設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: owen234hk

[DAP播放器] 一步攻頂之選擇

黃金玩家

kobewilliam 發表於 2019-1-30 00:06
我都係用846,試咗好多機,同樓主一樣,金鏄動態好,但重。sp1000m gold 細緻高低頻也可以,但比金磚動態上 ...

呀,唔係化,金磚係死聲喎!!重要動態好過部sp1000m gold??

銀級玩家

choy 發表於 2019-1-30 00:16
呀,唔係化,金磚係死聲喎!!重要動態好過部sp1000m gold??

又唔算係全死聲,只係一貫sony個種低音控嘅動態感,即係n世前追求重低音個種動態,反而1000m gold,可能試個部未煲透,仲係未至於好有動態,不個我呢d木耳始終都未能作準,最終都係耳仔收貨為準

所以我最後都係揀咗se100,雖則都有試sp1000m同金磚,但都不是我杯茶

鑽石玩家

kobewilliam 發表於 2019-1-30 00:06
我都係用846,試咗好多機,同樓主一樣,金鏄動態好,但重。sp1000m gold 細緻高低頻也可以,但比金磚動態上 ...

之前都提過很多次"Sony聲"是可以把普通或中階的耳機"隱惡揚善"地發揮巳美好化的一面, 但當遇上分柝力更強、音域更廣或控制力很好的耳機時,那個美圖軟件就不能把美女變得更美.更可惜的是真美女也變成了Sony樣版臉!所以眼見很多拿着金磚的朋友去試高階、有個性或控制力很好的耳機時,會覺得很普通!

Sony能把豬扒變貂蟬、但也把西施、昭君、玉環、妲己都變成了虛構的貂蟬呢!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
tubeamy + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

毒海無涯....回頭又不見岸!!

黃金玩家

nikfung 發表於 2019-1-30 04:43
之前都提過很多次"Sony聲"是可以把普通或中階的耳機"隱惡揚善"地發揮巳美好化的一面, 但當與上分柝力更強 ...

聽音樂係好個人,其它人講到識飛,怎麼死聲,不如信自己對耳吧,各有所好,希望大家可以搵到適合自己的組合☺️

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果金磚都唔覺重,就不如出返AK380+Amp或者SP1000Cu算,1000m金的音場和動態差一截。

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

聖誕前特登出去試AK嘅高階機,SP1000 CU/SS ,SE100 都試過,
始終唔係自己杯茶,反而試部低階SR15覺得幾啱聽,可係自己對
CL嘅DAC晶片聲底有偏好啩,最終都係入左部二手SR15

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

choy 發表於 2019-1-30 00:16

令你誤會了,我指的是動態上落的層次,一級一級的太 linear, 不是大小。
雖然說實,在大推力國磚同手提耳擴面前,金磚的動態大方面只可以叫過得去(但動態小方面因為背景夠靜,而比國磚要好)。

星級玩家

真係愈講愈神, 將聲音呢樣咁個人化既可以咁繪形繪聲講得到出黎, 佩服佩服

又可以拎金磚一部本身係同AK旗艦SPK對比既機, 同AK"新出"既"次"旗艦比, 證明AK既marketing都幾成功

有人聽到係死聲, 線性, 有人又聽到有動態, 建議樓主都係拎埋耳機出去試, 揀部自己岩聽既, 好過上網問完, 都唔知得出咩結論

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
hke3g2006 + 2

查看全部評分

黃金玩家

ManWa@FB 發表於 2019-1-30 15:15
真係愈講愈神, 將聲音呢樣咁個人化既可以咁繪形繪聲講得到出黎, 佩服佩服  

又可以拎金磚一部本 ...

講真,ak出機真係玩死你,版本多到呢,一款機物料都幾款,睇你哋跟得幾多,但對有錢的人無視了,買囉,值物錢!最重要有玩具玩。

黃金玩家

一步攻頂?看自己能力吧,沒有最好,只有更好,啱自已聽就可以了