設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 陳傑龍@FB

[討論] 點解?點解《星戰7》有《復聯4》冇?

1萬

白鑽玩家

老而不

我印象中睇星戰時只有中文字幕版, 有粵配?

而且....香港本身係不只一種語言的地方? ?
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我自己都比較喜歡聽返原音, 就算我唔門日文韓文, 我都寧願追字幕, 因我自己覺得"配音版" 是已經"過濾後"的東西, 唔係"原味". 我明白師兄好想有廣東話版, 不過我自己感覺是想去"KFC食牛腩面", 因本身KFC是賣炸雞, 如果一定要食牛腩面, 大可以去第2度食. 而唔係話人攸得唔好, 或者說KFC唔支持本土飲食文化. 顧客可以選擇食咩, 同時餐廳都可以選擇自己賣咩, 唔需要, 也無可能滿足全部的人.

另一方面我認為好多時, 應該是自己去融入"當地的文化", 而唔係叫對方就返自己. 本身電影都是"英語"的, 用返英語絕對無問題. 唔通去到美國又要迫對方同你講廣東話?

認真, 我認為最好的做法是師兄同片商簽一份協議, 保證廣東話版的費用由師兄全數負責, 再包幾百場, 送飛比大家, 以推廣"廣東話版"是本土的文化基石,  假以時日當市民習慣了廣東話配音版的電影(否則唔會去睇), 到時商家自然要做功夫, 將來甚至會找你合作.

當然我都明白無可能一套半套電影就成功改變大家. 就如電子消費咁, 多年來都係靠優惠(例如買$20平$10)去吸引多d人去用, 令人慢慢習慣. 我以前都唔敢用電子貨幣, 但當成了習慣, 它朝想改就好難.  問心, 一步登天一定無可能, 但我相信有心一定會成功的. 與其負面地說"無配音版有幾唔好", 倒不如宣傳"有配音版係幾咁好", 師兄加油, 有免費飛記得預埋我~ 一定支持啊~

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

比兒童市場先有中文版,

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我打死都唔會揀配音, 破壞曬演員 一番努力講對白,咁樣變咗八/九年代港產片 鬼老鬼婆講廣東話, 非常古怪, 我自己睇卡通一定都唔揀粵語配音,我又想問如果套戲講拉丁文但無配音有中字,套戲係你想睇但得中字又拉丁文你會唔會去睇??

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實我覺得樓主帶出一個幾重要的一個point, 就是"選擇". 我自己就一定是選擇"原音". 同樓主唔同, 如果無自己心水, 我會選擇唔睇.

所以我上面才說既然樓主批評電影無配音, 何不行多步自己搵人做, 萬一成功了便是一門生意呢! 同一件事可以負面睇, 又可以正面睇. 如果只是上forum留言, 根本不會改變. 倒不如自己試下. 萬一蝕晒也至少明白原來香港真係無人睇配音版的電影. 否則遲d star wars 9上映, 樓主可能又再留言但對成件事根本無幫助...與其要個世界去改變就自己, 點解自己又唔試下去改變呢個世界?

*whatever it takes*

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
alleelarry + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

gashapon 發表於 2019-5-3 13:51
其實我覺得樓主帶出一個幾重要的一個point, 就是"選擇". 我自己就一定是選擇"原音". 同樓主唔同, 如果無自 ...

你鋪話法啊,有錢就唔使喺度噏噏聲了,加埋若要搵人配都唔知要fing幾多錢出去先夠使