設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[教學] 【影音教學】新手入門之如何設定"超低音"喇叭???

白鑽玩家

正常個相位分別
我自己做出嚟應該咁
喺最反相個位係最明顯
反而正相個範圍闊好多
所以有人會用反相訊號去搵反相位
當正常正相時就自然係正相位

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

MDLP 發表於 2020-3-7 17:37
如果0/180兩個都好似啱又點?
先試下收細或加大sub仔level少少試下先
唔得再試吓sub距離+/-1m試下

理論上無理由0同180無分別喎。
我幫咁多個人set 機都未試過無分別呀
或者搵個可以測到超底嘅分貝計幫手揾啦

白鑽玩家

pac 發表於 2020-3-7 19:46
理論上無理由0同180無分別喎。
我幫咁多個人set 機都未試過無分別呀
或者搵個可以測到超底嘅分 ...

真係有㗎
大師兄用開高級大單元未必覺
見網上咁多師兄求救就知可能都幾普片
有好多入門或細單元設計上
無論20~120都谷哂去一個tone
又或雙向三向低音
用連續式test tone更加難分

白鑽玩家

以前用過呢隻都唔平
玩追相位無論0/180都係咁
轉地360度轉又係咁
真係唔係好知佢想點
可能時功力仲差過依家

白鑽玩家

按照sound and vision測試
都係以前雷明所講嘅一字低音
谷哂係70Hz

https://www.soundandvision.com/c ... er-ht-labs-measures

白鑽玩家

不過後期出隻PV1D改善並唔係一字低音

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
pac + 50 + 50

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2020-3-6 22:13
係呀

唔好本末倒置

知道晒 明白了 。。最終都十仔set 0度,auto cal 多次 。。感覺係最平均,但低頻點都係唔夠
我前置CM7 中置CMC SUB仔 HRS12
想問係room mode影響 .. 前中置cal完出黎都係LARGE 分頻100hz
想問係咪即係cal出黎MCACC PRO都覺得隻十仔唔夠低頻 所以CM7 and CMC都要出埋?
Sony X9300D 65
Pioneer LX89 | LCR/Surround: M&K S150 | Atmos: B&W M1 x 4 | Subwoofer: JL E112 and M&K V12+ | 後級: 老秦7250

白鑽玩家

josephpoon0506 發表於 2020-3-7 23:38
知道晒 明白了 。。最終都十仔set 0度,auto cal 多次 。。感覺係最平均,但低頻點都係唔夠
我前置CM7 中 ...

因為隻M1太細
所以分頻點係100Hz
另外因為CM7同CMC低頻夠
先會係LARGE
不如試下改做80Hz
CMC同M1都係SMALL
不過呢個都唔係大方向

大方向係CM7純2CH播歌
應該有低音時夠唔夠低音?
行2.1時
即係89內config咗
Xover去double bass
左右喇叭唔駁線
HRS12又夠唔夠低音?

如果無問題嘅話
CM7+HRS12一齊2.1行double bass
低音又有無更加勁咗定弱咗?

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

josephpoon0506 發表於 2020-3-7 23:38
我前置CM7 中 ...

其實你有無考慮過各聲道同拾仔分貝的平衡問題?
死擰拾仔系無用架。
試吓將各聲道的level 降底4個DB 拾仔不用降底。
睇片時可能不夠聲就加大main volume 聽下睇下點。
再講同時考慮一下部AMP 系咪唔夠力推喇叭都係一個因素。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2020-3-8 01:06
因為隻M1太細
所以分頻點係100Hz
另外因為CM7同CMC低頻夠

有時間會試下你既建議 .. 睇下CM7 同隻十仔又會唔會真係夾到先..
其實我都係好新手.. 只識auto cal .. 多謝MDLP你同PAC ching既建議先識..原來可以有唔同既"方法"去試手上既器材 ..

所有咩分頻點, crossover, phase 全部都係靠係呢到睇舊post學下學下.. ha

但有樣野唔明.. 點樣叫double bass ? 係部LX89可以點搞去試 .. 部LX89試過行2.1時.. CM7既低音係好夠好出.. 明顯係聽到既..
Sony X9300D 65
Pioneer LX89 | LCR/Surround: M&K S150 | Atmos: B&W M1 x 4 | Subwoofer: JL E112 and M&K V12+ | 後級: 老秦7250