設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: mmbxx23

[請教] SP1000CU氧化問題

鉑金玩家

一開就氧化 又真係太誇張啦.....

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實都係……中意sp1000cu聲底的就不要太過理會氧唔氧化了

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

本身佢個包装又吾係真空.....  我買入甘耐都未試過用放大

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

jaffeinism 發表於 2018-1-19 19:26
本身佢個包装又吾係真空.....  我買入甘耐都未試過用放大

鏡check

星級玩家

mmbxx23 發表於 2018-1-18 23:18
ching請問你係咩時候買的?

我買個部係380cu,上年年頭買打開無事,依希記得好似有包防潮係入邊,感覺上擺得耐就算無拆包裝都會氧化,我部380一年後依家已經黑左,我無所謂,相反覺得手感摸落去仲好左,聲底重要d,氣自己諗下啦

鑽石玩家

其實買銅機是因為聽感.....當初AK380因為用99.9%銅所以氧化比較快一點!不過買銅同你去買純銀一樣就預咗會氧化喇!現在不買SP1000Cu而買SS的原因也是聽感.....現在的SP1000Cu的純銅比例明顯少了(意味氧化會慢一點) 同時也會影响聽感!....至於有朋友說Sony金磚就無這問題、但想問內外都鍍了金的還能叫純銅(雖然它銅的比例更高99.96%)機嗎!?還有它的鍍金會因內裡的銅較軟而容易脫落的........如果閣下是觀感大過聽感的...就請不要買有銅、有銀的東西了!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
hiyori + 10 + 10

查看全部評分

毒海無涯....回頭又不見岸!!

星級玩家

一共開咗5部,最後帶咗一部滿意嘅返屋企現在呢部係17年11月機,未開始氧化。原本嗰部係8月機。Sp1000cu係合金銅,唔係純銅,就係鍾意完美帶返屋企,慢慢玩到氧化。如果一開盒就氧化我唔多接受,所以呢個topic叫一開封就氧化正常嗎?

如果我好鍾意林寶嘅性能,但撞凹過,相信大家都唔會想買。所以觀感同聽感都好重要,講完。2皮幾嘢唔係買棵菜

黃金玩家

nikfung 發表於 2018-1-20 03:58
其實買銅機是因為聽感.....當初AK380因為用99.9%銅所以氧化比較快一點!不過買銅同你去買純銀一樣就預咗會 ...

你要首先明白點解用到銅同金呢個問題。

本來係音響上用銅係因爲係眾多金屬中除咗金同銀之外,銅嘅阻力同導電性係最高同價錢係相對便宜。
金磚用銅做機身係因爲佢個設計係用到個機身嚟做個電路中嘅reference ground,需要嘅就係導電性高嘅
金屬,所以先選銅(因爲除咗銅之外可以選擇嘅純金屬就只剩下白金,金同銀,但係人都之呢d金屬係咩
價錢啦)。但因爲如果就咁用無氧銅會出氧化問題,所以就選擇係上面用導電性但同時會
抗氧化嘅金,就係同一時間考慮到導電同使用性方面嘅問題。道理其實就係同一d鍍金嘅銅鍤頭
一樣。除咗將機身用成舊真金嚟做,Sony嘅做法已經可以話係最好同最現實嘅方法嚟。重
有金磚嘅鍍金一定冇你所講咁弱,最起碼冇出現過開盒就氧化呢個問題。

相反我先唔明AK嘅copper機身嘅原理係乜。如果佢同Sony一樣係用機身做reference ground,
咁其實氧化係一個唔可以接受嘅問題嚟(因爲氧化會令銅嘅阻力升高,唔似金反而係阻力
比銅低)。而且用coating係除非個coating本身有優秀嘅導電性先可以成立成件事。
但佢個coating好明顯又係做得唔好。所以AK嘅銅機我完全唔明佢係想點。

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +50 收起 理由
hiyori + 30 + 30
ml55 + 10 + 10 絕對認同
shamus + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nanaholic 發表於 2018-1-20 14:22
你要首先明白點解用到銅同金呢個問題。

本來係音響上用銅係因爲係眾多金屬中除咗金同銀之外,銅嘅阻力同 ...

AK sp1000如學金磚同用ofc copper,你估賣多少錢?

黃金玩家

ip_csl 發表於 2018-1-20 14:39
AK sp1000如學金磚同用ofc copper,你估賣多少錢?

就算點貴都一定唔會貴過用真金或白金嚟做機身.

比起價錢我只係想知佢個用銅嘅原理係乜。起碼我知道Sony嘅機身原理係咩所以我可以有一定嘅資料嚟判斷到佢個價錢值唔值。但AK嘅機我冇呢d資料可以做到適當嘅判斷。