲面同3D好流行),真係睇住科技的進步,嗰時65吋都要三萬幾,想買都買唔起,我嗰部都只係中級,未行webos。

最後,師兄放擔買65吋啦,你夠位的,我仲無你咁遠添呀,不過我都係堅持買75吋😍睇過實機我已經返唔到轉頭買65吋🙈

黑鑽玩家

HKSGIRORO 發表於 2020-4-6 07:42
我都係個容易pat pat痕的人🙊其實我部機都仲健健康康,都係因為新年上左個親戚屋企,見到部Q80R,所以就 ...

ching 到既 唔入 oled, 入 micro led 了

銀級玩家

mtvbb 發表於 2020-4-6 13:44
ching 到既 唔入 oled, 入 micro led 了

Micro LED我只係知TCL有咋,不過香港好似買唔到部機😅
我今晚放工睇多次QLED,我由新年痕到而家了,好難捱呀😖 學師兄話齋,慳返啲錢買條soundbar好過,反正我都係預用五年左右。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
mtvbb + 10 + 10 恭喜Ching!

查看全部評分

專業玩家

HKSGIRORO 發表於 2020-4-6 13:56
Micro LED我只係知TCL有咋,不過香港好似買唔到部機😅
我今晚放工睇多次QLED,我由新年痕到而家了,好難 ...

畫質唔係重要過聲音咩?
如果65” Q70R應該配咩soundbar好?