設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DamonMak@FB

[討論] 新手岩岩玩影音

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我又搭下咀先......

首先恭喜師兄先, 買左成SET JBL喇叭, 呢SET野一定冇買錯的, 不過你都講得岩, 你部AMP的確係浪費左套系統. 換AMP係好正常的事呢.

而換咩 AMP, 呢個位就真係好個人, 你講的三套機, 我都覺得係可行的, PIONEER, DENON, YAMAHA, MARANTZ, 什至係ONKYO配上STUDIO都會有不同效果, 其實我都真係覺得你去聽一聽每個SHOWROOM佢地自己本身音效先, 唔好咁快下決定住會更好.

呢期可試的機比較簡單, PIONEER 901, YAMAHA A3080, DENON 6500(新出左架勒) 都係勁野來, 三部我覺得套你套STUDIO都可以, 不過問題係你喜歡邊個口味, 雖然成日講口味好似好行咁, 不過的確係, 有人like尖高音, 有人like低音多, 真係人人唔同, 所以師兄去聽過哂先, 最終再下決定都唔遲. 同埋最正係, 師兄套喇叭都冇買錯, 呢set野係可以突出返每部amp的優點, 再加埋小小自己的調校, 好易就可以享受到戲院的感覺呢!!!!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
DamonMak@FB + 10 + 10 感謝大王既意見

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

拿.....我又提下大家勒, 唔好再覆唔關事既野勒, 唔係一陣我又要攪kill po呢d麻煩野呢~

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
leekoonhung + 10 + 10
matt88p + 10 + 10

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

白鑽玩家

kitman688 發表於 2018-11-8 16:41
我都玩過yamaha幾代機王,最後都係関咗sound effect先至係最好聲!

我之前用嗰部AX1真係好好聲
正確嚟講係.....靚聲
之前招呼啲2ch友聽演唱會
都拍難手掌

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

識貨呀師兄!果期係yamaha最輝煌嘅時期,玩影音可以講係yamaha的fans最多,我都有玩過Ax1幾年,聽演唱會計冇乜牌子可以埋到佢身,而且兩聲道聽歌都好過好多牌子!

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實大家都離題太遠了。。。
樓主講自己係新手,無論你話咩開揚,低音勁,EQ點較會好,等等,樓主都未必有足夠概念去了解
聲音係好抽象同主觀,仲要靠時間累積經驗同磨練

而家咁早同佢講邊部機有咩好有咩唔好,其實佢都唔會明白(我自己係過來人,相信每個師兄都經歷過)

我反而建議係,先用好而家呢部,過返三至六個月,睇下有咩唔滿意,再針對性去優化,或換機

而家換,言之尚早,仲浪費左一部新機/牌子嘅經驗

小弟愚見

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
casshan + 10 + 10 絕對認同
leekoonhung + 10 + 10 早知已離主題太遠,無計
DamonMak@FB + 10 + 10 其實我一直都唔知EQ係咩

查看全部評分

鑽石玩家

kitman688 發表於 2018-11-8 22:47
識貨呀師兄!果期係yamaha最輝煌嘅時期,玩影音可以講係yamaha的fans最多,我都有玩過Ax1幾年,聽演唱會計 ...

其實呢一代新嘅Yamaha都真係唔錯㗎!!

鉑金玩家

matt88p 發表於 2018-11-9 00:30
其實呢一代新嘅Yamaha都真係唔錯㗎!!

我有冇聽錯,yamaha 3067開始,之後用5000發覺yamaha多年既低音風格改變左,線條明顯左快左好多

評分

leekoonhung + 10 + 10 中肯

查看全部評分

鉑金玩家

小瑟 發表於 2018-11-8 20:58
拿.....我又提下大家勒, 唔好再覆唔關事既野勒, 唔係一陣我又要攪kill po呢d麻煩野呢~ ...

早前已講,說話極巨挑釁

鉑金玩家

架 amp 買左好耐?
已開盒?
點解唔問下店可唔可加錢換機
架amp唔夠奶力跟本唔洗再用時間/金錢去試
架amp 跟本冇能力表現到d speaker 的本質
試來試去跟本唔係應有的特性
到時一樣係唔知換咩機
早賣平幾舊遲賣再平多幾舊

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

DickLai@G 發表於 2018-11-8 22:48
其實大家都離題太遠了。。。
樓主講自己係新手,無論你話咩開揚,低音勁,EQ點較會好,等等,樓主都未必有 ...

十分同意師兄所講,既然買左,點解唔好好聽下先?玩AV真係切忌人云亦云,唔係人地話咁樣好就一定岩自己,好好聽清楚自己套架生,有機會有去聽下其他系統/組合,再決定如何升級都未遲

評分

DickLai@G + 10 + 10 正帖留分

查看全部評分