設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[教學] 【影音教學】新手入門之如何設定"超低音"喇叭???

專業玩家

😊想請教一下、如果我想玩二隻超低
一隻係Polk Audio.PSW404
一隻係infinity IL100S
各10寸、如何設定?
麻煩指教😊

專業玩家

小瑟 發表於 2020-2-28 10:55
其實 SET SUB仔一定要現場睇的, 雙十比較覆習, 好難三言二語講得到.  

不過威廉SIR教落, 設定 ...

明白:謝謝🙏😊

銀級玩家

我想問問用緊Mission Qx-2或類近前置喇叭嘅朋友,你們autocal 後前、中置crossover 是多少?我無記錯我部onkyo 696 cal完是前置60,所以低音唔太夠,自己set 返100或120就唔同哂。請問是否正確?

白鑽玩家

giskim 發表於 2020-2-29 10:03
我想問問用緊Mission Qx-2或類近前置喇叭嘅朋友,你們autocal 後前、中置crossover 是多少?我無記錯我部on ...

見好多師兄都較為著重介面設定
e.g.分頻點、音壓、small/large.....
而對物理設置就完全忽略
e.g.匹配、特性、擺位......
其實好多2CH書架仔/手提機/微型組合/藍芽喇叭.....
一樣有唔錯嘅低音及打心口
如果將呢個規模乘大三倍
就已經等同av嘅5.1爭一隻sub仔
正常推斷五千蚊買部擴音機
五千蚊買對喇叭再加隻超低音
都已經不得了

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2020-2-28 18:15
有一些另類意見對呢個說法不能認同

一般sub仔上嘅相位有分

即是0/180=無時差,大部份係0多??
0~180或270=有時差,即是我調180都唔係負極??係時差
我放前面有0~270,調180都可以??

白鑽玩家

carreyjim 發表於 2020-3-4 00:17
0~180或270=有時差,即是我調180都唔係負極??係時差
我放前面有0~2 ...

不如跟JL統一相位phase叫法
0/180=polar(極向)
0~180=delay(延遲)

假設相信AVamp個測距(其實係check喇叭與喇叭時差)
主喇叭與sub仔對準時差
都唔等於polar啱
正如左右喇叭無時差
都唔等於polar
是旦一隻喇叭+/-倒轉
都會左右無時差但錯polar
同一道理
main同sub無時差一樣可以錯polar

"即是0/180=無時差,大部份係0多??"
呢句說話唔成立
如果sub放前但玩back fire
或sub放後面但單元向前牆
就已經好大機會錯polar

即係話
如果超低音backfire就會
主喇叭係 +-+-+-+-+-+-出聲
超低音係 -+-+-+-+-+-+出聲
結果會係 ~~~~~~~~~ 細聲

拍去0/180或180/0試啱的話
主喇叭係 +-+-+-+-+-+- 出聲
超低音係 +-+-+-+-+-+- 出聲
咁就同向 +-+-+-+-+-+- 大聲

一定係先做完autocal
聽唔出再睇返上文#13

"0~180或270=有時差,即是我調180都唔係負極??"
呢個concept又幾難令人明白
不過都試下照講

做完autocal後main同sub做到無時差
但依然有機會
主喇叭係 +-+-+-+-+-+-  出聲
超低音係 -+-+-+-+-+-+  出聲
結果會係 ~~~~~~~~~~ 無聲

用delay個做法
將時間"-"褪遲半步(假設"+-"之一步)
主喇叭係 +-+-+-+-+-+-_   出聲
超低音係  _-+-+-+-+-+-+  出聲
結果會係 +-+-+-+-+-+-+  大聲

評分

參與人數 5威望 +70 金錢 +70 收起 理由
hangshun + 20 + 20 報告非常詳盡
carreyjim + 10 + 10 報告非常詳盡
pinkspider + 20 + 20
Yoshiki2008 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
Ken134547 + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

到底買subwoofer同set subwoofer
0/180定0~180邊樣好的?
又點解會搞出又有啲有0/180
又有啲係0~180咁混亂?

其實純AV得0/180已經夠
因為個speaker distance已經係delay
要夾相位可以改subwoofer distance
+/-180度大約等於+/-2.1M

0~180呢個設計係畀2CH加sub仔用
因為main同sub啱polar都未必啱time aligment
因為2CH amp唔會測距離(時差)改delay去就同步
同埋市面絕大部份xub仔個level/xover/var phase都唔係數碼
其實一扭是旦一樣level/xover/phase
AVamp個sub dist已經又唔準
所以用家點調都係同個時差係度互相"捉伊因"

喂喂喂~~~~~
咁MDLP你講哂啦
又話要同步又要做delay.....
delay咗咪又唔同步 ???

