設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: baggio.r

[合併式擴音機] 選購合併擴音機

1萬

白鑽玩家

老而不

我原本的組合, RCA, 喇叭線都是Nordost Frey 2 ,
只是在比較過之後, 決心把黑膠那端的phono ->amp 轉用了Clear Reflection (RCA), 聽起來analogue 的感覺多少少.
也問人借過了 Clear Reflection 的喇叭線, 聽起來比Nordost的聲是柔和了, 圓潤了. 只是最後我還是轉回Frey 2 , 因為我還是偏好sharp 少少的音色.

如此用過, 令我覺Cardas 的聲音是順耳的, 至少有種耐聽的感覺. 不過真是如果full set 是Cardas 的話, 就很看器材, 猶其是喇叭的取態.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
que + 10 + 10 正到爆
qk8082900 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

que 發表於 2019-1-31 21:02
入門級je

AVM 30

我 都 係 用 b&w pm1 , 最 近 入 咗 E-480

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +20 收起 理由
jk2000 + 10 + 10 超正, 一定要加分!
que + 10 + 10 正到爆
qk8082900 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

zeya 發表於 2019-2-10 16:07
我 都 係 用 b&w pm1 , 最 近 入 咗 E-480

恭喜ching

不過我轉左atc 7了

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

que 發表於 2019-2-11 12:45
恭喜ching

不過我轉左atc 7了

Atc好過pm1?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

qk8082900 發表於 2019-2-11 15:06
Atc好過pm1?

唔可以否認pm1 有特色
高音同暖既感覺,atc 7比唔到

當你一轉atc
就會覺得高音突然少左

但細節馬上會比到衝擊你
ATC細節同音場好太多
三頻平均好多
亦有一定人聲厚度

前後用三對書架都各有特色

Neat 最有味道,但用而家套amp推同以前套amp真係好太多,麻煩可唔可以唔好出d喇叭咁難推得好呢,加上賣唔到咩錢就keep左咁多年了,收藏中

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
zeya + 10 + 10
qk8082900 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

鉑金玩家

que 發表於 2019-2-12 22:34
唔可以否認pm1 有特色
高音同暖既感覺,atc 7比唔到

師兄玩得呢個級數既amp 喇叭其實可以用好d
始終喇叭發聲 萬幾蚊書架喇叭大牌子 進口貨 聽過幾對 都好似隔層紗 出來既結像都係差d 到左2萬以上就冇左呢個問題 做到成個人企係面前

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

qk8082900 發表於 2019-2-13 19:59
師兄玩得呢個級數既amp 喇叭其實可以用好d
始終喇叭發聲 萬幾蚊書架喇叭大牌子 進口貨 聽過幾對 ...

儲下彈

曾有興趣既係vb vertex, penaudio cenya s

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

que 發表於 2019-1-12 11:39
實際去試試吧!
我原本都認為自己會鍾意金仔同老麥
最後ma7200,e470,e650

AVM 咩model? 連線要幾銀?Thx!

鉑金玩家

que 發表於 2019-2-14 21:39
儲下彈

曾有興趣既係vb vertex, penaudio cenya s

冷門野黎 芬蘭penaudio
Avm 會唔會比較夾德國意力 一套德國西裝 同代理也易試
雖然我自己用緊雜牌組合

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nippon 發表於 2019-2-15 19:32
AVM 咩model? 連線要幾銀?Thx!

Avm v30+m30
一前兩後,低於五萬
線呢d係睇自己買幾錢wor