設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 講下近年2手黑膠買賣

1萬

白鑽玩家

老而不

takeishi 發表於 2018-6-5 09:36
我果日晌大榮度聽到個老細講. 有條死卜街變態佬. 專係搵界刀界欄D碟.
聽完之後. 我就 ...

唔通係我開post 時見過的果位?
真係變態!
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

回羊兄
原本只是同好之間閒聊, 我知會有機會發生此類事, 佢要搵食的, 我也非專打人家飯碗的人,
佢搵到食我就恭喜, 可以當做一件善事.
不過....真係有些鋪我都留意左一陣, 人地客講乜就下次返乜.
做老細做到甘樣係唔係無腦ka?

我未聽過此唱片就話者, 我講得出的想必然是我已聽過, 或者至少都知道.
如果我當年已聽過, 除非是很好的東西, 不然我有乜理由又買返?

開鋪的好心佢地就賣得專少少.
識卡通的就賣卡通, 識jazz的就賣jazz, 識古典的就賣古典.
唔係人地講乜就賣乜, 價平鬥價賤, 估你街市賣生果咩?

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 生菓店都開始講優質啦 還有服務呢.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

賣2手唱片是不是應有一台洗碟機? 是的.
最近因為之前有人說過, 而多了留意某1,2家2手唱片鋪, 結果被我發現佢地的洗碟方式
用某牌子的洗碟水+布抹唱片表面, OK的

不過滴少少洗碟水落唱片, 再濕唱的方式去洗碟
搞錯啊!

同一個唱盤又要用去俾人地試碟, 又要自已用來甘樣洗碟
支針真係唔傷至奇
前洗碟, 後試碟, 髒物由前帶者去後者, 中間漏了清理支針
真是可以說是又傷針又傷碟

得, 呢家鋪我以後都唔去.

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 我真真要留意下 我聽到火都泥

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2018-6-17 17:25
最近因為之前有人說過, 而多了留意某1,2家2手唱片鋪, 結果被我發現 ...

濕唱傷針係理論上會易受潮氧化啫,唱完掃掃唱針就得,唔會「傳染」既。

鑽石玩家

kl122002 發表於 2018-6-17 17:25
最近因為之前有人說過, 而多了留意某1,2家2手唱片鋪, 結果被我發現 ...

我都會用濕唱,聲音即時清脆玲瓏,又起埋污垢,但我亦視之為「禁忌之絕招」,因同時亦可能將殘留污垢再乾涸於唱片上,下次就非濕唱不可,而唱針亦最好不要用貴野,所以如非勁炒豆唱片,真不建議濕唱。

不過濕唱的存在,就正是連洗完的碟都仍然炒豆,哩d碟就係非濕唱不可,濕唱都炒,就係唱殘左。始終濕唱係物理性地刮起污垢,吸是有所不及,當然,如果有洗碟機就無需出此下策了,又或者對付頑劣污垢唱片,濕唱完再洗碟,可能是最徹底的方法。

鑽石玩家

近幾月狂入碟,最多是淘記,入了約五十隻!收貨大致上都ok,話nm就係nm,但最近一次終於遇到一個賣家有問題,話nm但花到vg-g,仲發錯一隻碟!

不過上得山多終遇虎,五十幾隻瀨兩三隻都算了,整體來說都ok的,我專買平碟,碟價只係由20-100,多數40,連運費除返70一隻左右,最緊要係香港搵唔到。

不過咁大聲講唔怕搶爛市?大家唔好見咁平,香港郁下一百百幾就諗住入來轉手呀,正野淘記隨時貴過香港,我搵的好多係過氣或冷門野未必人人啱聽,賣得一舊水車錢都蝕埋架。?

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
tlsk + 50 + 50 報告非常詳盡
dc903 + 50 + 50 正帖留分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2018-7-6 15:45
濕唱傷針係理論上會易受潮氧化啫,唱完掃掃唱針就得,唔會「傳染」既。 ...

問題係做呢回事的人有時唔記得清左支針上一張碟的髒物, 再帶落去另一張碟到.
於是髒物又一積在另一張唱片裡.

濕唱的原意, 以我認知的除了因為底下有髒物才會這樣做之外,
另一個原因是有些碟的音軌本身已唱蝕, 所以一路沙沙聲. 落左少少水可以用為表面滑左少少而少左沙沙聲, 但當水乾了之後還是會沙沙聲
有人用過油, 不過真係因為油的清理問題才不用.
昔日用高倍放大鏡睇過多次濕針後的針, 我絕對可以話係蝕針石表面得好厲害.

聽黑膠, 洗碟是唔懶得.

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
dc903 + 50 + 50 用家心得極具參考價值
old8woman + 20 + 20 報告非常詳盡

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

今晚早食晚飯, 去左MK八下D熟鋪, 吹下水.

真係都唔係意外, 只是也明白老世生氣的地方, 是有些客他係度造謠生事: 由網上, FB再去到幾家鋪之間, 在A鋪說B鋪不是, 在B說A不對....
認真講, 一眾老世都明, 買碟的人最終目的咪又係想平果少少
香港地方唔係大, 2手黑膠有幾多場, 有幾多貨源都是大家心知的,  
有時行過都見到艇家, 又或者鋪主.老世落場入貨, 真係撞口又撞面. 聞說已有些老細同老細之間被呢D 人搞到臉左左.
我覺得,
1. 現在是有好多FB, whatsapp 等的group 在交流, 好多老細事實實都是member, 甚至是admin. 其實在收一眾買家的"風" (想要的碟)時, 又吹下有乜好聽.
2. 因為有呢D group 就多左人做分化 : 聽A的一堆, B的又一堆. 中間是有些造謠的興波作浪.

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2018-7-7 23:59
今晚早食晚飯, 去左MK八下D熟鋪, 吹下水.

真係都唔係意外, 只是也明白老世生氣的地方, 是有些客他係度造 ...

真係熟碟的都知價,一般歐美流行搖滾,唔係難搵的如賣過百五都會擺好耐都冇人要,講乜都冇用。

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2018-7-8 10:23
真係熟碟的都知價,一般歐美流行搖滾,唔係難搵的如賣過百五都會擺好耐都冇人要,講乜都冇用。 ...

甘又係,
所以我都唔明量產的Beatles 碟點解可以甘貴.
還是好音樂最好.