設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DamonMak@FB

[討論] 新手岩岩玩影音

星級玩家

師兄究竟有冇用過天龍合併機?
歷代天龍高音可用"標"形容
配上studio 5系列绝對開揚
難道你覺得天龍showroom 內曾用studio 5系列是錯?
威廉sir 當時set機又是錯?
請你不要為個人想法就混淆其他人

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
matt88p + 10 + 10 咪傻啦你, 推銷有錢分㗎咩?
xmen + 10 + 10 算啦師兄 人地推銷緊 唔好阻人發達啦:).

查看全部評分

白鑽玩家

aswyshek 發表於 2018-11-8 03:55

當你聽乜野叫做開揚
就知乜叫做唔開揚
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

人會講大話
机器唔會講大話
下图係一部早兩代天龍
推520c所cal出嚟嘅EQ
玩過Audessy都知
cal後無得自行修改
又玩過Studio5亦知
無EQ介入時其高音特性
當Audessy介入後
10k~16k被大幅壓低
以"唔開揚"嚟形容
已經話到口中留半句

評分

參與人數 2威望 +11 金錢 +11 收起 理由
xmen + 1 + 1 超實用 用條eq去估番個效果 好心用下第三方.
matt88p + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

師兄真心平心而論, 唔係玩嘢, 上兩代天龍如果用呢推jbl聲音上真係會爭少少, 我以前有個朋友買過5200, 搞極都 沒動態, 後尾搵咗一個玩咗av好多年嘅高手, 調一調之後好咗好多, 但係只係好咗, 而唔係好, 之後嗰位師兄換咗一部新款onkyo3100, 就咁用普通auto Cal, 一開聲已經差天共地, 但係我真係公平啲講, 而家新款嘅6400, 8500真係幾好!! 不過我自己就對嗰個 "哦突c" 是有少少保留, 我自己身邊有幾個朋友, 用咗佢個reference, 都話所有嘢亂曬籠頂唔順. 有一個就低音飛咗隔離屋畀人投訴, 有一個就唔知點解cal到隻低音拍曬邊.  但係用其他amp冇事. 仲有幾個不能一一盡數, 可能佢哋個個都唔識玩.
不過講到尾我點都相信有好嘅調教, 應該就會好嘅效果!!

鑽石玩家

DamonMak@FB 發表於 2018-11-7 18:42
升級後都仲係幼稚園K1
仲要買錯amp要換一部添
請問師兄覺得yamaha a3080,pioneer 901,定係denon ...

其實三部都有自己嘅好處, 優點.
我自己就揀901, 純粹我自己!!
原因因為我覺得聲最夾. 同埋MCACC Pro嗰個音牆修正 做得幾好.
不過都唔好睇少Yamaha 3080 surround AI, 一樣非常強!!

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cp高到爆

星級玩家

回應主題 Ching 考慮換amp 比較好
上得76問 多數得一個答案話你知點夾jbl 最好:)

公平d
其實天龍馬仔唔係唔好 只係audyseesy 真係太多野鎖左
先鋒901 有點舊
Yamaha 多野校 但後級相對比弱

風格方面更加唔同
最好出去聽下

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
DamonMak@FB + 10 + 10 正帖留分

查看全部評分

白鑽玩家

leekoonhung位化身xmen
乜野叫做?
好心用下第三方.

好咪好似你咁自己部机唔識玩
要Send條EQ去八仙飯店畀人加工呀?

鑽石玩家

MDLP 發表於 2018-11-8 13:56
leekoonhung位化身xmen
乜野叫做?

咪鬼理佢啦, 無聊到一個極點, 已經爛曬全世界知咩事,嘗試好聲好氣好言相勸都仲係要搞 , 救唔到㗎喇, 由佢!!

白鑽玩家

matt88p 發表於 2018-11-8 11:07
其實三部都有自己嘅好處, 優點.
我自己就揀901, 純粹我自己!!
原因因為我覺得聲最夾. 同埋MCACC Pro嗰個 ...

我同yamaha相處咗十幾年
老實講佢啲古靈精怪Surround effect
袛係加回音 殘響 延遲 反射聲 等等味精
同pioneer個mcacc 修正環境追求原音
係兩種不同背道而馳嘅玩法
初初買返嚟就真係幾好玩
用用下都用返個最基本DD/DTS
連Enhance都唔開
今代Yamaha加個Al袛係按畫面
估算不同場景
而可不停轉换Surr效果

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kitman688 + 10 + 10 理由跟師兄一樣,玩過好幾部yamaha amp,最.

查看全部評分