設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Billyfish

[討論] 6樓米樂間9.2.6房我覺得低音唔夠 ._.

星級玩家

DickLai@G 發表於 2018-11-26 18:45
其實第一日唔夠時間set都冇辦法
但我覺得第二/三日都應該有機會set返好啲
覺得差嘅師兄係咪只係第一日去 ...

3樓 Pioneer 間房呢,都會睇完第一日情況,第二 三日早上開場前稍為微調,但係外面環境聲同其他booth都開緊聲呢樣因隔音問題係控制唔到,但係微調過而且run順咗套機,應該效果會比第一日好少少。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
issachar + 10 + 10
matt88p + 10 + 10 一定會!!
DickLai@G + 10 + 10 師兄有心!辛苦了!

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

opdes 發表於 2018-11-26 20:37
3樓 Pioneer 間房呢,都會睇完第一日情況,第二 三日早上開場前稍為微調,但係外面環境聲同其他booth都開 ...

哦, 原來唔係我幻覺!

星期五朝早我望左兩眼就行返出黎... 星期六睇覺得係靚左...
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

鑽石玩家

DickLai@G 發表於 2018-11-26 18:45
其實第一日唔夠時間set都冇辦法
但我覺得第二/三日都應該有機會set返好啲
覺得差嘅師兄係咪只係第一日去 ...

畫面第二日係靚左...

但係聲... 真係唔 OK...

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
matt88p + 10 + 10 我係用家我都話畀你聽嗰度唔ok!.
leekoonhung + 10 + 10 過馬路要小心

查看全部評分

LG CX55
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330

鑽石玩家

issachar 發表於 2018-11-28 00:35
畫面第二日係靚左...

但係聲... 真係唔 OK...

聲正常唔係咁, 同正常發揮差太遠.
不過真係好難, 四邊木板......

白鑽玩家

matt88p 發表於 2018-11-28 19:19

其實McAcc有個叫S.Wave嘅功能
獨立針對L/C/R/SW
所產生的房間駐波
會自動找出房間
三個最嚴重駐波頻率
在LX87的McAcc/S.Wave
會作出駐波自動衰減
不過唔知係咪減得太清
水清則無魚
少咗一浸WeWeWuWu
而且用家可能又唔知道
可以手動選擇性關掉及獨立調節
後期這個除駐波功能
用家需要自己手動調節
邊隻喇叭要減?
邊個頻率減幾多?
用家自己決定

評分

參與人數 3威望 +29 金錢 +28 收起 理由
matt88p + 10 + 10 超正, 一定要加分!
issachar + 10 + 10
marco + 9 + 8 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

MDLP 發表於 2018-11-28 22:40
其實McAcc有個叫S.Wave嘅功能
獨立針對L/C/R/SW
所產生的房間駐波

原來係咁... 我聽落 D 聲就係軟弱無力....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
leekoonhung + 10 + 10 又無冧過,array 1400要加後级,直推?.

查看全部評分

LG CX55

鑽石玩家

matt88p 發表於 2018-11-28 19:19

我認唔到係 CONTROL X 黎... 仲心諗... 乜鬼野喇叭.........
LG CX55

白鑽玩家

issachar 發表於 2018-11-29 00:55

可能你對LS50 加隻超薄中置喇叭
可能太過聲威力猛(#曲)
真係好想見識下

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=283406&mobile=2

鉑金玩家

issachar 發表於 2018-11-29 00:55

你係咪去錯地方?

冇用spl meter 都知超過90db有多
我就頂唔住咁大聲睇晒整隻碟
你說果間房唔夠質都重說得通
唔夠量真係冇可能
我敢講5萬蚊樓下書架喇叭冇可能有呢個量

評分

matt88p + 10 + 10 師兄要明白好多人帶著有色眼鏡去聽!.

查看全部評分

銀級玩家

WY807 發表於 2018-11-26 00:44
不過仲有好多網上所謂專家只不斷地參拜自己玩開嘅牌子,如果真係覺得其他牌子唔掂,又何必仲要阻住其他師兄 ...

唔試過點知?
齋睇spec?
要宣誓先入得去?

評分

matt88p + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分