設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: av81

[討論] UHD 老翻?

禁止發言

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

mdo 發表於 2018-8-14 17:28
師兄講中重点了。何解不在香港買而要上淘宝買?平得厲害的肯定是老翻,平少少或一樣價,為何還要冒這個風 ...

個個都話保護尊重知識產權,但係又有好多師兄買隻碟番去 RIP ,甘呢D又係咪叫做自制 ( 老番 )

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
av81 + 10 + 10 正到爆
kitman688 + 10 + 10 完全同意!等如自制老番!

查看全部評分

天下 “ 武功 ”,無堅不破,唯快不破 。

黃金玩家

講真,西片我會買正版。
我黨真頭唔睇。
港産只買棟篤笑正版。
港産片班友一俊走上上面賺人仔,又撒賴老翻所害。
西片點解又無被老翻害呀?

銀級玩家

支持正版 拒絕老翻

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kitman688 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

xhatax 發表於 2018-8-14 18:50
個個都話保護尊重知識產權,但係又有好多師兄買隻碟番去 RIP ,甘呢D又係咪叫做自制 ( 老番 )   ...

如果我對法例理解冇錯,RIP碟是没有犯法的。前提是不能將RIP來的file作商業播放或傳送其他人。我本身是有RIP碟的,目的是放在NAS方便播放,而原本買來的碟是没有賣掉的。有熟悉法例的可指教一下。至於有些人RIP完後賣掉,我是絶對不敢苟同的。

白鑽玩家

ws1718 發表於 2018-8-14 18:15
不會粵語,我理解錯了請指正,謝謝!

仲要去淘寶。正版價錢,寄比你都係返版啦!  

這個我認同,因為有一淘寶店商人,是自己向代理得x觀塘取貨和在旺角地庫兩舖批發取貨包括港版,美國版。佢每兩天穿梭深港兩地。佢賣的是100%正版。我自己也有同佢傾談了解有關國內賣碟情況,我肯定國內也有玩正版有要求的發燒友。只是佔數不多。

禁止發言

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

ivyang 發表於 2018-8-14 19:01
講真,西片我會買正版。
我黨真頭唔睇。
港産只買棟篤笑正版。

師兄講得岩,不過香港市場太細,大家去拍國片都係可以理解,好似岩岩新果套逆流大叔,其實好值得支持,不過票房又係…

黑鑽玩家

mdo 發表於 2018-8-14 00:12
香港算是一個教育水平高的地方了,但在老翻這個事情上很多人的質素是十分低的,我身边很多人對買老翻買盗 ...

見到好多人七、八千買新手機面不改容,但要拎七、八蚊買個App就死都唔肯⋯⋯有d思維真係改唔到!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

阿峰 發表於 2018-8-14 23:15
支持正版 拒絕老翻

支持正版!拒绝rip碟自制老番和買老番!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
xhatax + 10 + 10 正帖留分
allen89 + 10 + 10 支持

查看全部評分