設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: komkom

[討論] 調教十仔phase/bass sync

白鑽玩家

komkom 發表於 2019-5-30 17:10
今天再花時候調 悲聲 大師聽感正確 小弟也有同感 試調好ㄧ隻碟 到試調第二隻碟時會走位少少(原來悲聲有腳 ...

師兄....沒有中位數的
每隻碟都不一樣

白鑽玩家

傻b仔 發表於 2019-5-30 17:38
咁即係以後睇戲之前都要調教BASS SYNC??

咁點為之準確呢???

呢個問題係D&M廠提出
師兄都玩過佢地嘅産品
無理由選擇性信佢個audyssey
而唔信佢個bass sync
而且仲係高階機先有

白鑽玩家

DickLai@G 發表於 2019-5-30 23:07
睇完咁多,好想知點搵到一隻碟嘅正確LFE delay

定其實呢個設定人人唔同?

呢個係LFE同bass mgmt喺訊號層面嘅時差問題同設定無關
不過分唔分辦到就係玩法同器材之間問題

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
DickLai@G + 10 + 10 謝謝

查看全部評分

白鑽玩家

DickLai@G 發表於 2019-5-30 23:07
睇完咁多,好想知點搵到一隻碟嘅正確LFE delay

定其實呢個設定人人唔同?

我所知係上面隻MJ要+10ms及隻lego2要+12ms
師兄你有部avr有bass sync?

白鑽玩家

komkom 發表於 2019-5-30 18:19
教得唔準 都不是大問題 只不过低頻的凝聚力會差的 好比有些完全聽不到是否相位正確 全頻是否平衡 11隻喇 ...

或者師兄你日後分享下你個記錄

黃金玩家

MDLP 發表於 2019-5-30 18:36
呢個功能同擰sub仔個phase一樣道理
有人有組合擰少少都聽到分別
亦有情況由頭擰到尾都唔覺

mdlp師兄,你好
小弟新手有些唔明白想請教下,lfe signal input, 係唔係指5.1中的.1聲道,因為以我理解玩十隻拾仔都係.1,係單聲道黎,而單獨延遲lfe聲道信號,只會與bass management的分頻底音連貫性有影響,lfe的.1和分頻低音係兩條聲,應該唔會存在相位問題,而係連貫性,唔知道我有無理解錯…望解答小弟疑問

白鑽玩家

SamNgan@FB 發表於 2019-5-31 04:01
mdlp師兄,你好
小弟有些唔明白想請教下,lfe signal input, 係唔係指5.1中的.1聲道,因為以我理解玩十隻 ...

其實唔此.1係獨立一個聲道
5.1又係獨立6個聲道
7.1都係獨立8個聲道
不過獨立得嚟
唔會8個ch都無里啦更
好似VCD年代
左聲道英文右聲道國語
如果獨立到咁
你將左右mono在一個單元出聲都唔會有問題
但如果好似Michael Jackson隻This is it第15首Billie jeans
嗰啲鼓聲無論喺
左中右射冷拾仔LFE出
都係同時間由嗰吓鼓打出嚟
聲軌上嘅LFE及其它喇叭出聲比例
祗係錄音師幫個鼓按頻段及效果做分流
去到屋企用家再按spkr大細
將bass mgmt又分流去到sub仔
咁係咪其實又係同一吓鼓
如果LFE同bass mgnt有時差
咁係咪即係有相位問題

如果咁都仲唔明又再舉多個實例
你上youtube又好MP3又好CD又好
搵隻關淑怡草蜢嘅 so sad
一般用兩隻喇叭或耳筒播係正常嘅
你試轉去mono用一隻喇叭
同一把關淑怡嘅和音......
"孤單的你 Feel So Sad! So Sad!"
會接近完全消失抵消

ps 另外錯字特警要提一提你
係....低音
唔係.....底音

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
Raymandw + 10 + 10 報告非常詳盡
matt88p + 20 + 20 正到爆
opdes + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

MDLP 發表於 2019-5-31 05:00
其實唔此.1係獨立一個聲道
5.1又係獨立6個聲道
7.1都係獨立8個聲道

mdlp師兄,你好
多謝回覆,小弟愚昧,看完回覆有點新問題
按照你多聲道系統的相位理論,因梳屎原因造成的時差錯誤,正確調啱的方法,是否一隻演唱會碟20首歌,全部由0到16ms聽一次,一套電影由0到16ms看16次,用耳朵分別那個時差正確?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2019-5-31 02:15
或者師兄你日後分享下你個記錄

昨天 粗略試幾隻BD 聽感上有所不同位置 有些要set 2ms 或10ms 或最强在16ms 當低频set对在最實浄位置後 再試調回其他位會聽到低频較弱 非常奇怪 但還未真正試清楚 代有時間再試玩

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2019-5-31 01:57
呢個問題係D&M廠提出
師兄都玩過佢地嘅産品
無理由選擇性信佢個audyssey

原來之前我沒有詳細讀説明書 有關bass sync的操作應用