設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: psb

[討論] CD唱片業沒落 , 當這地球沒有CD....

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

FeiLong2011 發表於 2018-2-27 23:07
你搞清楚,買CD 的 老seafood 不等於喜歡音樂,他們是喜歡 HiFi
他們的音樂很窄,家裏的CD少到不過 一千 ...

見到有人出偉論激到d師兄(富兄)彈彈下;好啦,我又回應下:
利申我有買 CD (新/二手) ,禁我呢亭歸 Lo Seafood 禁師弟你應該歸小朋友。

首先講追上潮流應該唔係聽串流音樂 out了,應該將音樂植入去人腦隨時播放,慳番記憶卡位置/下下上網又佔用數據/又要買耳筒聽晒錢。
另外其實人類係地球生活已經有幾百萬年歷史 out 到唔 out,建議小朋友你搬遷上太空住,比較上人類住太空年資比較淺未 out。  另外你講串流方便,其實人類懂得食粥粉面飯都超耐世紀應該 out 了,煮實體食物時要用媒氣/電力/水/調味超唔環保,建議小朋友今後轉食營養丸唔使食實體食物,食完實體食物仲要去廁所排洩制造廢物!

入正題其實呢個討論區是唱片音樂 (唱片的音樂),唱片就是實體_LP/CD,小朋友你其實係咪入錯討論區呀?

RE : ernietse 咁買黑膠唱片嘅人叫做乜嘢呢???.
DSH, 我估係 Lo 膠 Seafood

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 6威望 +190 金錢 +190 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 用家心得極具參考價值
ernietse + 50 + 50 但我見依家好多後生仔買黑膠, 小白嫩屎忽?.
psb + 20 + 20 超正, 一定要加分!
kinhungw + 10 + 10 絕對認同
dc903 + 50 + 50 用家心得極具參考價值,bravo.
窮小子 + 50 + 50 M仔好 ~ 小子seafood 報到... hehe

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

如果CD是飛鴿傳書, 黑膠應是化石
化石有乜用? 就算唔播得, 留個cover art 來做下掛畫都唔錯.   
至少唔使用電都睇得到.

一個被豆丁笑說是打邊爐, 一張是色盲圖

=====

雖我不是集中在hifi, 不過淨入手黑膠, 去聽concert, 每個月花費最低300元, 最多一次是達800元.
哈! 數字好細啊?

當時是60年代, 文員打雜 月薪才剛剛100元, 碟頭飯才一蚊多少少.

x

評分

參與人數 5威望 +180 金錢 +180 收起 理由
kinhungw + 10 + 10
ernietse + 50 + 50 nice clean crystal waxed wooden floor
psb + 20 + 20 priceless collectible items
dc903 + 50 + 50 真實的音樂追尋者。
窮小子 + 50 + 50

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

我要深愛歌手嘅實體感同親密感 , 完全擁有 , that's love.....留低紀念收藏 , 得閒欣賞藝術品 , 見到都開心 , 日後可當回憶見證或日記 , 不至於變泡沫

x

評分

參與人數 7威望 +190 金錢 +190 收起 理由
Msuper + 10 + 10 得閒攞d碟出來欣賞下都唔錯
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦
kinhungw + 10 + 10 用家心得
Grandmaster + 10 + 10 用家心得極具參考價值
ernietse + 50 + 50 用家心得
NAD + 10 + 10 正到爆
窮小子 + 50 + 50 懂得去欣賞丶珍惜... 已經係最大價值.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2018-3-2 18:53
音樂唔係消耗品

我覺尊重都好重要. 音樂是必然要俾錢買, 不然作曲, 作詞, 演出者等人是不用食飯嗎?

評分

參與人數 5威望 +140 金錢 +140 收起 理由
Msuper + 10 + 10 絕對認同音樂人要吔飯,買碟係身體力行支持.
psb + 20 + 20 絕對認同
dc903 + 50 + 50 絕對認同
窮小子 + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

Msuper 發表於 2018-3-2 19:17
見到有人出偉論激到d師兄(富兄)彈彈下;好啦,我又回應下:
利申我有買 CD (新/二手) ,禁我呢亭歸 Lo S ...
RE : ernietse 咁買黑膠唱片嘅人叫做乜嘢呢???.

我代答, 三字曰 :

老而不

評分

參與人數 5威望 +170 金錢 +170 收起 理由
Msuper + 10 + 10 都係Lo膠Seafood_有個膠字貼題d,哈哈.
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦
kinhungw + 10 + 10 俾個Like你啦
ernietse + 50 + 50 買黑膠碟唔一定係老人家, »冧膠友™«.
窮小子 + 50 + 50

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

psb 發表於 2018-2-26 22:52
富兄咪扯火 , 討論啫 , 愛好 Hi-Fi/CD 同 online streaming 只不過係唔同 "means' 或 "format",但係 "en ...

條友一上場就出口傷人話人老屎忽喎,人地買碟關佢乜事,邊個阻佢 on-line/streaming 聽佢D歌,唔識老屎忽點解就問吓人,Google 吓
佢咁叫討論咩,富大帥,我撐你

評分

參與人數 6威望 +190 金錢 +190 收起 理由
Msuper + 10 + 10 小朋友拙來挑機
psb + 20 + 20 don't let it get you down
dc903 + 50 + 50 思想封閉塞咗 等佢有日變佬佬 會明掛!.
窮小子 + 50 + 50 到時可能係我地5歡迎(條友)加入行列.hehe.
ernietse + 50 + 50 別怪他!後浪推前浪,祝佢熟透後可慶幸做老屎.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

CDROMRW 發表於 2018-3-2 23:24
條友一上場就出口傷人話人老屎忽喎,人地買碟關佢乜事,邊個阻佢 on-line/streaming 聽佢D歌,唔識老屎忽 ...

語不驚人誓不休? 我等睇佢又講乜.

聽得多唔多代表D乜. 量多而質劣, 講單D講就是 濫聽
我也找不到理由為什麼要用一個濫聽又被人去研究我聽乜的apps 去為我自己省錢.  我聽乜係我的privacy.

評分

參與人數 6威望 +150 金錢 +150 收起 理由
Msuper + 10 + 10 小朋友有機會潛水
psb + 20 + 20 don't let it get you down x2
CDROMRW + 10 + 10 俾個Like你啦
dc903 + 50 + 50 絕對認同
窮小子 + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

dc903 發表於 2018-3-2 19:02
只見到識亂駛錢的小孩心智成人
咁都要學學選擇嗎
指買之前去select先

笑死人啦

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦,博到1笑

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

花錢"買大量的音樂", 聽了也不夠合耳而棄之, 於是又重覆再買另一堆不合耳的東西, 重覆完又重覆,
不合味的野, 試問一個正常人試過一次之後都唔會再試了吧?
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2018-3-4 15:21
花錢"買大量的音樂", 聽了也不夠合耳而棄之, 於是又重覆再買另一堆不合耳的東西, 重覆完又重覆,
不合味 ...

你係唔會求其買的,就算有都唔會多呀,所以應該不存在浪費的問題,有嘅可以賣返出去,最多損失些小錢,或者可以送給朋友聽。