設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Billyfish

[討論] 6樓米樂間9.2.6房我覺得低音唔夠 ._.

鑽石玩家

MDLP 發表於 2018-11-25 20:21
如果有喺636房睇啊peter做示範
就知点解一個位有低音
另一位就無

今日想去睇peter做示範不過遲左無得睇~記得之前上網睇過佢話就算用大喇叭都係set small d 低音俾哂隻十仔做

白鑽玩家

582 發表於 2018-11-25 03:26
Pioneer個場仔聲畫都好過米樂個大場,米樂個投影效果認真麻麻,pioneer埸仔既投影效果正到冇朋友 ...

米樂個場
喇叭多、低音大、後級強....
部法國佬處理器
喺大地方應大派用器
埋單無一球落唔到樓

Pioneer祗用一部值$13000嘅所謂旗艦
仲要直推兩隻Fullband1400、
一隻孖8寸同六隻CX
而且仲要得一隻15寸sub仔
成套加埋咁嘅價錢
就知乜野叫做性價比

鉑金玩家

JKC710 發表於 2018-11-25 12:58
琴日唔見米樂RICKY, 可能套機唔係佢SET, 口味有少少唔同左
我連續聽左兩場, 試前排最左同前排右2, 低音都唔 ...

非常同意師兄講法(假天花問題)
那度並不是米樂主場,佢地應該少於半天時間做setting
要做到盡善盡美好難
反觀我非常欣賞佢前級分析力
後級將每隻喇叭推離箱
兩隻十仔底频非常乾淨
播放挑戰一号暴龍踏地一刻同家中相比(大腳同小腳分別)
講到投影就真係差少少,整體收貨

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

leekoonhung 發表於 2018-11-25 21:13
非常同意師兄講法(假天花問題)
那度並不是米樂主場,佢地應該少於半天時間做setting
要做到盡善盡美好難 ...

師兄唔好意思, 我 click 錯左個反對制...

我都覺得佢天空喇叭果部份好正, 聽到 KINGKONG 0係頭頂走好過癮
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

鉑金玩家

WY807 發表於 2018-11-25 15:42
真係好笑,同一個場同一套器材設定,有人話唔夠打心口又有人話打心口到頂唔順,現今香港真係聽「民意」就真 ...

好多人對掃心口同打心口有誤解,仲有好多人其實接受唔到低频,原諒佢地吧!

鉑金玩家

issachar 發表於 2018-11-25 21:17
師兄唔好意思, 我 click 錯左個反對制...  

我都覺得佢天空喇叭果部份好正, 聽到 KINGKONG 0係 ...

其實算交足功課

白鑽玩家

NETDSL0100 發表於 2018-11-25 20:56
今日想去睇peter做示範不過遲左無得睇~記得之前上網睇過佢話就算用大喇叭都係set small d 低音俾哂隻十仔 ...

Peter係做開家居工程
今日有人問佢
香港家居環境
推介Sub仔
Peter都係推介用10寸
如果10寸sub仔的話
主喇叭又應該幾大呢?
所以Set small理論
又點可應用出30Hz
比10寸sub仔更強嘅1400?

鑽石玩家

會唔會係樓主覺得既然有兩隻 18" SUB 仔, 聽完應該腫到豬頭咁行返出黎先叫夠低音

ANYWAY... 0係一般音響展真係難以發揮器材應有表現既...
LG CX55
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330

鑽石玩家

我覺得 OK 呀~~~ 0係屋企唔會玩到呢個 SETUP 囉
LG CX55

白鑽玩家

部法國佬根本係收咪
再用電腦運算處理
唔會理主場客場
醫神殺神遇佛殺佛

再講....難道Pioneer嗰邊
五面都係木板唔通又係主場咩?