設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[教學] 【影音教學】新手入門之如何設定"超低音"喇叭???

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
SUB仔可以話係一個家庭影院最基本, 而又係最難玩得盡的一件"東西", 而且設定的心法五花八門, 每個地方的設定亦都不能一概而論. 好多時都要依靠個人的經驗及心得, 兩者相輔相成方可以將影院設定的有板有眼. 不過講到要SET得岩, SET得好又談何容易呢??? 不如我們就先由一些最基本的設定入門步驟, 先讓一眾入門的兄弟去了解一下基本的擺位要訣睇下自己有冇做岩先, 有左基本了解先可以加入你的不停TRY AND ERROR去令自己的影院比返足夠的"震撼感"你呢~

教學詳文 : https://post76.hk/news/2020/02/subwoofer-setup/

評分

參與人數 17威望 +190 金錢 +190 收起 理由
josephlok + 10 + 10 用家心得極具參考價值
wkkevin + 10 + 10 用家心得極具參考價值
ckin + 10 + 10 超正, 一定要加分!
lego_cyris + 20 + 20 報告非常詳盡
carreyjim + 10 + 10
Manko + 10 + 10
issachar + 10 + 10
Paulchung1974 + 10 + 10
Ken134547 + 10 + 10 超正, 一定要加分!
SteveMCWong@FB + 10 + 10 正帖留分
衰仔樂園 + 10 + 10 極具參考價值
hangshun + 10 + 10 報告非常詳盡
ChakyBruce@FB + 10 + 10 正到爆
se人 + 10 + 10 正到爆
rach + 20 + 20 報告非常詳盡
小小Pat + 10 + 10 報告非常詳盡
AskaLung@FB + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

正,啱曬我哋呢啲新手!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
bbocram + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

小小Pat 發表於 2020-2-28 10:06
正,啱曬我哋呢啲新手!

老手P牌

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
bbocram + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

想用盡量發揮現有器材.....哈哈

專業玩家

Post76玩樂網 版主你好:想請教一下、如果我想玩二隻超低
一隻係Polk Audio.PSW404
一隻係infinity IL100S
各10寸、如何設定?
麻煩指教😊

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

正,啱曬我哋呢啲新手!

你都仲新手....
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

黎志華@FB 發表於 2020-2-28 10:25
Post76玩樂網 版主你好:想請教一下、如果我想玩二隻超低
一隻係Polk Audio.PSW404
一隻係infinity IL100S  ...

其實 SET SUB仔一定要現場睇的, 雙十比較覆習, 好難三言二語講得到.

不過威廉SIR教落, 設定好PHASE先, 放好位, AUTO SETUP完先, 之後關一隻SET好先, 再SET另一隻. 但過程中涉及二隻分別擺咩位, 音壓, 相位, 你可以分享多D野先, 大家再討論一下丫~

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Ken134547 + 10 + 10
衰仔樂園 + 10 + 10

查看全部評分

Post76玩樂網.

黃金玩家

我換左A11,換左喇叭,又加多隻SPL1200,幾時叫威廉sir再上黎坐下呀😆😆😆

評分

參與人數 2威望 +220 金錢 +220 收起 理由
小瑟 + 200 + 200 恭喜哂呀, 又加左新野呢!
fishbone8822 + 20 + 20

查看全部評分

銀級玩家

我自己用amp個reverb chart同自己耳仔來判斷拾仔喺自己個空間係唔係一個理想位置。好似我自己覺得拾仔放喺正前方會比放喺其他位置較容易出現靚仔嘅reverb chart同感受到低頻嘅埋身感。最近換咗704 amp同加多一隻subwoofer玩雙拾仔,Auto EQ完低頻效果唔係咁理想,純粹加大拾仔db又會犧牲detail,set咗好耐都set唔靚個reverb chart, 就算每次只調一個frequency都好易整亂個chart,冇曬辦法。我再細讀個chart發現主要係攪低段frquency會容易出事,當中後置同天空喇叭低頻frequency特別難控,跟住我將分頻點80轉100,諗住再俾多啲低frequency工作拾仔做,結果個reverb chart靚仔好多,而就算調個別frequency都冇咁易攪亂其他,耳仔聽個效果亦好好多,sub仔唔洗加人手dB都夠震心口,有埋身感,有細節。想搵日有時間試吓分頻120會有咩結果

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
mtvbb + 20 + 20 報告非常詳盡,用家心得
unclewill + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

正,啱曬我哋呢啲新手!

你係新手揾鬼信

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

正,岩晒我呢D 新手,隻大地震P10到而家都未知擺牆角好定中置下面好!