設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 光與曝光

[~ 原創影評 ~] 早過香港,今日我上左內地睇左 《水行俠》 ...

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Hugo Fok 發表於 2018-12-10 13:05
個人覺得《海王》一名太過"霸氣外露",而《水行俠》一名就較貼地同有奇幻色彩,字眼上我覺得"水行"一詞比較 ...

其實台灣譯戲名都一樣係咁直接, 無所謂既, 明就算la

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Hugo Fok + 10 + 10 哈哈...認同,譯名依家野,係要睇返文化習.

查看全部評分

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Hon 發表於 2018-12-10 23:44
得簡中架咋, 如果你試過睇某d不明網站online咁播戲你就明我講咩, 完全係一模一樣...haha

有個app.叫美團 ...

我聽過話唔用App買,連門市的人都唔知點賣飛,因為無人會Walkin買飛啊!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

之前返個大陸睇過戲, 佢地好多ONLINE 或手機APP 買飛平好多
同埋明明同場小小爆無物位, 入到去都可能得幾丁友睇
我未去過深圳睇, 我都係去東莞同塘夏睇過, 佢地D院只要係新商場真係唔差, 只係D位可能無香港咁厚同C服
同埋唔好睇國情片, 唔係你會好無引
佢地既叫囂程度好強勁

剛剛CHECK 淘寶內既買飛都有IMAX 同幾條野一張

如果要I MAX 廳要RMB90幾

評分

光與曝光 + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

阿定 發表於 2018-12-11 11:02
我聽過話唔用App買,連門市的人都唔知點賣飛,因為無人會Walkin買飛啊!

...

總有人WALKIN買既, 我嗰日去同朋友去到攞飛都見有人買緊飛.

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

kowkow 發表於 2018-12-10 20:05
剛剛看完⋯⋯,我絕對可以說,比wonder woman 好看好多好多,同埋一定一定要去imax cinema 看,海底世界好 ...

上網買但用現金付款?
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

個人覺得《海王》一名太過"霸氣外露",而《水行俠》一名就較貼地同有奇幻色彩,字眼上我覺得"水行"一詞比較 ...

《海王》會諗起賣粥麵,《水行》會諗起同時賣水貨行貨⋯⋯

評分

Hugo Fok + 10 + 10 有同感

查看全部評分

黃金玩家

mtvbb 發表於 2018-12-11 13:19
之前返個大陸睇過戲, 佢地好多ONLINE 或手機APP 買飛平好多
同埋明明同場小小爆無物位, 入到去都可能得幾丁 ...

因為票房係吹出嚟的 ! 原因佢懂的 ?
對深圳UA有啲興趣,以前UA香港會員有優惠劵派,而家好似冇晒 。。。?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

audia 發表於 2018-12-13 09:49
因為票房係吹出嚟的 ! 原因佢懂的 ?
對深圳UA有啲興趣,以前UA香港會員有優惠劵派,而家好似冇晒 。。。 ...

無錯
大把場好多呢D 鬼老鼠位

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

mtvbb 發表於 2018-12-13 11:19
無錯
大把場好多呢D 鬼老鼠位

怪唔得我睇果場明明顯示好爆滿,但入場又唔見好多人...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我自己覺得中文名稱好多時都唔完全符合個角色. 好似HULK叫"變形俠醫", 但Bruce Banner是個博士不是醫生, Doctor Strange是醫生(電影中佢強調個好多次), 但中文又叫"奇異博士", 反而antman, ironman就易譯d. 我自己就無咩所謂, 同埋有時咁多年都叫慣了, 好像為改而改又有點夾硬來. 不過我都同意我比較喜歡"水行"~~

評分

Hugo Fok + 10 + 10 有同感

查看全部評分