設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: komkom

[討論] 調教十仔phase/bass sync

白鑽玩家

komkom 發表於 2019-5-31 19:32
今天分開两個mode試悲聲 用Audyssey reference (+dynamic eq on) 本身低频已相當强劲 例如放在7ms低频是最 ...

師兄隻隻碟未必一樣
請問用邊隻碟做參考

白鑽玩家

DickLai@G 發表於 2019-5-31 16:14
呀,突然諗起
真心想請教一下師兄
如果我聽你提起果套MJ嘅碟,行緊5.1 ,啲喇叭又只係衛星仔,而全部分頻se ...

如果係用衛星喇叭的話
bass sync嘅分别(假設梳屎LFE有大幅唔同步)
一定大過sub仔(大口徑計)同衛星喇叭調phase咁分別
唔好話用乜軟件去度之類
正常同耳仔聽同身體去感受
有幾多人可以播戲調到正確所謂相位
因為音壓、下潛、口徑......實在太懸殊

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2019-6-1 00:23
師兄隻隻碟未必一樣
請問用邊隻碟做參考

測試用Eagles farewell tour 0-16ms Audyssey off eq.off 聽感都有不同变化 0-8較平板 9-11有質感有弹跳力 15-16最强最濃本人不喜歡 最喜歡set 10ms 低頻聽感舒服自然

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
MDLP + 20 + 20

查看全部評分

白鑽玩家

DickLai@G 發表於 2019-5-31 16:14
呀,突然諗起
真心想請教一下師兄
如果我聽你提起果套MJ嘅碟,行緊5.1 ,啲喇叭又只係衛星仔,而全部分頻se ...

今日做咗個井底蛙實驗
但不是用D&M
而係用返我自己部901
播this is it第15cut
淨係得sub仔開聲
比較LFE+bass mgmt在同一支炮出聲
LFE個sync喺0ms/10ms
同bass mgmt相差嘅分別
畢竟係經過手機支收音咪
同埋無body sonic feel 到
如果喺現場感受分別會係好大

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
kitman688 + 10 + 10 正到爆
DickLai@G + 10 + 10 認真求知精神!
SamNgan@FB + 10 + 10 正帖留分

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黃金玩家

MDLP 發表於 2019-6-1 15:42
今日做咗個井底蛙實驗
但不是用D&M
而係用返我自己部901

mdlp師兄,你好
多謝你做左衣個實驗,證明小弟之前既觀點冇錯,如果關掉喇叭,只開一隻拾仔,delay lfe 令到聲壓增強,好明顯係分頻低音和lfe 的信號疊加,唔係相位問題,多謝你用心拍片解答,謝謝。

白鑽玩家

“分頻低音和lfe 的信號疊加” 就已經係相位問題

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Raymandw + 10 + 10 報告非常詳盡
komkom + 10 + 10 圖文並茂非常清晰

查看全部評分

黃金玩家

MDLP 發表於 2019-6-1 18:50
“分頻低音和lfe 的信號疊加” 就已經係相位問題

mdlp師兄,你好
按自己口味喜好delay lfe channel ,令信號疊加而加大了聲壓,如果也是相位問題,請問有沒有相關文章貼出來給小弟學習,另外想請教,如果師兄所說成立,是否多數影碟制作人也固意搞錯相位,要用家自行買碟回家後慢慢試delay,從而增加觀看電影的樂趣?

白鑽玩家

SamNgan@FB 發表於 2019-6-1 19:11
mdlp師兄,你好
按自己口味喜好delay lfe channel ,令信號疊加而加大了聲壓,如果也是相位問題,請問有 ...

其實上姑糕找尋in phase / out of phase
已經冇大把圖文並茂嘅文章圖片
點解我要鼓聲嚟舉例
鼓聲係好肯定同一吓敲打聲
經由主喇叭(LCRS)同SW(LFE+bass mgmt)
絕對係從單一發聲點收錄
經過混音分散到LCRS+SW發聲
再去可聆聽點夾番埋
夾得齊唔齊?準唔準?
就係phase嘅 in/out多少問題

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kitman688 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
Raymandw + 10 + 10 師兄肯分享,讚

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

前後測試过约6隻演唱會BD其中ㄧ隻0-16ms分別得非常清楚 Susan Wong my life stories 測試時Audyssey off eq on (自調)音量用ㄧ32.5 db 測試時 我在黄帝位手按remote 特别叫隻姆座旁邊 她不和道我要測試低頻 只是讓她聽有怎麽变化及分別 當開始由0ms按到7ms 她突然話好聽的喎。然後再由7ㄧ10之間來回她都可以分別出不ㄧ樣 我俩聽感都覺得位置7ms最好聽 有彈跳力 奇怪是隻姆完全唔懂音響都可以感覺到分别

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
MDLP + 20 + 20

查看全部評分

白鑽玩家

SamNgan@FB 發表於 2019-6-1 19:11
mdlp師兄,你好
按自己口味喜好delay lfe channel ,令信號疊加而加大了聲壓,如果也是相位問題,請問有 ...

唔明師兄點解會用到"固意"嚟形容呢?
點睇得出係固意呢?
加上呢功能又唔係我作出嚟
廠方說明書又咁講
上面拍片閣下覺係delay又好
而唔係phase又好
客觀事實經存在
我又唔係電影制作人
又唔係廠
我又點知呢?

正如影碟聲軌上個multi CH+LFE
連THX都話要cut 80Hz
點解又要做碟時要做full range
返到屋企要AVR做bass mgmt撚化大家?
唔索性做碟一刀切80Hz撥去LFE
咪無large同small分頻問題囉?