設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: mmbxx23

[請教] SP1000CU氧化問題

黑鑽玩家

http://www.sonystyle.com.cn/prod ... _wm1z_1a_mobile.htm
{:9_421:}
各Ching 可以在此網頁上了解 1z & 1a 由內到外整體結構,有份參與開發嘅Sony工程師講解得好詳盡

黑鑽玩家

佢個 OFC 鍍金Housing 唔系形象工程咁簡單

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

http://news.u-audio.com.tw/newsdetail.asp?newsid=4314

呢個係AK380CU既銅殼處理....

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

之前仲有一篇AK專訪, 大約係AK每次出新機, 都會用吾同物料做外殼試聽, 佢地有個5人小組做決定部機點樣去設計去改善... 不過篇訪問搵吾到了

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

mmbxx23 發表於 2018-1-20 12:51
一共開咗5部,最後帶咗一部滿意嘅返屋企現在呢部係17年11月機,未開始氧化。原本嗰部係8月機。Sp1 ...

我係上網買咋, 開箱之後仲發現耳機口有一條劃痕, 細細條, 對聽感無影響, 諗住換來換去搞一大輪, 費鬼事了

部機係全新膠膜黏曬既, 之後問番, 原來係廠方出廠前QC的人吾小的, 有好幾位網友都有甘既情況

SP1000呢部機其實幾令人又愛又恨, 恨係佢始終定價貴人"小小", 另外佢地仲要出兩部 ... 一鋼一銅 ... 入左銅聽耐左又對部鋼心思思.... 其他廠方既機始終俾吾到SP1000個種聲... 個人喜愛頭3甲DAP, 一鋼一銅佔左兩部, 第三部仲係懸空....

黃金玩家

jaffeinism 發表於 2018-1-20 16:57
之前仲有一篇AK專訪, 大約係AK每次出新機, 都會用吾同物料做外殼試聽, 佢地有個5人小組做決定部機點樣去設 ...

所以先話AK冇資料可以參考。

起碼Sony佢係官網講到明個機殼係點樣用同點樣同個電路有關, 所以會因爲唔同嘅材料而有唔同嘅効果。
你buy唔buy佢個理論一回事,覺得佢係玄學又係另一回事,但起碼佢講比你知等你可以自己再研究個
理論有冇科學根據。呢一點係我覺得Sony做得比AK好嘅地方。起碼唔係AK嘅"我講話有唔同你就要信",
係呢點嚟講最近我反而覺得AK先要叫一聲AK大法,Sony相比最近透明度高得多.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

nanaholic 發表於 2018-1-20 17:09
所以先話AK冇資料可以參考。

起碼Sony佢係官網講到明個機殼係點樣用同點樣同個電路有關, 所以會因爲唔同 ...

呢樣野我無點理, 你推好多數據係廣告上佈導又點? 始終都係耳仔收貨...

黃金玩家

jaffeinism 發表於 2018-1-20 17:15
呢樣野我無點理, 你推好多數據係廣告上佈導又點? 始終都係耳仔收貨...

因爲耳仔同記憶係唔可靠。所以可以去除d不確定要素就盡量去除。
同埋如果佢表明咗話部機嘅機殼係會影響音質嘅話,咁氧化呢個係一個實實在在嘅變數嚟,
好似話煲機聲會變咁,同理音質亦會因爲氧化而改變,,而機身氧化就會本身變成咗一個音質上
要考慮同顧及嘅因素。

黃金玩家

nanaholic 發表於 2018-1-20 17:26
因爲耳仔同記憶係唔可靠。所以可以去除d不確定要素就盡量去除。
同埋如果佢表明咗話部機嘅機殼係會影響音 ...

其實睇完間公司講佢產品點點點
然而安心左,呢個反應本身都係一個心理影響
要講最好就緊係盲測
不過到最後都係你「覺得」邊樣最好最岩聽架姐
都係每個人唔同咁解
用到高科技高質素既物料整到reference好勁,失真好低
其實呢種聲又係咪個個都中意?明顯唔係嘛
所以人地中意人地要大法好咪由得人地囉w

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章