設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: psb

[討論] CD唱片業沒落 , 當這地球沒有CD....

1萬

白鑽玩家

老而不

psb 發表於 2018-2-28 20:00
師兄你呢個 point 小弟唔反對,有一部份嘅師兄真係 Hi-fi 發燒友 , 會買舊歌翻唱發燒碟 CD , 音樂領域同 ...

其實果位人兄講到尾就只是兩隻字 : 方便

我曾在酒店的如廁時, 在水聲中聽到旁邊的人兄耳機裡傳出 Bach / Mass 的樂章.
撞鬼的,
唔該呢種人好好地自己尊重自己.  

以前像我一代人沒wifi, 沒上網, 沒免費的東西 ; 所有筆記與學識是來自書本, 講座, 電台, 親自發問, 還有的是去進修音樂, 樂器, 樂理,
所以如果問年資夠大的hifi友, 有時會發現他們總可能學過一點點音樂.  身邊是有位朋友就是可以默譜, 在他的筆記裡裡以不同顏色記下不同指揮的風格.
又因沒電腦, 舊錄音機也不方便(而且貴), 就是自己只好記入腦, 又或者抄入筆記.
我們常說要聽曲猜名是一場記憶賽, 此言非虛.

為什麼今日還要買唱片?
因為原本的一張老化了, 已棄. 購新而代之.  算不上不是什麼出奇的事.
我就不一定同一張唱片買太多版本, 除非很想比較.

無論幾方便都好, 不是所有音樂一定可以做BGM.
在我而言, 音樂不應如一部M牌卡通真人電影裡的BGM播了也不覺.  
既然不覺, 不如不播好了.

聽音樂, 用上有一定要求的器材, 目的是為了盡量原整地還原, 聽的是除演出者之外, 還有工作室眾人的努力成果.
如果只是求其士旦,  不如靜靜地讀本書好了

評分

參與人數 6威望 +150 金錢 +150 收起 理由
Msuper + 10 + 10 買 CD絕對反映對歌手及音樂人的尊重.
CDROMRW + 10 + 10 方便、可以免費、炒埋一碟話畀人知我聽過!.
psb + 20 + 20 超正, 一定要加分!
dc903 + 50 + 50 方便……還有……尊重……2字
窮小子 + 50 + 50
kinhungw + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2018-3-1 13:57

我曾在酒店的如廁時, 在水聲中聽到旁邊的人兄耳機裡傳出 Bach  ...

别介意, 猜想这家伙feilong以前也买cd听歌, 最近才刚发现sportify后如小孩子发现新玩具般不再买cd, 最落后真正老屁股其实是他本人吧, 此地无银三百両不打自招也

評分

參與人數 4威望 +130 金錢 +130 收起 理由
Msuper + 10 + 10 某小朋友上次洗版扼分,今次未知何居心.
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦
kl122002 + 20 + 20 用家心得極具參考價值
窮小子 + 50 + 50 逆思維分析D傻佬~正到爆炸

查看全部評分

銀級玩家

我咁睇,你永遠唔會知道一個人有幾鍾意音樂,依點好難去衡量,唔會因為聽嘅類型少就代表無咁鍾意音樂,依個只係個人喜好。
我覺得最重要係有無為音樂用心同付出?依度所講付出唔只係時間。
當一眾音樂人將自己作品(心血)推出市面,當然希望得到欣賞認同,亦都因為造音樂同時都係佢地嘅工作,所以亦都希望可以賺到錢,去生活去推動自己繼續造音樂。而作為一個樂迷,最能夠表達支持音樂,始終都係去買唱片或睇演唱會。
其實嗰啲聽歌apps都會有分紅俾歌手,不過之前睇過一啲報導,我就覺得個酬勞有啲侮辱性。
不過都無計,依家依個時代變到,一切都好似垂手可得,理所當然咁,打開個apps就可以不需消費一分一毛盡情聽,然後可以搖身一變,自稱為愛音樂人士,還可以順帶取笑埋仲買碟人士,不論老嫩一概都無辜辜被稱為老seafood。
另外,睇依家啲社交網站就知道,依家時興盡情宣傳自己,所以作為音樂人,唯有當批准自己作品(心血)放入聽歌apps係一種宣傳工具,希望可以有機會令到更多人喜歡自己作品,然後花錢支持自己作品(心血),亦都可以係支持音樂。

題外話:
最近無意睇下有關唱片銷量數據,完全無諗過喺依個聽歌apps或者下載嘅年代,Adele可以賣得咁勁。

評分

參與人數 4威望 +100 金錢 +100 收起 理由
Msuper + 10 + 10 外人唔可以主觀去判斷另一個人有幾鍾意音樂.
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦
kl122002 + 20 + 20 絕對認同
psb + 20 + 20 用家心得極具參考價值

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

FeiLong2011 發表於 2018-2-26 18:22
買cd 的人,通常是 老 seafood(屎佛)。
邊有人買cd 嘎?

