設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: av81

[討論] UHD 老翻?

銀級玩家

av81 發表於 2018-8-23 02:26
嗱,我真係好認同各下,RIP 左備份再派比老友,一樣可恥。

之前有個賣DIY AV 產品等等的,不說是誰了, ...

電腦播最大好處我覺得係快播、跳時間等需要搜軌,大量讀取,唔會有窒嘅情況。
光碟機搜軌時間約70ms,讀取10倍速45MB秒,硬碟約0.8ms 讀取80~200MB秒,SSD 0.1ms內 讀取正常> 200MB秒。

即時影像處理(我過人不喜歡),插幀 (插到144Hz,電競專用LCD有144Hz),我通常插到60Hz,以電腦運算能力基本上可以好靚,如果識玩去到盡可以話4K你無i7同一張似樣D嘅顯卡基本上做唔到60格。

當然電腦直接用硬解比不上用碟機播。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

kitman688 發表於 2018-8-12 15:49
呢幾隻重要係老番之中的老番,現在賣緊人仔65元一隻的老番都唔係呢種封面!重有暫時老番4k肯定未成氣候! ...

聲画同正版都係差小小

3萬

白鑽玩家

根本靚仔

筋肉人 發表於 2018-9-5 23:09
聲画同正版都係差小小

正版就係正版

黃金玩家

arcll 發表於 2018-8-28 11:55
Ching..........盜版一直損害緊成個電影市場唔係今日事, 一個外國人唔識中文9成唔會睇港產片, 但一個華人 ...

我無話老翻係岩。
我只討厭香港班老板乜都賴老翻而自己無檢討。
中西片比喩真係不倫不類。
老翻就係老翻,西片一樣受老翻所害,但西片利用大營幕高質音效吸引有要求的觀衆。
港産片對老翻嘅反制就係賴,以及自己老翻埋一份,但未見積極改進自身質素。
港産片?九十年代仍然行單聲道!
就算到今日,港産片所謂Atmos、DTSX,睇規格就勁,但音效嘅臨場感仍然未及八十年代西片!空有硬件,但唔肯投資培養人オ。
香港班老板多多借口,香港以前都無大陸市場,一樣好掂!
因為港産片市場一向唔止得香港,係全世界華埠!!!!!
歡迎港産片繼續賴,賴呀!

黃金玩家

筋肉人 發表於 2018-9-5 23:09
聲画同正版都係差小小

我非支持老翻。
但電腦年代,訊號係IO。
老翻係可以l00%耷到正版。
只不過老翻為慳成本,成日rip碟令file變細方便老翻,所以導致若干劣化。

鑽石玩家

ivyang 發表於 2018-9-9 02:28
我非支持老翻。
但電腦年代,訊號係IO。
老翻係可以l00%耷到正版。

我支持ivyang兄

銀級玩家

ivyang 發表於 2018-9-9 02:20
我無話老翻係岩。

唔好意思,大家都認認同老翻係錯,但師兄你睇小左老翻的影響。

一線大片如MARVEL、MI系列等,靠大規模宣傳同戲院大批量排片,成為娛樂主流,會吸引人入場睇戲。不受翻版影響。
但二線三線片(港片或多數西片喜劇),或者相對文藝的劇情片(忘型水),宣傳力度同演員卡士相對低,觀眾唔會第一時間衝入場睇。呢一類片最受翻版影響。

所以為左追求資源去宣傳、去搶排片量,港人走去拍合拍片,咁先有資源去搶。
唔合拍? 無資源,拍左出黎上完畫都無人知。
資源輸人 >拍完無人知 >票房差 >下一套老細唔敢投資 >資源再輸人 >無限惡性。

你用主流大片情況黎既括成個港片市場,會睇得唔夠清楚。

再講遠少少,如果大家睇舊港片都租GOOGLE/APPLE或買碟(DVD/BR)回味,片商分到錢,都有機會加大往後投資。

我覺得翻版對港片影響比師兄你想像中仲要大。

注意,我無吹捧港片,我當佢二三線片咋。

鉑金玩家

ivyang 發表於 2018-9-9 02:20
我無話老翻係岩。

其實香港觀眾係有問題,因為自己人唔撐本土戲,咁都冇所謂,但你唔睇或者非法download買老番又要屌埋一份,話港產片呢樣衰果樣衰,講就天下無敵,實際咪又係因為錢,因為真金白銀羅一百幾十出來,一定係荷里活大製作抵睇得多!香港人係咁現實,而且個市場又完全冇本土保護,你睇下過多二十年向大陸睇齊時,一個月都冇一部西片上點算!

黃金玩家

teddy 發表於 2018-9-11 16:11
其實香港觀眾係有問題,因為自己人唔撐本土戲,咁都冇所謂,但你唔睇或者非法download買老番又要屌埋一份 ...

得把口噏就更無用。有問題又講唔出只執人牙慧,根本對發展無幫助。

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章

在台灣買碟都好少人買,我自己買碟同租碟都ok,喜歡既碟就買,唔知質素既碟就租,台灣有個亞藝影音過3個月既碟租2周六隻(包含UHD)六隻239台幣,我攬這價錢一定要支持下,再唔支持遲早沒片睇,我好鍾意原聲原影港產片,而家好多片沒出了,港片西片都要支持下正版