係呀...鬼叫依家玩AV又height又TOP
隨時搞出10~17隻喇叭或以上
咁係要先所以喇叭對齊哂時差先呀?
之後(幾)隻subwoofer就算delay咗180度
實際都係相差16~20ms
延遲嘅影響係遠遠不及互相抵消重要

你又可能駁我唔係嘛?
delay 20ms都咁大影響?
係呀.....電視機50Hz同60Hz用肉眼都睇唔出有分別
但係用部60fps嘅cam去影部50Hz電視
個cam畫面就係會係咁閃

好好好....你又可能問....
我隻威力登DD+
有CD跟可以用嚟autocal自己校phase/EQ
你點解話先做autocal呀 ?
掉轉做個EQ/音壓/分頻先咪錯哂 ?
其實隻CD係畀2CH用
唔係比AV用
如果係比AV用
佢點解唔畀隻multi嘅DVD
而畀隻2ch嘅CD你呢 ?

評分

參與人數 7威望 +130 金錢 +130 收起 理由
hangshun + 20 + 20 報告非常詳盡
josephpoon0506 + 10 + 10 報告非常詳盡
carreyjim + 10 + 10 報告非常詳盡
pac + 50 + 50
Yoshiki2008 + 10 + 10 正到爆
Ken134547 + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

白鑽玩家

carreyjim 發表於 2020-3-4 00:17
我放前面有0~2 ...

我放前面有0~270,調180都可以??

如果你隻sub仔有0~270
不如坐正係黃帝位
叫屋企人幫你慢慢扭下
上面講過180度
只係大約等如16ms delay
並唔係真正180度
同埋你隻sub仔向前向後又唔同

你又可以試埋
你坐定定係黃帝位
搵啱個phase/delay的話
又試埋企上黃帝位張櫈上
跟住又通屋跑吓
個相位到處都唔一樣

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

或者我又分享一下我點較十仔啦
不過講明先依個可能係我自己嘅較法無話啱定錯架。
我都幫好多朋友set 過AV 同十仔。
至於點set 十仔?
我首先要做的。
1)Av amp 先做 Auto Q
2)大約判斷前置的分頻,比喻書架喇叭因為低頻不會太低(都要睇喇叭參數,有D會潛到好低的)
我會set 100HZ HIGH PASS 而十仔就100HZ LOW PASS啦。

3)AV AMP 會 set 2.1 輸出。

4)放一個100HZ 的pink noise(如果你set 80HZ 分頻點的話就改用80HZ的pink noise)

5)身坐皇帝位先分辨十仔分頻點0或180那個會大聲D,隻耳聽唔到?唔緊要。用身體去感受一下啦。

6)如果你個十仔有0-180無段較的話,自己身坐皇帝位可以搵人幫手慢慢再調直至搵到最大聲個位。

7)用回多聲度去放一套低頻大的片。用十仔的distance加減去試直至感受到低頻量感最大的便是。

但拾仔SET 好唔等於整個低頻就攪好。AV AMP 做左AUTO Q就嘜都唔駛較,如果係咁部av amp 都唔會有咁多野比你攪啦。
比喻説你對前置喇叭天生中低頻(大約80-200HZ)不足的話同拾仔會構成不線性連接。低頻打出尼會無衝擊力,散而肥。
你便要用eq 去推高一下中低頻位了。
另外唔好諗住其他SURROUD 喇叭對低頻影響不大。如果你咁諗就大錯特錯,我曾經在家訪我的師兄們前示範過後置喇叭點樣影響低頻表現,當時每位師兄都聽到分別有幾大。
總之要較好一套影音系統需要好多心機架,不過先打好個底先啦。

十仔放在前面晤一定係0度架

DD.png IMG_9181.jpg

嘗試用av amp 的 EQ去補嘗中低不足吧

F.jpg C.jpg

評分

參與人數 8威望 +190 金錢 +190 收起 理由
fungl + 50 + 50
hangshun + 20 + 20 用家心得極具參考價值
carreyjim + 10 + 10 用家心得極具參考價值
MDLP + 50 + 50
bigair + 20 + 20 報告非常詳盡
mantam121 + 10 + 10
Ken134547 + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

pac 發表於 2020-3-4 11:44
或者我又分享一下我點較十仔啦
不過講明先依個可能係我自己嘅較法無話啱定錯架。
我都 ...

收藏先