設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tenboy33

[Soundbar] 澳洲網購的Samsung Soundbar Q90R

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

覺得條bar前面堆喇叭太大聲 學人買左個音壓計想自己調下
拿起手開波才驚覺 應該點開始?聲音開幾大聲先開始調?

有冇師兄可指點下流程

黃金玩家

coffee430coffee 發表於 2020-6-20 17:43
你可以睇番第16頁151#開始睇,之後大家再研究

唔該師兄,用了yuppi師兄的test tone,開頭唔知volume應該校幾多,但原來是default的。但試來試去subwoofer都是80,其它聲道就大概75。
試了Atoms demo,環繞效果提升了。
謝謝

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Laipui214 + 10 + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分

黃金玩家

Giogio 發表於 2020-6-20 18:30
高手 小市民都係企旁邊學下野好了

我只係識整條電線玩下炸,唔係高手啦

黑鑽玩家

louis127 發表於 2020-6-20 18:45
唔該師兄,用了yuppi師兄的test tone,開頭唔知volume應該校幾多,但原來是default的。但試來試去subwoof ...

唔洗客氣,大家研究吓

唔洗太在意sub出嚟嘅數值(因為soundbar個sub同真正AV amp用果種唔同)
只要擺放位置合適,跟番自己喜好加或減就可以

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Laipui214 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

專業玩家

coffee430coffee.Thanks!

專業玩家

louis127 發表於 2020-6-20 16:33
師兄,我就自己整了4條
Duraplug $200 RS 買
線 Gotham $550

換咗線真係聽到分別,唔係自己試過一定以為吹水我全套換曬,連電視ps4pro都換咗,最好就係唔洗墊高都可以換到

黑鑽玩家

Giogio 發表於 2020-6-20 18:37
覺得條bar前面堆喇叭太大聲 學人買左個音壓計想自己調下
拿起手開波才驚覺 應該點開始?聲音開幾大聲先開始 ...

師兄,你可以睇番第16頁151#開始睇,之後大家再研究

黑鑽玩家

kcpoon 發表於 2020-6-20 19:44
coffee430coffee.Thanks!

唔洗客氣

星級玩家

louis127 發表於 2020-6-20 16:33
師兄,我就自己整了4條
Duraplug $200 RS 買
線 Gotham $550

師兄想問少少野,插頭靚d同平時個d 13a 有咩分別?
另外香港邊度有得睇電源線!🙏

黃金玩家

yamabo 發表於 2020-6-21 16:30
師兄想問少少野,插頭靚d同平時個d 13a 有咩分別?
另外香港邊度有得睇電源線!🙏 ...

我覺得只係可以插到粗啲嘅線,聲音就唔識分別了,況且只是幾十蚊個
我只識旺角德發地庫,深水埗高明和永盛
我買的Gotham就直接WhatsApp店家買的