設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tenboy33

[Soundbar] 澳洲網購的Samsung Soundbar Q90R

黑鑽玩家

Laipui214 發表於 2020-6-26 16:19
ching我見有個post有人問vd10條電源線,之前我係第二post問電源線都有人介紹呢條,其實有咩特別? ...

因為線芯有鍍銀成份,所以會令畫面光D,但呢條我未用過所以唔知實際效果。。。

我有令一條鍍銀線,價錢同佢差唔多(深水埗零售價$850/1.5米)用咗畫面係光D,但比我宜家用緊果條冇咁清晰同立體,鍍銀果條聲音方面比較薄(只係用我自己器材線材嘅測試結果)。。。

所以都係睇用家自己追求邊種效果,同器材與線材嘅配搭,因為價錢,牌子都係買家嘅考慮因素,你可以Google搜尋VD10果條評價如何。。。

(純粹個人見解,絕非專家意見)

專業玩家

coffee430coffee 發表於 2020-6-26 19:57
因為線芯有鍍銀成份,所以會令畫面光D,但呢條我未用過所以唔知實際效果。。。

我有令一條鍍銀線,價錢 ...

都唔平喎呢個價錢你自己都唔用?我search過vd10條線,全部都係廣告無用家分享

黑鑽玩家

Laipui214 發表於 2020-6-26 22:47
都唔平喎呢個價錢你自己都唔用?我search過vd10條線,全部都係廣告無用家分享 ...

之前有用,宜家換咗新果D就冇用。。。
亦都咁講,如果唔係有兩,三條線去試,係唔知線與線之間個分別。。。
因為每條線都有自己嘅特性。。。

呢堆就係測試完宜家冇用嘅線同配件

高級玩家

新手仲諗住買條高階啲嘅sound bar可以一了百了,原來仲有咁多補品可以買

見習玩家

最近都考慮緊買q80r/q90r , 但唔知自己部電視可唔可以support到。 型號係Samsung UA49MU8800。想請教一下各位我部電視出唔出到atmos?

黑鑽玩家

Van454545 發表於 2020-6-27 02:29
新手仲諗住買條高階啲嘅sound bar可以一了百了,原來仲有咁多補品可以買 ...

我都係新手用家,我自己換電源配件線材嘅概念係盡可能還原器材嘅效能。。。

正常用家都係一插插蘇就用,但基於實際家庭環境,電力同周邊器材其他電器干擾,件影音産品可能只係發揮70%效能。。。(純粹我自己咁諗)

專業高級玩家,一開始會係電力方面做好多功夫去準備配合佢哋嘅影音產品,係咁情況下,件產品去到佢哋屋企就可以發揮到90%效能,再簡單地換埋條電源線就發揮到件器材100%效能。。。

當然有D玩家覺得只要買條勁嘅電源線,一插就可以發揮到150%效能。。。

(純粹個人見解,絕非專家意見)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Van454545 + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

黑鑽玩家

BBWong@G 發表於 2020-6-27 07:29
最近都考慮緊買q80r/q90r , 但唔知自己部電視可唔可以support到。 型號係Samsung UA49MU8800。想請教一下各 ...

應該要QLED系列嘅電視先可以有DD+解碼出atmos。。。
不過最好都係睇番自己部電視有冇DD+解碼功能。。。
啱啱了解過你電視型號資料,只有DD5.1,沒有DD+,所以係出唔到atmos。。。

見習玩家

coffee430coffee 發表於 2020-6-27 13:19
應該要QLED系列嘅電視先可以有DD+解碼出atmos。。。
不過最好都係睇番自己部電視有冇DD+解碼功能。。。
...

DD+ 是否Dolby Digital+ ? 我電視輸出到依幾個。
因為我見部分新Samsung TV有得直接揀Atmos輸出。
所以有d驚自己電視會用唔到。

黑鑽玩家

BBWong@G 發表於 2020-6-27 13:59
DD+ 是否Dolby Digital+ ? 我電視輸出到依幾個。
因為我見部分新Samsung TV有得直接揀Atmos輸出。
所以有 ...

你圖片下面果個就係DD+
咁有機會出到atmos(只係有機會出到,我唔太肯定係咪一定可以)。。。

見習玩家

coffee430coffee 發表於 2020-6-27 14:05
你圖片下面果個就係DD+
咁有機會出到atmos(只係有機會出到,我唔太肯定係咪一定可以)。。。 ...

如果出唔到atmos, 係唔係會變咗一條5.1 soundbar?
另外q80r 同q90r 分別係差後置2個喇叭? 其他有冇分別嫁?