設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 講下近年2手黑膠買賣

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我去英國, 二手黑膠絕對係主流呢~~~ 我去就執左二隻CD, 因為我冇盤麻!!!

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦
kl122002 + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

白鑽玩家

老而不

近日行過2手鋪, 睇到客的出沒, 想講下.

真係用過黑膠的人都知, 任何一張黑膠只要打開過就一定有少少花 ,只在乎於你睇唔睇到, 在唔在意
何況一張唱片既而已停產了40年起的話, 我都預一定少少花.
而且花又真係分好多種. 面花的暗痕, 絲絲細細+平行的花其實是袋花, 沒什麼大不了,
是那種摸上去已界手的就可能會有少少事了

今日真係有人吹毛求疵到諗住用一二百元可以找到一張和當年全新一樣的唱片.
佢地仲真係講符出以前(80年代) 都只係幾十數去講價...
最串果個話:
甘花的碟送俾人都唔要了!

(我都望過, 只是兩花長少少的淺暗花, 都只是$150)
容我真係想請得粗魯少少, 果位人兄真是D低能兼幼稚.

如果有甘新淨的話, 又開呢個價,
真係送俾我都唔敢要了, 容乜易是再版又或者是假品?

第2 種人是果種乜都唔識, 又唔去學, 甚至懶去學的人
今日賣碟的仲要做"教聽碟" 的果份, 真係辛苦lo  
年紀小的 (講緊今年只是30-40歲的) 唔識唔奇, 佢地邊到會識Jane Morgan, Julie London?  
唔識就上youtube 聽, 上網做下research lo . 好過花時間去check 人FB , 打卡, 同在whatapp 打一大段文字.
只可惜就是唔識就唔識, 話之你.

但年紀大少少的, 中年灰頭的, 都一樣可以話唔識呢個, 唔識果樣...真是好令人疑問,
點解他們好似沒經過60, 70年代?

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
tlsk + 20 + 20 這些大有人在
dc903 + 50 + 50 遇到了愚人蠢人又自以為是,無計,怕怕!.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

之前講D客唔識聽野, 被朋友見到, 串返我
鋪面果老世都唔識了

如是者, 我找了一二家去試探一下, 問了數張當年也流行一時的歌手 , 比如Peggy Lee, Jane Morgan , Pat Bone, Patti Page
最令我想 佢的回答係

太老野了, 我地無.

唔怪之得香港的黑膠賣來賣去都是廣東歌, 仲只是有知名少少的發燒野了!
根本連我都留意到, 有好多客其實根本已好熟自己初出打工/讀書時代的音樂,  而且好多時佢地都已一早買左,
家下是唔少好似我甘樣, 搵下一D "滄海遺珠", condition 好, 音樂悅耳, 價格都已不是一個問題了.
不過係好多鋪面賣的都仲係來來去去果D野. 真正的好野唔入, 又唔識; 唔識都算, 仲要唔去學!

不知所謂!

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 始終只限為口奔馳 有多少願花工夫.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

最近因為上次得知KT 的那家2手鋪有Belaonte 唱片, 我也是故意地去多了數次
剛好碰上昨晚在做盤點的事, 門口的似乎是 dead stock 也望了一望
事實賣黑膠, 是的確容易多dead stock 的東西, 像是KT 的那家有如此般的多還真是令人汗顏
同樣地在MK 的數家也見過近似的事

Dead stock 當中有的是以前一些純音樂, 一些以前 "紅過下" 的band , 一些輕古典的改篇小品
純音樂其實沒問題, 問題是當中有的是什麼. 輕古典的改篇小品 是有不少, 問題是錄音, 演出都很庸碌. 一些唱片是以前用來當background music 用, 那些就真的可有可無
70年代最多band, 也真是完全不明白成因. Band 多但真是好的就屈指可數 , 如今應可能被忘到八八九九

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2018-5-31 13:59
最近因為上次得知KT 的那家2手鋪有Belaonte 唱片, 我也是故意地去多了數次
剛好碰上昨晚在做盤點的事, 門口 ...

