設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: MARiA_MAi

[入耳式] 請問一下各位大大 Fitear 335DW 同 Justear LiSA版 揀邊個好?

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

市場上咁多品牌,咁多耳機同線材仲有Dap
百貨應百客,同樣一對Justear,有無數種調音設定。
無論單純係Liza Fans定係Sony Fans,都有自己聲音喜好。
有能力有條件嘅可以去做MH1,覺得做唔到心水嘅亦可以做其他牌子CM或者買U版。

各人有各自聲音喜好,歌曲喜好。
試啱心水咪去馬,即使係一個唔玩開耳機,對耳機或者音響一無所之嘅人,都可以有佢自己對聲音嘅喜好。
而根據佢喜好調音嘅耳機,未必一定差,但未必一定好,視乎用家。
試過比較過,鍾意咪買,唔鍾意咪買其他,唔少人手上都有唔少耳機,線材,DAP,AMP。
有人追求隨時玩唔同味道音樂,亦有人只係想搵一套合適設備就可以聽好多年唔需要換。

另外,上面師兄講得好啱,有啲職業歌手對聲音要求仲嚴格過所謂發燒玩家,
對聲音嘅表達仲具體,只係唔了解係邊一部分器材,或者係咩原因改變音色。

黃金玩家

nikfung 發表於 2019-7-23 21:59
其實想講Lisa不嬲都無用Sony的耳機.......不過除非閣下是信眾,否則$19XXX而比Sony好聲的還有很多選擇..... ...

其實你唔需要講得咁隱晦,日本歌手台上用嘅多數係Fitear並唔係咩秘密。

但舞台上用嘅monitor調音並唔係用嚟欣賞音樂的,而係人哋做嘢用嘅調音(Fitear有另一條產品線係for台上用的調音,同你哋一般買到嘅產品係分開嘅),所以你唔會見到歌手話佢台下會用佢台上對Fitear嚟聽音樂,甚至其實佢哋台上對Fitear係唔會自己keep而係有staff幫佢哋保管同保養,保證上台表演時唔會出事。

所以兩者其實冇衝突。Fitear係工作用,人哋LiSA依家私下係用Just ear欣賞音樂的.

EDIT: 多謝完美表示出燒友太著重儀器而忽略咗其他嘢嘅一個例子。

鉑金玩家

沒有聽過fitear,但每日煲整隻LiSA所以可以分享一啲聽感,暫時感覺係metal,bass等低音位做左特化,純歌手聲的時候把聲都好圓潤,但有電結他,bass同鼓一齊時,人聲通常會被蓋過了一點,而且聽番佢自己首ジェットロケット時個metal聲甚至乎暖到有啲拆嘅情況

黃金玩家

一萬九 我揀UE Live啦………

黃金玩家

audia 發表於 2019-7-24 18:03

原來師兄係睇價錢而唔係聽調音買耳機嘅,利害利害。

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

audia 發表於 2019-7-24 18:03

如果Justear 啱聲過UE Live,就算39000,我都會揀Justear
如果UE Live啱聲過Justear,就算Justear 9000,我都會揀UE Live
如果UE Live啱聲過Justear,唔洗比較價錢。

啱聲就去馬,正如好多人話金磚好聲過黑磚。覺得金磚先係旗艦機,表現好過黑磚。
但查實係兩部唔同物料成本,兩部唔同聲底,聲音取向,兩部唔同市場定位嘅機嚟。
鍾意黑磚多過金磚嘅,大有人在,或者手上拎住黑磚,金磚,墨菊等等幾套機嘅人都有。

黃金玩家

nanaholic 發表於 2019-7-24 21:17
原來師兄係睇價錢而唔係聽調音買耳機嘅,利害利害。

sony同UE比 ?

sony隻CM仲有冇QC問題 ?

黃金玩家

你睇鄰近地區一路向北,KZ哩啲都可以品評一番 !! 何只音色大有文章

UE未被蘿記收購前已經非常厲害。(消費級產品就……)

鑽石玩家

個樓主問完就潛左水

鉑金玩家

123es 發表於 2019-7-26 14:36
個樓主問完就潛左水

可能樓主諗緊,不過如果只有二揀一,我自己比較喜歡335