設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: rl0497

有闗AVR-X2400H update firmware後出現問題

讚助版主

rl0497 發表於 2019-5-16 09:28
你好!

好開心,尋晚返去已依照你所指示去做,部機回復正常喇!所有有關network嘅嘢都着返晒,另外佢開返 ...

rl0497 師兄 ,

1) 再做 mic set up 可以縮小每次咪的距離 ( 例如 8 寸),這樣 8 次的 mic set up 就可在沙發上完成 (看附圖 )
2) AVR-X2400H 機背只有 Zone 2 Pre-out ,是用接另一區域的喇叭用,
並不能用在推前置喇叭睇戲用。

Denon1

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

DenonI 發表於 2019-5-16 11:03
rl0497 師兄 ,

1) 再做 mic set up 可以縮小每次咪的距離 ( 例如 8 寸),這樣 8 次的 mic set up 就可 ...

好嘅,今個星期尾會再set機,如有問題我會再上嚟問嘅,唔該晒你!

專業玩家

DenonI 發表於 2019-5-15 10:14
rl0497 師兄 ,

這是最後的方案,先關機,在同時按住機面“TUNER PRESET CH  - ”和“DIMMER”按鈕,按電 ...

想請教下, X4300H 有無此重置功能? 我的情況一樣. 謝謝.

讚助版主

ArHo@G 發表於 2020-6-29 09:41
想請教下, X4300H 有無此重置功能? 我的情況一樣. 謝謝.

Hi ArHo@G ,

AVR-X4300H Factory Reset :

在機音機關機狀態下打開掩門,同時按住中間控制盤的 " CURSOR UP" 和 “CURSOR DOWN "鍵再開機。
擴音機面板顯示屏內 LED會全亮並可放手。

Denon1

專業玩家

DenonI 發表於 2020-6-29 14:04
Hi ArHo@G ,

AVR-X4300H Factory Reset :

我指是restore firmware 並不是重置。謝謝

讚助版主

ArHo@G 發表於 2020-6-30 01:29
我指是restore firmware 並不是重置。謝謝

Hi ArHo@G ,

AVR-X4300H 固件功能還原 :
1 )  在機音機關機狀態下打開掩門,同時按住“SETUP”和“DIMMER” 鍵再開機
2 )  擴音機面板顯示屏內顯示操作狀態
3)等待大約15分鐘,直到本機恢復出廠固件
4 )  然後,使用 LAN 線再次將 AVR 更新到最新固件

Denon1

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

你好!一年多前困擾我嘅問題又出現喇!早幾日我開機嗰時見到部機出咗有新firmware叫我update,我撳咗update行咗一輪之後,發現同之前個問題一樣,啲network嘅function都係冇晒,但係我用你上次所教嘅方法restore咗firmware好多次,network function都係灰咗,中間我試過一次佢正常返,當我用USB手指restore返啲setting之後,部機過咗一陣佢又突然自己行一次firmware update(我已經一早熄咗auto update㗎喇!)之後又變返所有network function用唔到!之後我又嘗試咗好多次restore,終於尋日順利restore返出廠嗰時嘅firmware版本 WhatsApp Image 2020-07-01 at 17.31.04.jpeg ,本來有用得返我都算,但係到我今朝睇戲,睇到半路中途,部機突然又「噠」一聲熄咗再重開,之後佢又行Firmware update!!!我之前已經檢查過好多次有冇熄到auto update,我都百份百肯定係冇開到嘅!今次到佢行完之後佢開機佢就停咗喺一個咁嘅畫面 WhatsApp Image 2020-07-02 at 22.47.51.jpeg ,我嘗試撳power掣,無論我hold住power 掣幾耐,部機都唔會restart,之後我出咗街,十個鐘之後返嚟,個畫面仲停留喺哩個Update test郁都唔郁!!我想請問一下,如果咁嘅情況,係唔係要去送修?你地有冇方法可以有地方俾我download firmware落USB手指度試試refresh firmware呢?另外我想問問,如果係因為firmware問題令到我部機用唔到,維修方面你地會點處理呢?因為我好多時係唔知點解佢自己行咗update,而我又已經熄咗auto update嘅,我覺得咁樣有啲無辜,唔好意思,比較長氣,不過我希望有個解決方案,因為部機用唔到而我又剛放大假,冇機用好困擾,麻煩晒先。

讚助版主

rl0497 發表於 2020-7-2 23:33
你好!一年多前困擾我嘅問題又出現喇!早幾日我開機嗰時見到部機出咗有新firmware叫我update,我撳咗update ...

r10497 ,

現在你的情況巳經不能用 USB update firmware 了,
試下以下方式看看能否解決 :
1) 將AVR-X2400H 設置為待機並/或直接拔下電源線約10分鐘,然後重新插入電源線
2) Reset 部機 : 按住機面  ZONE 2 SOURCE 和 DIMMER 不放手再開機,
3) 完成後再關機,做 Firmware restore :同時按住機面“TUNER PRESET CH  - ”和“DIMMER”按鈕,按電源按鈕打開電源。
4) 完成後再關機,做多一次 Reset : 按住機面  ZONE 2 SOURCE 和 DIMMER 不放手再開機,
5) 用網線再 firmware update

不要用 USB 做 setup restore,可能之前的 setup 又會 recall update,請自行做手動 setup。
真正停止做 firmware update 功能是:
Setup-> General -> Firmware -> Allow Updtae -> OFF

如果都是不成功就要拿到維修部檢查
特約維修服務中心

地址:九龍長沙湾長順街 11 號長城工廠大厦 9 樓A - (F室)
電話:3900 0101
辦公時間:逢星期一至五,上午九時至中午十二時三十分,下午一時三十分至六時;
逢星期六,上午九時至下午一時; (星期日及公眾假期休息)

Denon1

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

好嘅,麻煩晒,我聽日會試試嘅,希望冇事喇,唔該你先!

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

DenonI 發表於 2020-7-3 16:14
r10497 ,

現在你的情況巳經不能用 USB update firmware 了,

你好!已根據你嘅指引去試試搞吓部機,結果我插返電源線後佢個畫面出咗Please wait,我由得佢行,到第二朝(約五六個鐘後)佢又跳返去Update Test,我諗我部機已經玩完要拎去維修喇!想多問一次,如果係因為Frimware嘅問題令到部機出事用唔到,你地會點計數呢?因為我部機過咗保養,如果維修費用高,我或者需要買過一部機,因為拎部機去整其實都幾重嘅,唔好意思,唔該晒你先。