設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 講下近年2手黑膠買賣

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我講的不是集中在價錢, 而是一些近日的事, 令我又諗起以前的事.
幾好笑的, 原本想放入我的笑談系列 / 我的年代之中, 不過好似抽出來說比較好一點?

以前我們叫那種由A轉手去B賣的人叫 "艇家".  今日佢地又返生, 而且先進左.
以前是去電話亭, 筆記簿. 今日是一台手機.

早前我去某一家2手鋪, 發覺真係幾多 "艇家" 在A鋪選+買碟, 一邊打電話/whatapp 去某一方,
因為佢真係講得幾大聲, A鋪老世都已黑黑地臉. 也於是令我有少少好奇, 托了一些人留意一下,
發覺呢D "艇家" 原來是來自B鋪的,
喚不, 原來也不只是B鋪, 還有C, D E...
在A鋪賣 HK$200, 講價 去190, 再轉手去B鋪時要B鋪用$220 轉手.
我唔計佢車錢, 中間入袋$30 . 果頭計完, 佢又轉去C鋪再做.

今日真係要叫佢地做"freelance 特工"  
搵到好野賣下我又唔覺有乜所謂, 我唔會阻人發達, 而且都是一種迅苦錢
只是覺做鋪的老世被佢地甘樣玩轉貨, 玩hold 貨,   真是....

又第2件事, 有種人真係心理變態. 大家, 猶其開鋪的, 都最好留意一下.
在2手書店時我都捉過, 就是那種會忽然悄悄地用界刀"界"書 的人.  佢界走中間一頁半頁又合回本書放回去,
當年我真係同書局老世捉左佢入青山, 佢從此沒出過來.

我有位朋友最近放左一張黑膠出去做寄賣, 張黑膠是由我送的,
放前大家都聽過, 無事. 佢放前都問我, 我話無所謂. 賺到就入另一張lo .
如是者, 賣出了, 不過買者又退回去, 說頭track 跳
好奇下我們一起睇, 發覺真係多左一道花,  深到可以跳針
店方說是熟客, 暗示不應是客有問題,  朋友說當是倒霉.
不過我唔係絕對唔係呢種打圓場人,  真至發文的今日, 有些已知的朋友都說有同樣的事.
集中在某一些知明的唱片, 比如傻豹, Hatari, 紅番, 方舟之類.

我自己都留意到某一兩個人是會在買完之後check 到自己買貴左之後會 "做野"
一個是會在album cover上打一下發洩.
另一個真係會界碟...佢真係用界刀界label 中心!   

開鋪, 做寄賣的人最好小心一下.
以前的2手黑膠碟買賣企硬不退不換是有道理.   也希望今日的2手黑膠鋪最好keep 返呢道鐵律.
做寄賣的最好在自己的碟上做marking, 我都有做, 所以市面上一些碟就算我見到都唔買. 我知那是自己, 或者是一些故友當年賣出去的.

評分

參與人數 5威望 +110 金錢 +110 收起 理由
takeishi + 10 + 10
chopinlau + 10 + 10
tlsk + 20 + 20
old8woman + 20 + 20
dc903 + 50 + 50 真係千樣人萬個心,謝謝sharing..

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

外地入貨返來賣貴點就好正常,a店入貨去b店或自賣,賺得少少重有金錢時間成本,其實係笨,又炒高個價,冇樣好。

鑽石玩家

最近狂買黑膠,主要是流行搖滾爵士,店舖、yahoo、facebook、淘寶都有買,講少少個人心得。
店舖當然最貴,但也最穩陣,實物在手睇啱先買,尤其某些店可聽過先買就包冇瀨。
yahoo就頗多死鷄執,質素都好,有花會講明。
facebook就價錢比店平,偶有好野,賣得的質素通常都好。當面交收,賣開有口碑唔會出古惑。
淘寶就最平,計埋運費都平,較過氣及冇咁紅的可以平到十蚊廿蚊,但好多正野係貴過香港,最好要一次買多點及儘量同一賣家會化算點。壞處係有排等,運送亦有風險。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 自家報告非常詳盡

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2018-5-6 12:34
最近狂買黑膠,主要是流行搖滾爵士,店舖、yahoo、facebook、淘寶都有買,講少少個人心得。
店舖當然最貴, ...

我自己是在ebay 入手, 寄去外國的朋友家中再代轉寄
唯一的問題是賣家老不老實. 新賣家是比較小心, 也說得保守. VG+ 可以有好過EX的感覺.  而老騙子常用VG-EX 來左右.
ebay 是比較多外國人爭, 有時甚至爭太高時, 也不排除造市.  60年代的美國唱片最多, 不少也很便宜. 是可以一試
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

現時~香港最大型的黑膠碟易手站, 應該就係逄星期一三五晚6點半至8點.
油麻地既地鐵站裡面既客務處. 個個賣家準到到場交收. 似足羅湖過關帶奶粉咁.

評分

參與人數 4威望 +95 金錢 +95 收起 理由
Msuper + 15 + 15 禁有無師兄你份先的?
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦
kl122002 + 20 + 20 正到爆
TKMMKT + 10 + 10 深水埗MTR都唔少^^

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

takeishi 發表於 2018-5-7 09:33
現時~香港最大型的黑膠碟易手站, 應該就係逄星期一三五晚6點半至8點.
油麻地既地鐵站裡面既客務處. 個個賣 ...

我有次見地鐵已派人出來 巡+趕人

評分

dc903 + 50 + 50 有點走鬼feel 喎

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

二手黑膠最緊要有得檢查,試過上網買,網頁寫明片況是VG++,去賣家店舖交收,唱片有明顯刮手花痕,賣家話“唔好expect係日本、美國果隻VG++”喎。

去過好幾個港鐵站交收,試過有賣家要求先行入數,佢話避免當場現金交易俾人捉^^

有啲港鐵站光線較暗,淺花唔係睇得好清楚,攞番屋企先發覺隻碟花過花面貓。

鑽石玩家

TKMMKT 發表於 2018-5-8 21:32
二手黑膠最緊要有得檢查,試過上網買,網頁寫明片況是VG++,去賣家店舖交收,唱片有明顯刮手花痕,賣家話“ ...

乜咁無賴,評級邊有分國籍?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
TKMMKT + 10 + 10 所以即時whatsapp del 佢!

查看全部評分

鑽石玩家

交收過ok的賣家儘量搵返佢買,會穩陣點。

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
TKMMKT + 10 + 10 絕對認同
kl122002 + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2018-5-8 21:37
交收過ok的賣家儘量搵返佢買,會穩陣點。

我買ebay 都係.

好多時在本買到的唱片真係垃圾級,
仲要人去由個垃圾堆, 老鼠窩, 曱甴群執出來,
見過入面有曱甴蛋
再俾個乜都唔識的老世即場求其開價 ,
上星期三百, 前兩日五十, 今日百二, 海鮮價過西貢

我係來俾錢買碟的, 尊重下好wor !

評分

dc903 + 50 + 50 都話海鮮,當然希望遇到個水魚…買家.

查看全部評分

還是好音樂最好.