設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Billyfish

[討論] 6樓米樂間9.2.6房我覺得低音唔夠 ._.

鉑金玩家

aswyshek 發表於 2018-11-26 03:34
其實會場兩邊都有睇過各有千秋,一邊合併機直推array 1400+880,但問心咁大隻又高質大坐地又怎能搞得好,講 ...

師兄講得合情合理,但有些人心中只有'天下第一派'

白鑽玩家

唔記得咗
你地原來你地有做
水貨MK同procella
真係有怪莫怪

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=280157&mobile=2

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

opdes 發表於 2018-11-25 23:26
響一個咁少嘅時間同聲學限制之下,如 FL FR行 Full 同超低一齊出超低頻,一定只會令音場更混濁,因沒可能有 ...

Opdes 兄,請問一下,如pioneer set large (假設都係用array 880/1400) , 佢仲可唔可以出到70hz/32hz 以下的低頻?
始終speaker 不是超低,低頻下限好難再潛,好合理。
但如果堅持要large, 又想聽埋超低,pioneer可以點做?

P.s. Array 1400 32hz -3db, Array 880 70hz -3db
只是網上找spec, 有錯請指正

謝謝你

星級玩家

DickLai@G 發表於 2018-11-26 08:17
Opdes 兄,請問一下,如pioneer set large (假設都係用array 880/1400) , 佢仲可唔可以出到70hz/32hz 以 ...

理論上前置 set large就會出到喇叭規格標示嘅低頻,但事實感唔感受到果浸低頻聲,好受房間大小、聲學環境、聆聽距離,線材、軟件製作等因素影響。事實以電影來講,FL /FR嘅音效本身就少低頻聲分配到,反而音樂會就好大分別

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
DickLai@G + 10 + 10 謝謝!

查看全部評分

鑽石玩家

WY807 發表於 2018-11-26 00:44
不過仲有好多網上所謂專家只不斷地參拜自己玩開嘅牌子,如果真係覺得其他牌子唔掂,又何必仲要阻住其他師兄 ...

其實我又覺得要公平啲咁睇, 其實每個人聽音響心裏都有自己嘅準則, 我相信每一個人包括我自己都係懷著期待嘅心情去聽每一間音響房, 咁聽完之後有自己感覺, 上網論壇討論自己嘅聽感都好正常,  所以我又覺得師兄唔好介意, 咁又唔好話人哋阻住地球轉, 有陣時聽完先知道自己鍾唔鍾意, 唔通一定要聽完個個都話好鍾意先有資格去聽? 同埋有陣時 就算可能你以前聽過佢唔好, 唔代表今次一定唔好.
小弟都真係有試過聽過某牌子, 頭兩次都唔得, 第三次聽好大驚喜. 所以呢啲嘢我覺得真係冇得講, 個人觀點與角度.
等於我相信音響展嘅每一個兩聲道房間, 如果每一間房都有一個討論區, 我相信亦都會充斥住呢一種咁樣嘅極端討論, 咁又唔通唔畀人討論咩? 又好似76嘅每一場試聽, 師兄又試下睇返啲留言, 一樣係有人讚人彈, 咁唔通我哋又叫嗰啲人唔好報名阻住個地球轉咩? 師兄真心, 純粹對事, 如果得罪講聲唔好意思

黑鑽玩家

其實我都唔係幾頂到,環繞聲同sub 仔太過over, 唯一我覺得幾好就係佢試人聲嗰陣時,好離箱. 不過有時呢啲示範show, 你唔set 得出D又突顯唔到性格, 講真示範單位咁樣勞師動眾都希望有宣傳效果

鑽石玩家

binge 發表於 2018-11-26 14:43
其實我都唔係幾頂到,環繞聲同sub 仔太過over, 唯一我覺得幾好就係佢試人聲嗰陣時,好離箱. 不過有時呢啲示 ...

Yes, 認同佢人聲係做得幾好, 其一透聲幕, 比較有戲院感, 好似啲聲真係喺畫面入面出嚟咁. 呢樣嘢用一般投影幕 真係冇辦法比得上.
其二佢隻中置咁大隻, 有番咁上下件頭一定好,  不過講質素我就覺得佢比較乾 and P/A sound.

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

kowkow 發表於 2018-11-25 02:21
我反而對pioneer 個塲setup幾滿意,有home made feel

講既係3F個間「是旦SET」既場?
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

matt88p 發表於 2018-11-26 15:11
Yes, 認同佢人聲係做得幾好, 其一透聲幕, 比較有戲院感, 好似啲聲真係喺畫面入面出嚟咁. 呢樣嘢用一般投 ...

重有前置都好正, 不過都係因為後面over 左D, 搞到好似唔覺眼.

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

alleelarry 發表於 2018-11-26 15:47
講既係3F個間「是旦SET」既場?

其實第一日唔夠時間set都冇辦法
但我覺得第二/三日都應該有機會set返好啲
覺得差嘅師兄係咪只係第一日去左?
覺得好果啲可能係第二/三日之後先去?