設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tenboy33

[Soundbar] 澳洲網購的Samsung Soundbar Q90R

高級玩家

coffee430coffee 發表於 2020-6-23 00:33
我上星期去睇咗55寸Q95T。。。

你係睇電影多定打機多?

睇now就佔6成,電影2~3成
間唔中玩下switch

我都係諗住買95T,不過未知個位夠擺55/65吋
95T 65吋好鬼貴……80T 65吋就淨係得水貨
好矛盾,所以先會考慮會唔會買PAN記/LG性價比高啲

黑鑽玩家

Van454545 發表於 2020-6-23 02:08
睇now就佔6成,電影2~3成
間唔中玩下switch

我自己係pan記4k led用家,但宜家嘅pan記電視最好選擇OLED先好買,LG亦一樣只能選OLED。。。

三星今年係顏色管理方面係有進步,但亦有退步咗嘅地方,就係光區控比上年款差咗。。。

高級玩家

coffee430coffee 發表於 2020-6-23 02:31
我自己係pan記4k led用家,但宜家嘅pan記電視最好選擇OLED先好買,LG亦一樣只能選OLED。。。

三星今年係 ...

咁應該都係買samsung
我睇電視多,用OLED實有印

科林玩家

76-FC 綠翡翠勲章

coffee430coffee 發表於 2020-6-22 23:48
我明白的,新裝修太多嘢兼顧,又要配合簡約風路線,影音嘢通常放到最後先考慮。。。 ...

師兄一語道破 haha 實際情形就係咁

暫時最能兼顧各種因素的方案, 似乎係電視壁架下半部分收螺絲掛soundbar架, TV底同soundbar中間預留足夠的走盞位

銀級玩家

sheknetnet@G 發表於 2020-6-23 10:16

暫時最能兼顧各種因素的方案, 似乎係電視壁架下半部分收螺絲掛soundb ...

條soundbar好鬼重, 小心過重會冧檔

黑鑽玩家

Van454545 發表於 2020-6-23 10:02
咁應該都係買samsung
我睇電視多,用OLED實有印

如果只能選擇LCD/LED電視,我都會選擇Samsung。。。
因為佢真係有幾個進步嘅地方。。。但最好以Q95T作為起點

黑鑽玩家

sheknetnet@G 發表於 2020-6-23 10:16

暫時最能兼顧各種因素的方案, 似乎係電視壁架下半部分收螺絲掛soundb ...

如果真係得呢個選擇,裝電視掛架時同裝修師傅溝通清楚,裝得實淨D。。。
因為電視機連soundbar加埋一齊接近30至40kg,咁嘅情況,安全性比音效重要。。。

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

在耍雜技嗎?我情願將條bar掛上牆在電視下面
條bar 好Q重喎

科林玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Giogio 發表於 2020-6-23 14:58
在耍雜技嗎?我情願將條bar掛上牆在電視下面
條bar 好Q重喎

先多謝咁多位師兄嘅提醒, 十分同意安全應該行先

我打算用隻可負重45.5kg的電視架, 電視約19kg, Q90R個spec約9kg, 數字上似可行
到時會提醒師傅上緊/上足螺絲, 如果裝完發覺有唔穩陣嘅跡象/太重影響力到電視架本身, 就fall back 返掛牆/放地櫃算了

專業玩家

coffee430coffee 發表於 2020-6-23 02:31

三星今年係 ...

ching我見有個post有人問vd10條電源線,之前我係第二post問電源線都有人介紹呢條,其實有咩特別?