設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: psb

[討論] CD唱片業沒落 , 當這地球沒有CD....

黃金玩家

我也是不會停的,除非窮到……濃!x2

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章

我也是不會停的,除非窮到……濃!x3

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Msuper + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我細細個由cassette 開始買,中六開始買cd,到今日大約有800隻CD。呢幾年細路開始大,已經開始無位再入貨。今年開始屋企要買琴,800隻CD都無得留低了。依家慢慢將d CD再convert一次,然後分批去後樓梯...

評分

參與人數 3威望 +46 金錢 +46 收起 理由
窮小子 + 1 + 1 送比人又好,賣出去又好,請勿再亂丟棄....
psb + 20 + 20 用家心得
ernietse + 25 + 25 let me help you to recycle CD please

查看全部評分

鑽石玩家

日本人都仲係好支持實體,都係支持經濟 當中有零售,運輸,印刷,生產

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
psb + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

NAD 發表於 2018-2-14 20:41
串流spotify點替實體吖?
大有粉絲買cd支持偶像!
p.s.醒喎師兄signature換左新look添! ...

深愛嘅歌手肯定會買實體 CD 收藏 , 串流 Spotify 同"網上免費聽"唔係完全唔好 , 亦好多得串流同網上聽網站 , 因為未肯定買唔買陌生歌手大碟/細碟 CD 收藏之前 , 小弟可以網上徹底聽隻碟幾次 , 有收藏價值嘅先至會買實體 CD 作收藏。好多時候網上聽同串流亦幫歌手推廣佢哋嘅新碟,亦令大家接觸到唔同歌手同唔同類型音樂。但相信新一代嘅十幾廿歲後生仔係唔會去買CD 囉,佢哋多數想唔使錢就有嘢聽,再講而家韓流同某些新一代歌手啲所謂音樂"質素",你會唔會去買 CD 收藏呀?Download 都嫌廢鬼事啦 ....。

評分

參與人數 6威望 +140 金錢 +140 收起 理由
Msuper + 10 + 10 幾鍾意首歌都要行動支持真係唔止齋口嗡.
CDROMRW + 10 + 10 真係一隻Kpop碟都無,
Grandmaster + 10 + 10 絕對認同
NAD + 10 + 10 俾個Like你啦
dc903 + 50 + 50 超正, 一定要加分!
窮小子 + 50 + 50 psb ching 好 ~ 正帖留分

查看全部評分

鉑金玩家

其實我唔覺得cd會係世上消失,黑膠可以卷土重來,幾時輪到cd呢,卡式帶就真係無咗啦,其中最大原因之一,係連硬件都無得出,咁軟件點,能夠生存呢,現在還有d高檔品牌嘅cd機,由萬元起步去到拾萬八萬呢,所以cd應該有排玩呀,不如小心自己銀包乾硬化啦……嘻嘻

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
窮小子 + 50 + 50
psb + 20 + 20 絕對認同+超正!

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

ylcheung 發表於 2018-2-23 20:56
其實我唔覺得cd會係世上消失,黑膠可以卷土重來,幾時輪到cd呢,卡式帶就真係無咗啦,其中最大原因之一,係 ...

認同 C兄講法

至於串流方面 ~ 由其 80-90年代嗰D

質素参差不齊   1堆 數碼垃圾

同當年同期 CD ( 冇得輝 )

回: psb ching ~ 呢個係絕對事實 !!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 6威望 +220 金錢 +220 收起 理由
Msuper + 10 + 10 世代人慣了免費及比少少攞全部.
sunboy + 80 + 80
CDROMRW + 10 + 10 俾個Like你啦
ernietse + 50 + 50 Nice green towel underneath
psb + 20 + 20 really?
dc903 + 50 + 50 正呀。

查看全部評分

銀級玩家

psb 發表於 2018-2-22 22:53
深愛嘅歌手肯定會買實體 CD 收藏  , 串流 Spotify 同"網上免費聽"唔係完全唔好 , 亦好多得串流 ...

實體你梗掃丁太啦!

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
psb + 20 + 20 大家咁話

查看全部評分

鉑金玩家

都話小心銀包乾硬化啦,CD點會消失呢,今日又入一隻啦。

x

評分

參與人數 3威望 +120 金錢 +120 收起 理由
ernietse + 50 + 50 快啲買多啲啦! 唔好畀佢停! 買»買»買».
窮小子 + 50 + 50
psb + 20 + 20 俾個Like你啦

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

ylcheung 發表於 2018-2-24 19:56
都話小心銀包乾硬化啦,CD點會消失呢,今日又入一隻啦。

又會咁岩    封面雙同

申利 : 隻 CD 係買比 老虎大人 ... hehe

回: ernie ching ~ 1定 、 1定

x

評分

參與人數 6威望 +220 金錢 +220 收起 理由
Msuper + 10 + 10 里禁乖買比虎大大,要申請行街紙!哈哈.
sunboy + 80 + 80
CDROMRW + 10 + 10 SACD 都係 85蚊咋!
dc903 + 50 + 50 原來自已都有這張添
psb + 20 + 20 俾個Like你啦
ernietse + 50 + 50 下次約埋我一齊去威威店威威嗎.

查看全部評分