設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: djdodo

[討論] 一隻4k港版挑戰者1號睇到一間碟舖可以幾衰!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

食得咸魚抵得渴,港版未出又想睇,咪捱炒價lor. Anyway, 我一向都唔幫襯男人舖,專劏生客,做生意唔老實。

評分

參與人數 2金錢 +2 收起 理由
allen89 + 1 五毛黨,存心抹黑,毫無根據
jc2ssych + 1 9up 無極限!

查看全部評分

白鑽玩家

andychankk 發表於 2018-8-12 18:34
食得咸魚抵得渴,港版未出又想睇,咪捱炒價lor. Anyway, 我一向都唔幫襯男人舖,專劏生客,做生意唔老實。 ...

信你一成,雙目失明,"水貨"賣炒價也講得出,咁我吔幫襯廿年班熟客咪全部傻仔,美版,行版一向有捧場客,舖中水行貨售價有一向列明,抹黑人吔也之前,也需要做D資料搜集。留言之前,唔幫襯,又知唔老實?   做五毛也要專業D。

評分

參與人數 6威望 +60 金錢 +60 收起 理由
andychow2046 + 10 + 10 超正, 一定要加分!
bellyjerry + 10 + 10 絕對認同
jc2ssych + 10 + 10
nicebeebee + 10 + 10 絕對認同
EddieCYLam + 10 + 10
kitman688 + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

其實買賣你情我原,雙方都冇唔啱!但咁大個人千其唔好為咗三幾十元而動氣,可能各位對中醫理論唔係咁了解!人如果經常容易動氣的話,身體就容易走d古靈精怪的怪病出來,例如canser之類,所以做人千其唔好為咗果小小錢而令自己唔開心!唔係真係有病時就唔係果幾十元可解决,最多以後唔幫佢買囉!玩機目的主要是令自己開心及滿足,留番多d時間爆機好過,好過各位浪費咁多時間去討論呢d小問題!但始終買賣你情我願!和做人道理一樣……免强冇幸福㗎!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
allen89 + 10 + 10 正帖留分

查看全部評分

鉑金玩家

allen89 發表於 2018-8-12 19:04
信你一成,雙目失明,"水貨"賣炒價也講得出,咁我吔幫襯廿年班熟客咪全部傻仔,美版,行版一向有捧場客, ...

我就係幫襯過之後先唔再幫襯。我朋友一直買開,早幾個月轉左4k, 落去買碟,無格價就直接入去買,記得買左隻lucy係比女人舖貴。同埋近幾次早發行的美版碟,the last jedi, thor3 都好似ready player one 咁越賣越貴(頭一日我朋友買,同我隔幾日落去買,已差幾十蚊),新碟他們都唔會放出黎,要向他們問價。

評分

參與人數 1金錢 +1 收起 理由
allen89 + 1 信你一成,雙目失明

查看全部評分

白鑽玩家

andychankk 發表於 2018-8-12 19:56
我就係幫襯過之後先唔再幫襯。我朋友一直買開,早幾個月轉左4k, 落去買碟,無格價就直接入去買,記得買左 ...

1.lucy 是舊碟,兩鋪也有標價,客戶可見,不要事後孔明,貨源不同兩舖一向各自訂價,公平競爭,有時D碟互有平貴,女人舖也不會知男舖定價。

2. 以我所知,首批比美國發行日早十天水貨,來貨因速運費會貴D,像復三首批$298,到大貨到差廿蚊$280(不用熟客都有),要早貨便要多付速運成本,心急客人早買早享受,我雖然是熟客,老闆一蚊也不會收少我,一視同仁。價不合可以等買行版,或等第二水大貨。賣買你情我願。有耐性要平可以等amazon 網購 只是比發行日遲一星期收到貨。人哋D差價咪買快貨服務囉, 我做完晒review放上76網, 美國都仲未派貨。致於新貨不作公開展示擺賣原因,是因為同行版未出有關係。舖頭曾接到代理職員勸告須要咁做。

3. ready player one 幻變4K版(第二批沒有幻變封面),得利官方定價$299,首批折扣兩舖也是賣$265, 後來出面通街也斷晒貨, D客之前有貨又唔買,之後見套戲聲畫口碑好評如潮,斷貨之後又心思思想折扣價追幻變版自己想慳"幾十"就冇問題,市場供求問題,如果不是加幾十蚊,早就好似女人舖早已售罄,仲有得問價? 發緊夢  , 而老闆想賺多幾十就是甚麼衰。如果真係要鬧貪小便宜的人,兩邊也要一齊鬧。

