設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: av81

[討論] UHD 老翻?

黃金玩家

小瑟 發表於 2018-8-15 07:42
師兄講得岩,不過香港市場太細,大家去拍國片都係可以理解,好似岩岩新果套逆流大叔,其實好值得支持,不 ...

我講得比較壟統,其實有買過唔少港産片。
記得有少足功夫長七春嬌彭浩翰陳果杜Sir作品等等,子華神棟篤笑就實買。
其他.......算啦!尤其王百明王精成農果堆要賺人仔就由他,我盡小小綿力永不録用。
有事就賴老翻?何理活一樣受老翻影響,又唔見荷里活有事?
香港市場細?咁五十、六十、七十、八十、九十年代香港影壇又咁掂?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

allen89 發表於 2018-8-14 23:52
這個我認同,因為有一淘寶店商人,是自己向代理得x觀塘取貨和在旺角地庫兩舖批發取貨包括港版,美國版。 ...

樓上果位C兄, 你知唔DVD Ble-ray UHD 正確渠道是要文化局審批的,去香港取貨再放入淘寶賣已經氾法。價格又點會便宜過香港呀。香港咁自由你們都不在香港買,無野講啦 !

白鑽玩家

metrad 發表於 2018-8-17 14:45
樓上果位C兄, 你知唔DVD Ble-ray UHD 正確渠道是要文化局審批的,去香港取貨再放入淘寶賣已經氾法。價格 ...

師兄,上面有師兄回應淘寶上應該可能"零"商人發售區外(由電影發行商授權制做指是"正貨")水貨, 100%全是盜版商人自己復制售賣是"假貨",我舉例的如一個Lv手袋在法國買,和內地專門店買也是正貨,分別只是水貨或入口已課稅物咁樣。貨品同真假無關,國內電檢如何,和水貨管理是國家管理問題。就算已香港法規,水貨碟也一樣管制。誰人去走水貨,化粧品,藥品怎樣也好,同意水貨客自己要負上當地法律責任。 致於誰人應該與不應售賣"水貨" 在淘寶上架我非執法者管不到要問馬雲和中國海關。網購是自由經濟活動。不需要別人建議使用某平台購物。我回覆只是確認指出淘寶有水貨商人發售的非"自己生產制作盜版貨",而是區外水貨 。香港市場網購音像產品我只聽到D人去外國如amazon 等購入韓國,日本,美國,歐洲等水貨碟。香港地方小,銷售點多,買港版正貨,網購相信非主流。師兄想多咗。

利申,沒有淘寶戶口,有amazon 戶口,也沒玩file ,  只玩正版實體碟。

評分

參與人數 2威望 +110 金錢 +110 收起 理由
小瑟 + 100 + 100
kitman688 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

allen89 發表於 2018-8-17 15:37
師兄,上面有師兄回應淘寶上應該可能"零"商人發售區外(由電影發行商授權制做指是"正貨")水貨, 100%全是 ...

我無想多呀! 我只是講比版主聽香港市場已是最多自由選擇。不需要去淘寶自尋煩惱 。

銀級玩家

因為這個post所以專登去淘咗兩隻睇下效果,結果係雖然可以睇到同出到hdr個d,亦都相信畫面質素同正版分別不大,但係睇嘅時候會有d窒同爆格,尤其係當場景快速移動或者比較複雜嘅時候情況更明顯,我用sony x700同xbox one x睇都係同樣效果,所以我嘅結論係,唔建議各位購買這些翻版uhd影碟,雖然係平,但係真係好影響觀感以免搞到自己睇到冇興趣。

黃金玩家

xhatax 發表於 2018-8-14 18:50
個個都話保護尊重知識產權,但係又有好多師兄買隻碟番去 RIP ,甘呢D又係咪叫做自制 ( 老番 )   ...

嗱,我真係好認同各下,RIP 左備份再派比老友,一樣可恥。

之前有個賣DIY AV 產品等等的,不說是誰了,自己作為一個原創,自家設計產品的生意人,本來是十分可敬,但當我知道他也有RIP UHD 的習慣,而且家中沒有播放機,只用自己的電腦播放,已令我很擔心他是否真的尊重知識產權,莫非檔案的來源是download?他回覆是他買碟RIP 的原因,是電腦檔案比播放機效果更佳。

希望真的如此吧!不要令你的Fans 失望。

黑鑽玩家

其實付費音樂下載個市場都跌緊,如果賣碟做唔住,最後得番串流⋯⋯

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

寧願appletv 租戲算

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

ivyang 發表於 2018-8-14 19:01
講真,西片我會買正版。
我黨真頭唔睇。
港産只買棟篤笑正版。

Ching..........盜版一直損害緊成個電影市場唔係今日事, 一個外國人唔識中文9成唔會睇港產片, 但一個華人唔識英文9成又會睇西片就知對港產片影響有幾大? 既然大陸有機會, 港產片製作又放緩, 點解唔去搵出路? 莫非叫電影人唔食飯? 現實D做老闆投資電影梗係想有錢賺, 就連Ching支持既杜祺峰都一早北上拍合拍片啦. 莫非因為咁就再唔睇杜Sir作品? 如果一套電影好壞只著眼有冇大陸參與就永不錄用, 就唔好講話支持電影工業喇..............

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

ivyang 發表於 2018-8-15 19:06
我講得比較壟統,其實有買過唔少港産片。
記得有少足功夫長七春嬌彭浩翰陳果杜Sir作品等等,子華神棟篤笑就 ...

翻版碟出現係有VCD DVD既90年代, 去到5,60年代咁遙遠之前, 科技冇咁先進呀, 再者想當年大眾入戲院睇電影可以話係主要娛樂, 唔似依家娛樂消遣多樣化, 梗係掂啦