設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: pclai2000

[4K/8K電視] SONY 75-X9500G

銀級玩家

ericjoe 發表於 2020-5-30 12:43
AIJ 同 AIC 係多數情況都大分別...   

岩,. 若然真係所有QC, 執行都一樣咁係應該一樣, 事實個個國家CULT ...

而家講緊 LCD TV, LCD TV 壞親九成係 panel 或底板/火牛 PCBA.

其實係邊樹裝配及 QC, 日本嬸或大陸嬸經手, 唔覺得對 LCD TV 品質會產生實質影響, 特別係易唔易壞/襟唔襟用方面.

就好似大家壞電視都係一年半載, 或過保先壞, 唔會 DOA. 長遠故障潛在問題跟本唔會係廠可以由一個日本嬏 QC 到 (其實一線現化代工廠好多 QC 工序已自動化, 人手始終貴).

我重點指出的係大家把日本組裝或日本 QC 的作用 "放大" 得太緊要, 達致迷信程度

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

miipp 發表於 2020-5-30 13:47
而家講緊 LCD TV, LCD TV 壞親九成係 panel 或底板/火牛 PCBA.

其實係邊樹裝配及 QC, 日本嬸或大陸嬸經 ...

Control 得好, 所有野唔經人為判斷呢, MIC 同MIJ 係一樣既....

我做過國企, 亦做緊半日本公司....   同一件事, 放係大陸覺得好少事唔CARE, 放係班日本人度就好緊張.   尤其係日本公司, 佢地對係日本本土D野就好CARE, 大廠設廠個邊就HEA 爆...    我唔肯定係咪間間都咁仆街, 不過我做個度就係咁仆街!!   

掉轉講D 美企大陸設廠真係有套policy, procedure 係全球一樣!  ........      只係開心SHARE, 不喜任插.  #日本人乜小事都好很緊張係非常痳膠煩,好想轉工...   

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

ericjoe 發表於 2020-5-31 10:46
Control 得好, 所有野唔經人為判斷呢, MIC 同MIJ 係一樣既....

我做過國企, 亦做緊半日本公司....   同 ...

講真吖,又唔係娶老婆,買部電視姐,最多十年八年就換機啦,就算唔壞睇得咁耐又見不斷有新機出仲唔心思思換機咩?D鍾意追新機嘅師兄可能2,3年就換機啦!

再靚再新再完美嘅電視用得幾年後仲會珍而重之當係寶?再者,一般用家根本冇需要了解得咁深入吧!

黃金玩家

成龍大哥 發表於 2020-5-31 14:40
講真吖,又唔係娶老婆,買部電視姐,最多十年八年就換機啦,就算唔壞睇得咁耐又見不斷有新機出仲唔心思思換機 ...

咁我諗冇人唔會喜歡耐用啲呢個特點既
就算我幾年後想換機都可以比左啲朋友玩下OLED毒下人
事關唔係人人都捨得出錢玩OLED

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

pm 價錢同link pls謝謝樓主

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

SingWong@FB 發表於 2020-5-31 18:59
咁我諗冇人唔會喜歡耐用啲呢個特點既
就算我幾年後想換機都可以比左啲朋友玩下OLED毒下人
事關唔係人人都 ...

認同師兄諗法,好似小弟為例,部電視用左7年仲健康,就算想換都冇理由,就算送俾人,自己都要用時間去就,加上又不想浪費,所以會等它終老才換。
TV LG 55LW6500
Amp Marantz SR8012
BDP OPPO105D PS3
FS Elac407
CS Elac241.2
RS KEF 301
SUB 威力登1000

威力登1000

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

yuppi 發表於 2020-4-4 01:10
老老實實佢比較貴,宜家淘寶都吾同佢買。

佢一月報價係19800人仔

現在買電視去邊樹買化算?

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

pclai2000 發表於 2020-6-17 07:18
現在買電視去邊樹買化算?

純粹個人意見:

反正都冇保養,如果我自己買我會喺price.com格價,叫佢包送貨包安裝,始終香港買有十日包換,有問題容易啲搵佢。
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

yuppi 發表於 2020-6-17 13:35
純粹個人意見:

反正都冇保養,如果我自己買我會喺price.com格價,叫佢包送貨包安裝,始終香港買有十日包 ...

喺新優+2000有保養,包運返上大陸喺國行維修

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

pclai2000 發表於 2020-6-18 02:02
喺新優+2000有保養,包運返上大陸喺國行維修

吾好再咁天真啦,呢度已經有人奶咗嘢,仲吾只一個,果二千蚊係要你自己運返上去之後佢幫你跟進嘅手續費。而家封咗國關就更加冇愁報。

與其係咁不如响香港搵間平啲買,話哂頭幾日有事包換机。

你搵吓呢個 post:

在蟲蟲買了Sony 75Z9d 發現中間有一點唔知咩?有無師兄有經驗知...