4. 老舖在地庫經營廿幾年,打開門做生意,食四方飯,我不信所謂不良經營,一位經營者老闆會聯同伙計會終日黑口黑面去趕客,去倒自己米,做生意目的非揾食賺錢養家和交舖租, 而是描述成花錢租間舖目的是為求與客人交惡,妖魔化說法完全匪夷所思, 完全違背商業原則和邏輯,一間沒有返頭客的舖頭不可能持續經營廿年不倒閉。應該早已被市場淘汰。

5. 你說明既非幫襯客戶,說什麼"朋友"先係消費者,聽取他人片面之詞,不是你利之所在,完全不知底蘊,胡亂揣測,誣控別人是不良經營手法,抹黑別人商譽, 可恥。

利伸: 我男女舖也是近三十年熟客,兩舖的示範系統也是我義務所調較。女舖在michael's 旁邊舊位時已開始幫襯。上次女人舖換碟一post我也有發聲,不平則鳴。

評分

參與人數 8威望 +80 金錢 +80 收起 理由
edward760914 + 10 + 10 絕對認同
andychow2046 + 10 + 10 超正, 一定要加分!
阿峰 + 10 + 10 絕對認同
小鐵人 + 10 + 10 絕對認同
kitman688 + 10 + 10 絕對認同
EddieCYLam + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

allen89 發表於 2018-8-12 20:52
1.lucy 是舊碟,兩鋪也有標價,客戶可見,不是事後孔明,貨源不同兩舖一向各自訂價,公平競爭,有時D碟互 ...

非常同意 Allen 兄客觀且言之有理既回應!有人當初錯過了原價購入既時機,後來見到多人談論此片聲畫効果優越 ,於是就妄想用原價購入,結果因供求關係,人家加左價,於是自己覺得蝕底左,最後出此 post 遷怒於該店舖,企圖毀人商譽以求發洩且博同情既心態,實在幼稚之極!在香港買吾到樓、上吾到車既大有人在,他們是否需要去做出個 post 去公審眾地產商?如果你去炒股票,仙股炒到變藍籌股,成為既得利益者,你又會否去質疑這個炒賣制度呢!説人不是之前,宜先反省自己是否欠缺眼光,史匹堡既大作都可以吾第一時間購買既話,還可以怪什麼呢!

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
mdo + 10 + 10 絕對認同
allen89 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

andychankk 發表於 2018-8-12 18:34
食得咸魚抵得渴,港版未出又想睇,咪捱炒價lor. Anyway, 我一向都唔幫襯男人舖,專劏生客,做生意唔老實。 ...

師兄 甘又唔好甘講
無話咩炒唔炒價既 明碼實價 啱價咪買囉 既然你唔鐘意去男人鋪 咪去女人鋪買
又唔好話人地唔老實 同埋明碼實價點會專劏生客呢?每位客人都有自己選擇買唔買既權利 買任何野都係從來都無強迫性

仲有呀師兄 認真黎講 新既美版碟水貨出得快過港版 正常係唔俾擺得出黎賣 會俾代理個邊詐型 所以次次都係收埋黎賣 呢D甘簡單既賣碟知識難道你唔知?

第二 價錢既野點會有可能一間間一樣 你有無見過百佳同惠康會同價錢? 甘既野都可以講一餐?

甘少既事都鬼殺甘嘈 無貨就梗會貴D 物以稀為貴 甘簡單的法則你都唔明? 成個世界都係甘經營做生意嫁啦

仲有最重要一樣呀 男人鋪老闆 你幫佢買美版碟 假設你有玩插字幕 佢係免費無收錢黎俾字幕你? 記住係免費 如果男人鋪老闆真係甘衰 佢洗咩甘做?
你睇美版碟無字幕關佢咩事 佢無義務幫你呢樣野

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
andychow2046 + 10 + 10
allen89 + 10 + 10 玩得咁大怨氣,漫罵不斷,唔玩av萬事皆休,.

查看全部評分

禁止訪問

76-FC 綠翡翠勲章

星級玩家

又一輸打赢要嘅好例子?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
andychow2046 + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

白鑽玩家

請其他師兄也高抬貴手,人無完人,包括你自已,不要將香港僅存唔多的實體店妖魔化,以100-1等於零心態去評價。無休止的漫罵, 人身攻擊是亳無討論意義, 大家比D生存空間,唔合幫襯去第二間無所謂。如果地庫兩舖結束非發燒客之福。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由

查看全部評分