我最近就專搵d舊band聽,其實好多唔紅的都好好聽,在youtube、google睇哩類band的評語,,最多出現的字就是「underrated」!當年太多勁人了,稍欠天時地利人和就被忽略了,現在聽返其實好正,而且好多都唔貴。

評分

dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2018-5-31 15:30
我最近就專搵d舊band聽,其實好多唔紅的都好好聽,在youtube、google睇哩類band的評語,,最多出現的字就 ...

以前做生意, 一定是賣得好的行先. 於是好多小band 出過1,2張就無左.
這些band 有些是退守在pub/bar 中演出, 印象中一步入80年代中已過氣.  

如果師兄是有興趣, 可以找找KT那家唱片鋪. 當日我見是有不少的.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

今早+昨日行完又講下...
如果是玩 50-60年代的唱片, 認真講, 我真係唔會太高要求. 一張1960年出的唱片在今天已58高齡
少少花, 可以唱到, 可以唔跳線, 間中"撻"或者"擦"一聲, 我沒什麼話可以說.
又有些唱片是沒出過 stereo 版, 連假stereo 版都無, 當中的mono 版只要condition 好少少 (借ebay 常用的grading, VG++)可以說是非常不錯.

不過有D鋪頭真係以為自己賣開就看不起這些舊唱片, 甚至覺不知所謂
連mono vs stereo 的 錄音都唔識分,
mono(但有stereo 版) 的就賣stereo價,
而真正只有mono 版的都居然夠膽大聲講

你當我傻ka ?  點會無Stereo 版!

我真係唔知你係點樣開鋪做生意

評分

dc903 + 50 + 50 正帖留分 絕核

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

回羊兄:

其實都有些收藏家都不喜歡他們. 其中一位也說過,
人地打本開鋪, 佢地成班艇家玩車輪轉, 搞錯啊!

我又沒太大反對, 佢地搵到錢係佢有本事. 只是如果你收人10蚊, 轉手賣出100蚊, 甘樣我又覺幾過火.

不過真係的, 呢個年代識聽音樂的人好少.
有些網上電台是在講舊曲, 不過講來講去都是舊的Rock & Roll , 是我最不喜歡的東西.
R&R在50年代時已興起,60, 70 更是如火如荼,  
卻同時大家好似已忘了當時還有由jazz 下跑出來的swing, big band , 還有Nat King Cole , Frank Sinatra , Jane Morgan, Peggy Lee, Kelly Smith等等, Folk 的Belafonte 等等, 他們都能個一人在台上跟band live 唱, 而且是在club house .
可能因此是有種middle - upper class (中/上流社會)的 東西感覺, 所以今日少左人知?

評分

dc903 + 50 + 50 數天前看tv 女皇近百仍雅秀貴采 音樂亦然乎.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

呢個年頭的2手鋪真係無乜學識. 我唔怪佢無的原因是佢自己不是成長在黑膠的年代,
不過要丙就係丙在跟人口水尾.

早一兩週前我見同場有D客, 大家吹下水,
講完乜乜點分label , mono, stereo , 乜album 有趣之後,
過左一排去望, 佢即刻入左, 仲同我講的有8-9成貨齊,
都算, 仲當係聖典價甘樣賣.

真係唔爆粗都唔得. !

呢個年代有得上網俾你學就唔學, 等D客講乜講乜就跟住入,
你唔識賣碟就好心你執Q左去,
我都未收你學費. 你做生意做到甘樣搞野啊?

評分

dc903 + 50 + 50 唔好教精佢啦

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我果日晌大榮度聽到個老細講. 有條死卜街變態佬. 專係搵界刀界欄D碟.
聽完之後. 我就中招啦. 買左隻碟返去. MEGAMIX黎架. 頂佢. 擺明係界左兩刀落去. 不過. 無跳線既. 只係. 支針一過就啪一聲囉.

評分

參與人數 3威望 +115 金錢 +115 收起 理由
Msuper + 15 + 15 可能係_界女不遂_惟有界碟,哈哈!.
kl122002 + 50 + 50 變態!
dc903 + 50 + 50 嘩,界刀客,要捉佢。

查看全部評分