我荷包唔脫節嘎,碟會繼續買,又一隻

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 5威望 +180 金錢 +180 收起 理由
Msuper + 10 + 10 哈哈,今云大家相同 level_Lo Seafood.
psb + 20 + 20 超正, 一定要加分!
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦,正呀
ernietse + 50 + 50 Seem don't have new unreleased tracks
窮小子 + 50 + 50 C兄早晨~呢D咪境界囉,傻佬5會明.hehe.

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2018-3-1 13:57

我曾在酒店的如廁時, 在水聲中聽到旁邊的人兄耳機裡傳出 Bach  ...

就係呢啲珍貴人生經驗同體驗 , 先至懂得珍惜同明白乜嘢係高質素音樂  , 亦會出錢投資音響同收藏實體 ,加多咗一份歸屬感同靈魂有咗糧食 ,總好過 easy come easy go , download & delete。唔開大對眼睇嘢同未經過呢段人生經驗嘅人永遠都唔會明....

評分

參與人數 5威望 +140 金錢 +140 收起 理由
NAD + 10 + 10 俾個Like你啦
Msuper + 10 + 10 導出重點 easy come easy go
dc903 + 50 + 50 not only open eye but your mind
窮小子 + 50 + 50 完全認同~學懂珍惜, 心眼看世界....

查看全部評分

銀級玩家

Sporty 發表於 2018-3-2 00:10
我咁睇,你永遠唔會知道一個人有幾鍾意音樂,依點好難去衡量,唔會因為聽嘅類型少就代表無咁鍾意音樂,依個 ...

spotify邊有咁多makeup好嘢玩吖??

x

評分

參與人數 5威望 +110 金錢 +110 收起 理由
psb + 20 + 20 正到爆 Make-Up Boxset!!!!!!
kinhungw + 10 + 10 我地同某小朋友屬兩個世界,溝通不到的.
dc903 + 50 + 50 正到爆
Msuper + 10 + 10 我地同某小朋友屬兩個世界,溝通不到的.

查看全部評分

專業玩家

NAD 發表於 2018-3-2 14:55
spotify邊有咁多makeup好嘢玩吖??

呢d 垃圾我會丟落垃圾桶,因爲浪費空間。

上次買 CD應該是5、6年前,舊碟全部丟走包裝節省空間。

我新碟聽一兩首歌一兩個月就唔要。

你要學我甘做,你每月最少花 5000元買 CD,每月丟走兩個月前的舊 CD,否則你無地方擺放。

同時建議你考慮清楚,一年花在音樂 六萬元才可以聽到最新最好的音樂。

x

評分

參與人數 2威望 +2 金錢 +2 收起 理由
CDROMRW + 1 + 1 有隻係電視劇喎,睇Netfix得啦,仲買碟?.
窮小子 + 1 + 1 得嗰少少CD,就話每月洗5-6k,吹大D鴉!.

查看全部評分

鑽石玩家

音樂唔係消耗品

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
psb + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

以前聽黑膠,會揸住碟套歌紙細看,全碟歌名次序歌詞都熟到背得出,之後聽cd,唔好講歌名,隻碟有幾首歌都唔記得,上網聽spotifly之類,聽完都唔記得之前聽過乜野。

我唔抗拒新事物,亦會在spotifly找歌試聽,啱聽會買返碟,不過有時太方便,未必係好事。

評分

參與人數 7威望 +170 金錢 +170 收起 理由
CDROMRW + 10 + 10 絕對認同
psb + 20 + 20 用家心得極具參考價值
dc903 + 50 + 50
Msuper + 10 + 10
窮小子 + 50 + 50

查看全部評分

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

只見到識亂駛錢的小孩心智成人
咁都要學學選擇嗎
指買之前去select先
而唔係用$去制造你所謂的垃圾
咁起碼你不會如你口中所說
月月要清理大量東西嗎
(啱聽便聽吧)

評分

參與人數 6威望 +120 金錢 +120 收起 理由
CDROMRW + 10 + 10 有人以為駛得錢多就會買/聽到好音樂喎,傻.
kl122002 + 20 + 20 笑到好肚痛
psb + 20 + 20 絕對認同
Msuper + 10 + 10 我地LoSeafood同小朋友係2個世界
窮小子 + 50 + 50 講得有道理~應買側買,學會珍惜....

查看全部評分