設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

有闗AVR-X2400H update firmware後出現問題

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
您好!

我家中嘅X2400H早兩晚喺使用途中突然熄機,前面板顯示正在更新固件,行完後佢再着機,我繼續睇戲,好奇心驅使下我走去撳吓更新固件後嘅版本係邊個,點知一撳,我發現所有有關網絡嘅選項全部dim晒,完全撳唔到,連我想撳firmware嘅選項都係撳唔到,畫面下會顯示”Not available until the network is connected and active...”, 我已經排除咗並非router同Ethernet cable嘅問題,另外我亦做過restart同factory restore,情況都係一樣。另外最困擾係,現在佢久唔久又會突然熄機,又行一次update,之後着機但係問題依舊,唔知仲有乜嘢可以解決方案嘅,定係要送修呢?希望有方法提供,唔該晒先。

2400-1

2400-1

2400-2

2400-2

2400-3

2400-3

2400-4

2400-4

2400-1

2400-1

2400-2

2400-2

2400-3

2400-3

2400-4

2400-4

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

仲有提一提,我喺network diagnostic項撳入去,佢長期係please wait嘅,開HEOS Music都一樣係please wait嘅,麻煩晒!

讚助版主

rl0497 發表於 2019-5-11 10:50
仲有提一提,我喺network diagnostic項撳入去,佢長期係please wait嘅,開HEOS Music都一樣係please wait嘅 ...

rl0497 師兄 ,

按你的情況 , 可把 AVR-X2400H 先關機然後拔去電源線再插上。
等多五分鐘再進入菜單查看網絡情況。

如果情況依舊就要 Reset 部機,
在關機之時,按住機面  ZONE 2 SOURCE 和 DIMMER 不放手再開機,
面板顯示屏全亮後可放手。
用家須要重新做過設定。

Denon1

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

DenonI 發表於 2019-5-14 14:09
rl0497 師兄 ,

按你的情況 , 可把 AVR-X2400H 先關機然後拔去電源線再插上。

你好!

其實我曾經試過將接駁X2400H個拖板嘅大掣熄過,之後再開都無效,係唔係一定要拔去電源線先得呢?另外我亦試過撳實個Power掣幾秒,佢會出現Restart嘅字,結果都一樣嘅,我今晚返屋企會再嘗試你所講嘅方法,有結果後再回覆你,唔該晒先。

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

DenonI 發表於 2019-5-14 14:09
rl0497 師兄 ,

你好,已經依照你嘅建議去做,不過情況依舊一樣都係所有有關network嘅都唔郁到,清機後重啟set up時畫面停喺Network setup,只係得畫面中間有個圈不停轉,等半個鐘都係一樣停留同一個畫面,請問仲有冇方法呢?唔該你先。

讚助版主

rl0497 發表於 2019-5-14 23:58
你好,已經依照你嘅建議去做,不過情況依舊一樣都係所有有關network嘅都唔郁到,清機後重啟set up時畫面 ...

rl0497 師兄 ,

這是最後的方案,先關機,在同時按住機面“TUNER PRESET CH  - ”和“DIMMER”按鈕,按電源按鈕打開電源。
然後你會看見機面顯示屏出現 " Restoring FW... " 和完成百份比/剩餘時間。
等大約十五分鐘,AVR-X2400H 會還原出廠設定。

如果還是無效則要交維修部檢查。

特約維修服務中心

地址:九龍長沙湾長順街 11 號長城工廠大厦 9 樓A - (F室)
電話:3900 0101
辦公時間:逢星期一至五,上午九時至中午十二時三十分,下午一時三十分至六時;
逢星期六,上午九時至下午一時; (星期日及公眾假期休息)

Denon1

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

DenonI 發表於 2019-5-15 10:14
rl0497 師兄 ,

這是最後的方案,先關機,在同時按住機面“TUNER PRESET CH  - ”和“DIMMER”按鈕,按電 ...

明白,今晚會返去再試,想問問如要帶機維修,需要帶同買機嘅單嗎?保用證我之前已郵寄到貴公司㗎喇,唔該晒先。

讚助版主

rl0497 發表於 2019-5-15 11:16
明白,今晚會返去再試,想問問如要帶機維修,需要帶同買機嘅單嗎?保用證我之前已郵寄到貴公司㗎喇,唔該 ...

rl0497 師兄 ,

如果真的須要維修,最好帶埋買機單去維修部。

Denon1

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

DenonI 發表於 2019-5-15 16:45
rl0497 師兄 ,

如果真的須要維修,最好帶埋買機單去維修部。

好嘅,唔該晒先,希望今晚試到冇事,拎機去整都幾頭痛!哈哈哈!

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

你好!

好開心,尋晚返去已依照你所指示去做,部機回復正常喇!所有有關network嘅嘢都着返晒,另外佢開返機後再見到網上有firmware update,我再update多次都冇事喇,非常感謝!

現在唯一要做嘅就係set過部機同埋再cal過啲喇叭啫,唔駛拎去整安樂晒!

由於我部機要重新嚟過,我想搭單多問幾個問題,希望你能夠指點一下。

第一個問題係關於cal喇叭嘅,我家中行5.1.2嘅,頭頂行兩隻天花喇叭,由於梳化貼牆嘅關係,我後置係如下圖咁放法嘅:

sofa

sofa

想請教一下,如cal後置,咪嘅擺法應該點樣先最正確呢?因為cal開頭六點我唔覺得有問題,但係當cal後置嘅時候,我冇乜頭緒,當時就將測量咪放到梳化頭枕位置大約耳平去測,我覺得有啲怪嘅,所以想請教請教。

第二個問題係關於接駁Power amp嘅,因為我朋友放咗一部兩聲道Power amp喺我屋企,佢話如果將部X2400H駁過去部Power amp,用部Power amp去推兩隻前置,聲會再明顯好好多,我都想嘗試一下咁駁法,我睇過說明書講過可以喺X2400H嘅後面"Pre-out"嗰度用條RCA線接過去Power amp嘅相應位置就可以,但係說明書只係簡單幾句冇再詳細講解,我想請教一下,X2400H入面有冇一啲設定需要作調校呢?如果我咁駁法,兩隻前置嘅大細聲係靠邊一邊去控制呢?如果係靠power amp控制嘅話,點樣確保到前置同其他喇叭聲壓一致呢?同埋如果我咁駁法,係唔係要喺cal喇叭前先駁好power amp先好做calibration呢?

唔好意思,問題比較多,希望唔會太麻煩你,多謝晒你一直嘅幫忙!!