設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: baggio.r

[合併式擴音機] 選購合併擴音機

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

qk8082900 發表於 2019-2-15 20:36
冷門野黎 芬蘭penaudio
Avm 會唔會比較夾德國意力 一套德國西裝 同代理也易試
雖然我自己用緊雜牌組合{: ...

德國官方合作係PMC
但聽過不喜歡

實際夾過最合係dyna C1 p 但很貴

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

que 發表於 2019-2-17 00:03
德國官方合作係PMC
但聽過不喜歡

c1 白金 洗唔洗5-6萬 pmc好似冇呢個級數書架
去到呢個價其實好多選擇。自己玩緊avalon座地
hi-end書架. 唔捨得買。  房放對萬幾蚊 英國牌子喇叭仔

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

qk8082900 發表於 2019-2-17 11:57
c1 白金 洗唔洗5-6萬 pmc好似冇呢個級數書架
去到呢個價其實好多選擇。自己玩緊avalon座地
hi ...

差不多, 最平見過五萬幾
可惜冇耐就賣左
有蛇之前有對display都標58000

因為聽過好多座地
我同我老婆一致認為我地同牌子同一系列上
都鍾意書架多過座地

例如 kef ref 1,同5比較
之後ref 1亦唔值貴 r3三倍幾四倍
ATC 7既質素真係高的
雖然已易推得多
但真心食得

可能我地都傾向輕鬆同自然少少既聲

真係覺得明顯好堅
我諗我揀manger p1
如果等方浪一年一度sale
應該同c1白金價差無幾

上次試聽p1
真係好高質
連我老婆都話完全已同我地聽開既另一回事了
當然.....
Source同amp都已係完全兩回事

鉑金玩家

que 發表於 2019-2-17 19:10
差不多, 最平見過五萬幾
可惜冇耐就賣左
有蛇之前有對display都標58000

試喇叭最好 試返同自己家既器材差唔多既
好多時候1闊3大就係咁做成
最怕最後出來效果唔好要放 會好難放
俾我都係買返丹拿安全d

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

qk8082900 發表於 2019-2-17 20:09
試喇叭最好 試返同自己家既器材差唔多既
好多時候1闊3大就係咁做成
最怕最後出來效果唔好要放 會好難放

問左線唔貴
機嚇死人
Weiss 加Alluxity amp

Manger 本身全密封
所以擺位還好
頂多怕隻單元太大食

鉑金玩家

密封箱一定比比低音反射式難推 要全靠後級去推出低音 唔夠力收太快會影響低音下潛收得慢d聲會焗住。  但優點係少箱聲 聲音更純正 清析

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

qk8082900 發表於 2019-2-18 15:47
密封箱一定比比低音反射式難推 要全靠後級去推出低音 唔夠力收太快會影響低音下潛收得慢d聲會焗住。  但優 ...

雖然我都叫mono block
但係覺得我部只係入門野

方浪部後級
感覺最少高一班或以上

鉑金玩家

que 發表於 2019-2-18 19:08

雖然我都叫mono block
但係覺得我部只係入門野

環境也是大問題 試音室樓底高 家居矮
反射聲快 影響音牆 出面識玩仲可以加木方 透過多重反射 制造殘響形成堂音。   
最近諗緊 係沙發同喇叭中間加地墊。一來坐得舒服 2來可以做延遲反射改善結像
天花板冇得搞

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

qk8082900 發表於 2019-2-19 14:54
環境也是大問題 試音室樓底高 家居矮
反射聲快 影響音牆 出面識玩仲可以加木方 透過多重反射 制造殘響形 ...

方浪的樓底也不高

但要同樣條件係不太可能

我好多野吸到音
加上我揀喇叭本身唔大貪
所以好少呢方面問題

加地毯可以一試
但本身用地磚?

鉑金玩家

que 發表於 2019-2-19 19:02
方浪的樓底也不高

但要同樣條件係不太可能

其實吸音物對低音效果很差 只會吸走高中頻
重低音連石屎牆都可以穿的過。 應付低音可以用擴散板但只可以解決注波問題 空間唔夠其實死症黎 換喇叭最快解決
在第一反射點加一些柔軟的物料 例如放地毯 加厚窗簾 可以延遲反射 又不會cut頻。 在皇帝位cd中有講解
但要跟到足太難 叫做到就盡做