設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: komkom

[討論] 調教十仔phase/bass sync

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2019-5-31 02:13
我所知係上面隻MJ要+10ms及隻lego2要+12ms
師兄你有部avr有bass sync?

冇呀,我部avm只有lip sync, 冇得獨立調
以前用4300都一樣冇,要高階機先得
不過親戚有部7200, weekend 過去可以試玩下

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
komkom + 10 + 10 其代分享(悲聲)調教心得

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2019-5-31 05:00
其實唔此.1係獨立一個聲道
5.1又係獨立6個聲道
7.1都係獨立8個聲道

呢個十分明白
有時候屋企人多,聽歌開all channel mode 都有差唔多效果
就係同一段聲軌同時由多個channel 發出
時差就會反映在speaker distance 設定上

當然本人嘅設定只係按皇帝位,企到食飯枱咁遠都冇所謂同唔同步了
但道理近似

.1 聲道要同其他聲道align時差,仲要16ms以內,又要逐隻碟試
真係少啲心血都死

強烈跪求有師兄扙義試完每隻碟再貼出完美setup
等其他人可以跟住set

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
allen89 + 10 + 10 終於見到有方向正確的玩家留言.

查看全部評分

白鑽玩家

SamNgan@FB 發表於 2019-5-31 06:57
mdlp師兄,你好
多謝回覆,小弟愚昧,看完回覆有點新問題
按照你多聲道系統的相位理論,因梳屎原因造成的 ...

師兄我覺得你先搞清楚一樣野
再細閱上面貼咗兩次嘅bass sync說明書
呢個唔係我個相位理論

其實去實際操作係無想象中咁困難
如果你套系統調教得好對sub仔個phase敏感
一去到多LFE持續場面
用個摇控好快掃到出嚟
正如樓主話齋
唔用就好似一般嘅聽
用咗個低頻聚焦更好

白鑽玩家

DickLai@G 發表於 2019-5-31 10:38
呢個十分明白
有時候屋企人多,聽歌開all channel mode 都有差唔多效果
就係同一段聲軌同時由多個channel ...

師兄你用anthem ARC
知道又可以點解決呢?

黃金玩家

MDLP 發表於 2019-5-31 01:57
呢個問題係D&M廠提出
師兄都玩過佢地嘅産品
無理由選擇性信佢個audyssey

個問題就係......如何得知唔準.......

另外.....點解制片人會犯呢D 錯而唔去FIX?

同埋.....咁我係唔係套套戲都要調準佢呢?

AUDYSSEY 係冇呢個BASS SYNC....呢個係DENON 自己既野...好似唔關AUDYSSEY 事....
Source : OPPO 205
AV AMP: trinnov 32-816
DAC: Holo spring2 X2
SPK: Focal iw1003be X7  Focal ic1002 X6
十仔: DIY 15吋 X4
十仔AMP: NC2K 2500W X4

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2019-5-31 14:23
師兄你用anthem ARC
知道又可以點解決呢?

MDLP兄,我志在識多一樣嘢
自己用啲機冇咁多功能是冇得解決的
學海無涯, 三人行總有我師
互相學習一下而已

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
MDLP + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

呀,突然諗起
真心想請教一下師兄
如果我聽你提起果套MJ嘅碟,行緊5.1 ,啲喇叭又只係衛星仔,而全部分頻set晒做150hz ,得隻十仔叫勁啲,做到20-250hz
咁呢個時候用bass sync 功能會有咩效果?
聲壓/音效一致性/連貫性/相位等等又會有乜分別呢?

謝謝

白鑽玩家

傻b仔 發表於 2019-5-31 16:05
個問題就係......如何得知唔準.......

另外.....點解制片人會犯呢D 錯而唔去FIX?

有呢個功能又唔代表隻隻碟都有用
但如果有的話
係咪可以有得用先
㸃先為之啱
等多師兄試左分享吓

白鑽玩家

DickLai@G 發表於 2019-5-31 16:14
呀,突然諗起
真心想請教一下師兄
如果我聽你提起果套MJ嘅碟,行緊5.1 ,啲喇叭又只係衛星仔,而全部分頻se ...

有效

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

今天分開两個mode試悲聲 用Audyssey reference (+dynamic eq on) 本身低频已相當强劲 例如放在7ms低频是最强 然後在7ms的前後四至五個位移動 低頻分别不大 但轉張Audyssey off 連eq off 假定7ms低頻是最强 但前後移動1至2個位 已可聽到低頻的变化減弱 形聚力效差 當然如果要求唔高 覺得大麻煩 可set在0ms位置便可 ㄧ樣可以唱歌跳舞