設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[電源線] 平民價的魚翅撈飯 Supra Sword + EFF-ISL (包膠乜野係Supra聲)

關閉 [複製鏈接]

1萬

白鑽玩家

老而不

heppy 發表於 2020-3-4 21:34
(最搞笑時有時候當我在房外聽比起在房內對著器材還好聽),聽到呢句有同感,坐在梳化聲音很冲,在洗手間反而好 ...

我自己是換了線材之後改善 (由 Siltech 變成 Supra) , 而且現在是很滿意Supra 的表現. 剛才找了一些黑膠聽聽 那些舊錄音的左右聲音分佈清晰, 可以更聽出我自己入手的 Linn EKOS 唱臂的質素.

其實如果真係覺喇叭發出的聲音"好衝", 講的可以是由喇叭擺位起步, 附迎有沒有過多的反射物 (如硬木板等等) . 因為聲音在反射之下過於集中和取焦, 是會有同樣的感覺.
又另一層次是器材, 線材之間的配合. 有些喇叭是不適合某種線材, 如LS3/5A 用 Nosrdost 是會令高音單元"叫"聲.
我認為我這次是後者, 可能是我的組合不太夾Siltech 的線材.

還是好音樂最好.

銀級玩家

推淡而無味會唔會係西電 棉布

1萬

白鑽玩家

老而不

音響發燒友微燒 發表於 2020-3-5 00:29
推淡而無味會唔會係西電 棉布

如果可以穿疏時空返去60幾年前買到當時的真.西電線或者會值得講下, 今日仲講西電...?

銀級玩家

kl122002 發表於 2020-3-5 12:40
如果可以穿疏時空返去60幾年前買到當時的真.西電線或者會值得講下, 今日仲講西電...? ...

小弟湊巧當年 凱聲戲院執笠 嗰一批西電線 啱啱買到 而家間唔中仲聽緊真係冇乜味道

1萬

白鑽玩家

老而不

音響發燒友微燒 發表於 2020-3-5 14:55
小弟湊巧當年 凱聲戲院執笠 嗰一批西電線 啱啱買到 而家間唔中仲聽緊真係冇乜味道 ...

凱聲戲院結業時係90年代
西電線我用過的年代已是1960的時代的事了。 基本上我唔覺有什麼特別。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

近場聆聽好立體,歌手置中,樂器定位無問題,但坐後D到梳化位(等邊三角時)就無立體感,擺位濶度有限制,再試試其他方法,攪唔掂就放入房電腦用近場聆聽,謝謝解答!

1萬

白鑽玩家

老而不

引一位今天在家中閒聊, 由hifi 退燒的朋友說:

玩hifi 一直以用是用器材互夾配合, 貴有貴夾平有平夾, 有時兩者夾都最後其實出入不大, 所以點解hifi 友會無啦啦退燒.

Supra 係性價比中最不合比例的牌子. 經佢出來的聲音出來是一流的中性, 也是令amp 去喇叭有最原整的傳遞, 少了所謂高階發燒牌子的借不同的音染來營造出的個性化的品牌味道.
你台amp 唔夠力, 喇叭反應慢, 會因為呢條Sword 聽得出.

但Supra最衰果樣就係packing 太差, 價位太平, 線身外表無乜特別, 於是一眾人只是平平地試過就算, 沒考量過自己的器材存在不足的地方正透過一道中性的線材表露無遺.
又因為不少人已多了數塊錢, 於是又把著 "好極有限" 的心態來看待, 於是用了大半生時間在萬萬聲的牌子圈中打轉, 加上因為個性化的品牌味道作怪而買了大半生器材都未必知問題的根源.

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
unclewill + 10 + 10 正帖留分
old8woman + 80 + 80 用家心得極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

unclewill 發表於 2020-3-4 17:19
廠線真係想試,但荷包唔爭氣。
我依家用緊PLY3.4S喇叭線,
舊款EFF-I 訊號線,

師兄,咁你真係要考慮吓廠線,做工有保證。

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

kl122002 發表於 2020-3-5 12:40
如果可以穿疏時空返去60幾年前買到當時的真.西電線或者會值得講下, 今日仲講西電...? ...

今時今日,買到中電比較容易。

1萬

白鑽玩家

老而不

chrischan0630 發表於 2020-3-8 10:48
今時今日,買到中電比較容易。

有能力的話, 東電都可以.
題外話, 在昔日我的時代裡曾叫做電京電燈
還是好音樂最好.